to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:29 | 18.02.2015

πηγή: Στο κόκκινο

Πολιτική

Ν. Παππάς: «Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνουν αποδεκτά τα τελεσίγραφα»

«Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνουν αποδεκτά τα τελεσίγραφα. Και όσοι τα κομίζουν στη δημόσια συζήτηση θα φέρουν ακέραια την ευθύνη ή θα πρέπει να υποστούν τη βάσανο της ραγδαίας τους υποχώρησης", δήλωσε, μιλώντας στο Κόκκινο ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς .


«Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνουν αποδεκτά τα τελεσίγραφα. Και όσοι τα κομίζουν στη δημόσια συζήτηση θα φέρουν ακέραια την ευθύνη ή θα πρέπει να υποστούν τη βάσανο της ραγδαίας τους υποχώρησης", δήλωσε, μιλώντας στο Κόκκινο ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, τονίζοντας παράλληλα πως "η εξαγγελία των πρώτων νομοσχεδίων δίνει σάρκα και οστά σε αυτό που λέμε πως είναι άλλο δανειακή σύμβαση, κι άλλο μνημόνιο".   Αναφερόμενος στη γραμμή Σόιμπλε και την στάση των εταίρων, ο Ν. Παππάς σημείωσε:
 

"Οι δηλώσεις Σόιμπλε δείχνουν πως το θέμα είναι αμιγώς πολιτικό, διότι πρέπει να πει στη γερμανική κοινή γνώμη ότι το πρόγραμμα αυτό απέτυχε, να τους πείσει με τέτοιες δηλώσεις που πολλές φορές υπερβαίνουν τα διπλωματικά εσκαμμένα. Χωρίς μεγάλη επιτυχία, προσπαθεί να αποδώσει το βάρος της μεγάλης ευθύνης που και ο ίδιος έχει. 

Αυτό που στεναχωρεί, είναι πως φωνές εντός Ελλάδας, πολιτικές και δημοσιογραφικές, καταπίνουν αμάσητη μία προπαγάνδα που αναπαράγει με ευκολία ότι η Ελλάδα πήγε εκεί χωρίς προτάσεις, η οποία μοναδικό στόχο έχει να σταματησει η συζήτηση οτι το πρόγραμμα της Ελλάδας απέτυχε. Για παράδειγμα, κανείς δεν μιλάει για το πλεόνασμα του 4,5% και η διαμορφούμενη συναίνεση είναι να μη μιλάνε γι' αυτό".

Μιλώντας για τα βήματα που έχει καταφέρει έως τώρα η ελληνική κυβέρνηση, τα χαρακτήρισε "επιτυχίες", καθώς η κυβέρνηση ρητά έχει δεσμευθεί για μη παράταση του μνημονίου αλλά και διπλωματικά έχει αναβαθμιστεί, αποδεικνύοντας ότι αν τα πράγματα είναι στο μη περαιτέρω, τα ευρωπαϊκά όργανα δεν θα βγάζουν συναινετικές αποφάσεις.

"Υπάρχουν περιορισμοί που απορρέουν από τις συνθήκες της ΕΕ, αλλά και από τις δημοσιονομικές μας δυνατότητες. Πρέπει π.χ., είτε υπήρχε η τρόικα, είτε όχι, να αυξήσουμε τα φορολογικά μας έσοδα, να χτυπήσουμε τη φοροδιαφυγή.

Η στρατηγική μας που υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα έχει διπλό σεβασμό και στους κανόνες αλλά κυρίως στην λαϊκή κυριαρχία, η Ελλάδα πείθει, και με ένα ισχυρό μέτωπο εσωτερικά μπορεί να καταφέρει ακόμη περισσότερα.

Αυτό που διαφαίνεται να έχει κερδηθεί είναι ότι θα μιλήσουμε για το διαχωρισμό μεταξύ δανειακής σύμβασης και μνημονίου, που είναι θέματα εσωτερικής πολιτικής μας. Θα δει ο κόσμος τι θα νομοθετήσουμε τον επόμενο καιρό και το πως θα υπηρετήσει τη λαϊκή εντολή".

Ο Νίκος Παππάς ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα δεν μπαίνει στη συζήτηση απλώς για να ζητήσει, αλλά για να συζητήσει και πως θα φύγει η χώρα μας, αλλά και η Ευρώπη από τα αδιέξοδο. Και σημείωσε:
 

"Η άλλη πλευρά, οι Γερμανοί, έχει μια ιδεοληπτική εμμονή στις αποτυχημένες συνταγές. Εμείς διεκδικούμε και θα πετύχουμε μια συμφωνία να εφαρμόσουμε τον σκληρό πυρήνα του προγράμματος μας. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να ταπεινώσουμε τη δημοκρατία μας, τη λαϊκή μας κυριαρχία και την νέα κυβέρνηση που έχει σαφή και νωπή λαϊκή εντολή".

Απαντώντας σε ερώτηση για την κατάθεση των πρώτων νομοσχεδίων, αν μπορούν να θεωρηθούν μονομερής ενέργεια, τόνισε: 

"Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να απεμπολήσει το δικαίωμά της να  νομοθετεί για θέματα εσωτερικής αρμοδιότητας,  υπάρχουν κάποια πράγματα που αφορούν την εσωτερική πολιτική κι αυτά δεν μπαίνουν στο τραπέζι. Υπάρχουν θέματα που άπτονται της αξιοπρέπειας του ελληνικού λαού, της δημοκρατίας και της ελληνικής κυβέρνησης και η εξαγγελία των νομοσχεδίων δίνει σάρκα και οστά σε αυτό που λέμε άλλο δανειακή σύμβαση κι άλλο μνημόνιο".

Σχετικά με την εκλογή του ΠτΔ, ανέφερε πως 
οι κοινοβουλευτικές ομάδες προτείνουν ΠτΔ κατά το Σύνταγμα και τόνισε: 
"Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει σκεπτικισμός στον κόσμο της αριστεράς, αλλά αυτή η επιλογή έρχεται να αποδείξει ότι η αριστερά μπορεί να διαμορφώνει ευρύτατες συναινέσεις, και να διαμορφώσει μια νέα λαϊκή ενότητα, απαραίτητο συστατικό της διαπραγμάτευσης. Αν δεν υπήρχε αυτή η καθαρή και ευρύτατη λαϊκή υποστήριξη στην στρατηγική της διαπραγμάτευσης, δεν θα ήταν σθεναρή και η στάση της πολιτικής μας ηγεσίας. Το θέμα του ΠτΔ κλείνει απόψε το βράδυ και στέλνει μήνυμα στο εξωτερικό ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα που έχει και πολιτική σταθερότητα και ευρύτατες συναινέσεις στο εσωτερικό της γύρω από τις θέσεις που διατυπώνει η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση".

Τέλος, αναφερόμενος στο ζήτημα της ΕΡΤ, είπε: "Είμαστε σε διαδικασία παρασκευής του νομοσχεδίου, θα είμαστε πιο σύντομα έτοιμοι από ότι είπαμε στις προγραμματικές δηλώσεις. Επιμένω στη διατυπωσή μας η ΕΡΤ θα ξανανοίξει, χωρίς προχειρότητα, ρεβανσισμό και κυρίως χωρίς να κληρονομεί τις στρεβλώσεις και τα ειδικά καθεστώτα του παρελθόντος".

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)