to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:39 | 21.05.2020

Οικονομία

Ν. Παππάς: Δανεικά με 0% μόνο για “φίλους” τραπεζών από την τσέπη του φορολογούμενου (ηχητικό)

«Το πλέγμα πολιτικών που δρομολογούν για τις επιχειρήσεις είναι δίδυμο αδερφάκι του πλέγματος πολιτικών για τα εργασιακά»


Αν αφεθούν οι τράπεζες να αποφασίζουν όπως τώρα ποιος εντάσσεται στα προγράμματα ενίσχυσης επιχειρήσεων, θα συνεχίσουν να παίρνουν τα κεφάλαια του κράτους με εργαλείο τους «καλούς» πελάτες τους και να απορρίπτουν τη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων που τους επιβάλλεται εν μέσω κρίσης δανεισμός και διατήρηση θέσεων εργασίας χωρίς τζίρο και κεφάλαιο κίνησης, απαιτείται μη επιστρεπτέα ενίσχυση, τόνισε ο τομεάρχης Οικονομίας Νίκος Παππάς μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο.

Το πλέγμα πολιτικών που δρομολογούν για τις επιχειρήσεις είναι δίδυμο αδερφάκι του πλέγματος πολιτικών για τα εργασιακά, οι δύο πυλώνες πολιτικής δείχνουν στις επιχειρήσεις ως μόνη διέξοδο για απορρόφηση των πιέσεων τις απολύσεις, την εκ περιτροπής εργασία και την μείωση του εργασιακού κόστους, είπε ο κ. Παππάς, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων:

- Μέτρα για τον τουρισμό: Περιμέναμε όλη την εβδομάδα και μας είπαν ότι θα πάνε τον κοινωνικό τουρισμό από τα 10 εκατ. ευρώ στα 30 εκατ. ευρώ. Κοροϊδευόμαστε; Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας είπε ότι χρειαζόμαστε πρόγραμμα εκατοντάδων εκατομμυρίων, η τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού 1 δισ. ευρώ.

- Μείωση ΦΠΑ: Αποκτά νόημα για μία επιχείρηση όταν υπάρχει κύκλος εργασιών. Στον μηδενικό κύκλο εργασιών είναι μηδενικό και το όφελος.

- Προκαταβολή φόρου: Είναι επίσης κοροϊδία, εκ των υστέρων θα μάθουμε πόσο θα είναι. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε πει από φέτος μείωση στο 80% για τα νομικά πρόσωπα και στο 50% για τα φυσικά πρόσωπα.

- Επιστρεπτέα προκαταβολή: Ο κ. Σταϊκούρας δεν ανέφερε το ποσό που προτίθεται να πληρώσει ή έχει πληρώσει. Δημοσιεύματα το προσδιόρισαν στα 200-230 εκατ. ευρώ. Και το πρόγραμμα είχε ξεκινήσει για 1 δισ. ευρώ.

- Πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ: Στην πρώτη του φάση φάνηκε ότι αφορά μόνο 10.000 επιχειρήσεις, με ανάλογα κριτήρια δρομολογείται και το δεύτερο. Αιτία, είναι τα τραπεζικά κριτήρια.

Το εγχειρίδιο με το οποίο οι τραπεζικοί αποφασίζουν αν θα δανειοδοτήσουν ή όχι, συνέχισε ο κ. Παππάς, είναι εντελώς άχρηστο σε περίοδο κρίσης όπως αυτή, όταν ζητούν παραπάνω εξασφαλίσεις, πειστικά επιχειρησιακά πλάνα. Πρόκειται για μέθοδο εντοπισμού των στρατηγικών κακοπληρωτών και των μη παραγωγικών επιχειρήσεων σε καιρό «ομαλότητας», αλλά εδώ έχουμε οικονομική πανδημία. Όλες οι επιχειρήσεις (κατά ομολογία του ελληνικού κράτους που ενέταξε το 87% των κλάδων στους πληττόμενους) έχουν πρόβλημα πληρωμών και εξυπηρέτησης υποχρεώσεων.

Στο #ΜένουμεΌρθιοι ο ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για την ανάγκη ενός «σχεδίου Ηρακλής» και στις επιχειρήσεις, ένα μεγάλο πρόγραμμα εγγυήσεων της Πολιτείας που θα διοχετευθούν στις επιχειρήσεις έξω από τα τυπικά τραπεζικά κριτήρια. Όση ρευστότητα και να διαφημίζουν, όποια εργαλεία και να δρομολογούν, εάν η απόφαση εναπόκειται στις τράπεζες θα αφορά πάρα πολύ λίγους.

Σήμερα, οι τράπεζες «ενθυλακώνουν» χρήματα από τα συγκεκριμένα προγράμματα, τα δεσμεύουν και τα διοχετεύουν στα πελατειακά τους «φιλέτα», είπε ο κ. Παππάς. Λένε π.χ. σε κάποιον καλό πελάτη με απολύτως εξυπηρετούμενο δάνειο και του λένε «θα σε βάλω σε μηδενικό επιτόκιο». Και επιδοτεί ο Έλληνας φορολογούμενος επιχείρηση που δεν έχει ανάγκη στήριξης...

Την ίδια ώρα, ωστόσο, επιχειρηματίας π.χ. στην εστίαση που ξεκίνησε χωρίς χρέη την χρονιά και έχει 9-10 εργαζόμενους, τώρα είναι «μέσα» 15.000-20.000 ευρώ. Αυτός καλείται να κάνει αίτημα επιστρεπτέας προκαταβολής, ενός κρατικού δανείου απολύτως ανεπαρκούς για να καλύψει τις βασικές του ανάγκες και να κρατήσει τους εργαζόμενους ως τον Οκτώβριο. Είναι απολύτως αδύνατο να κάνει αυτή την επιλογή. Γι` αυτό λέμε, άμεσα να υπάρξει μη επιστρεπτέα ενίσχυση, με δεσμεύσεις διατήρησης θέσεων εργασίας, σχέσεων εργασίας και αμοιβών. Δεν είναι δαπανηρό, πολύ μεγάλο μέρος των χρημάτων θα επιστρέψει στο κράτος, μπορούν να μπουν σε λογαριασμούς για συγκεκριμένες ανάγκες, ρυθμίσεις, φορολογικές υποχρεώσεις, εξυπηρέτηση προμηθευτών, δημοτικά τέλη, ΔΕΚΟ. Ώστε να μην σταματήσει ο κύκλος πληρωμών, να μην «κοκκινίσουν» επιχειρήσεις αυτό το διάστημα.

Ποιοι πελάτες με μείωση μισθών θα γίνουν πελάτες, θα κάνουν κατανάλωση, θα πάνε διακοπές, θα κρατήσουν ζωντανή την εσωτερική ζήτηση; Όταν είναι δεδομένη η μείωση του τουρισμού, αλλά και η μείωση δημόσιων επενδύσεων, όπου έχουν ήδη πάει 2-2,5 χρόνια πίσω τα μεγάλα δημόσια έργα που παρέλαβαν; αναρωτήθηκε ο κ. Παππάς.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)