to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:28 | 27.09.2020

Πολιτική

Ν. Παππάς: «Απάτη Μητσοτάκη σε εθνικά, οικονομία και πανδημία»

«Η κοινωνία βρίσκεται, πλέον, ενώπιον καθαρών πολιτικών διλημμάτων, τα οποία δεν υπήρχαν τους προηγούμενους μήνες. Τα σημάδια των αποτυχιών Μητσοτάκη πυκνώνουν. Μεγάλα στρώματα του πληθυσμού συσσωρεύουν τη δυσαρέσκειά τους. Κοινωνικές ομάδες που πέρυσι πήγαν στην κάλπη της ΝΔ διαρρηγνύουν τους δεσμούς τους με το κόμμα» τονίζει μεταξύ άλλων ο τομεάρχη Υποδομών και Μεταφορών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία μιλώντας στην Κυριακάτικη Kontranews και τον δημοσιογράφο Χρήστο Κυμπιζή


Ολόκληρη η συνέντευξη του Ν. Παππά στην Κυριακάτικη Kontranews :

Πριν λίγες ημέρες επισκεφθήκατε την Καρδίτσα. Τι είδατε εκεί; Ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν για την αποζημίωση των πληγέντων;

Ο νομός Καρδίτσας έχει πληγεί ολοκληρωτικά. Το 90% των επιχειρήσεων καταστράφηκε, πέντε χιλιάδες οικίες και καταστήματα βουτήχτηκαν στη λάσπη, δεκάδες χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης πνίγηκαν, χιλιάδες ζώα βρέθηκαν νεκρά, δεκάδες υποδομές, όπως δρόμοι, γέφυρες και άλλα, έχουν πληγεί.

Στο κέντρο της Καρδίτσας, καταστηματάρχες πάλευαν αβοήθητοι στις λάσπες και το σκοτάδι για να σώσουν ό,τι σώζεται. Στον Παλαμά και αλλού, αγρότες και κτηνοτρόφοι μέτραγαν μόνοι τις απώλειές τους. Στο Μουζάκι, κάτοικοι έβλεπαν μέρος της πόλης να έχει βουλιάξει και άλλοι στα ορεινά χωριά παρέμεναν αποκλεισμένοι.

Κυβέρνηση, περιφέρεια Θεσσαλίας και δήμος Καρδίτσας ήταν άφαντοι. Οι, προσκείμενοι στη ΝΔ, τοπικοί άρχοντες γνώριζαν για το πέρασμα του Ιανού από την κεντρική Ελλάδα τουλάχιστον 30 ώρες νωρίτερα. Δεν υπάρχει δικαιολογία για την έλλειψη προετοιμασίας.

Δεν υπάρχουν δικαιολογίες για καθυστερήσεις ούτε στην αποζημίωση των ανθρώπων. Τα υπουργεία Εσωτερικών, Υποδομών, Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης πρέπει να κινητοποιηθούν τάχιστα για την καταγραφή των ζημιών και τις αποζημιώσεις.

Αποζημιώσεις οι οποίες, βεβαίως, δεν θα πρέπει να δοθούν με διαδικασίες «τύπου Ηλείας», όπως δρομολογεί η ΝΔ, αλλά με διασταύρωση στοιχείων μέσω Taxisnet. Και δεν θα πρέπει να περιοριστούν στα ποσά που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, αλλά να αποτελέσουν γενναίες παρεμβάσεις στήριξης των πληγέντων και επούλωσης των πληγών.

Οι ειδικοί αποκαλύπτουν πως βρισκόμαστε ένα βήμα πριν το lockdown, τουλάχιστον στην Αττική. Πιστεύετε πως έκανε λάθη η κυβέρνηση στην αντιμετώπιση της πανδημίας;

Το «αυτοπροστασία ή καραντίνα» του κ. Μητσοτάκη είναι μια χυδαία προσπάθεια να πειστούν οι πολίτες ότι εκείνοι φταίνε για όλα. Η επιπολαιότητα με την οποία διαχειρίστηκε την πανδημία η κυβέρνηση είναι προφανής. Δεν αξιοποίησε τον χρόνο που της δόθηκε από τους πολίτες. Ούτε τις υποδομές Υγείας ενίσχυσε, ούτε σε μαζικά τεστ στον πληθυσμό προχώρησε, ούτε την είσοδο των τουριστών οργάνωσε σωστά, ούτε τα δρομολόγια των αστικών συγκοινωνιών αύξησε, ούτε τα σχολεία άνοιξε με σχέδιο.

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων κρίνονται ελλιπέστατα. Η ύφεση καλπάζει και η κυβέρνηση βρίσκεται σε ηθελημένη αδράνεια. Το σχέδιο Πισσαρίδη - Μητσοτάκη για εκκαθάριση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, θέσεων εργασίας και ασφαλιστικού συστήματος βρίσκεται σε υλοποίηση.

Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο σημείο που βρισκόμασταν όταν ξέσπασε το πρώτο κύμα της πανδημίας. Δεν μπορείς να κλείνεις τη μισή οικονομία και να γυρνάς προς τα πίσω. Ούτε να κρύβεσαι πίσω από τους επιστήμονες.

Η νέα έξαρση της πανδημίας και η καταστροφή της οικονομίας, όπως και η οπισθοχώρηση στα εθνικά θέματα, την τρίτη μεγάλη αποτυχία της ΝΔ, αναδεικνύουν τον κ. Μητσοτάκη σε πολιτικό απατεώνα.

Δηλαδή αξιολογείτε αρνητικά τους χειρισμούς της κυβέρνησης απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις; Ποια η στάση ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τα δισ. ευρώ των νέων εξοπλισμών;

Φτάσαμε σε μία κατάσταση όπου δικαιώνεται, διά των αρνητικών εξελίξεων, η δική μας εξωτερική πολιτική. Η πολιτική της ενεργητικής και πολυεπίπεδης διπλωματίας, η οποία κατάφερε να περιορίσει την Τουρκία. Αυτή η πολιτική εγκαταλείφτηκε το περασμένο καλοκαίρι και πλέον απαιτείται άμεση επανενεργοποίησή της.

Πλέον, μαθαίνουμε για έναν διάλογο που θα ξεκινήσει με την Τουρκία και ο οποίος περιλαμβάνει τετελεσμένα που γνωρίζουμε, όπως η παρουσία του Oruc Reis, και άλλα που δεν γνωρίζουμε, όπως το περιεχόμενο της γραπτής συμφωνίας.

Όσον αφορά το πρόγραμμα εξοπλισμών, ο κ. Μητσοτάκης προχώρησε σε μια εξαγγελία με τελείως αντιθεσμικό τρόπο. Χωρίς συζήτηση στα αρμόδια όργανα όπου συμμετέχει η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας, στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής. Χωρίς να έχει γνώση του τελικού ύψους της δαπάνης.

Ποιοι οι στόχοι σας από τη θέση του τομεάρχη Υποδομών και Μεταφορών;

Η επανεκκίνηση της οικονομίας της χώρας πρέπει να έχει στο πυρήνα της την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών.

Περνά και από την ολοκλήρωση των μεγάλων έργων υποδομής που δρομολόγησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Ε65, ο ΒΟΑΚ, η Πατρών - Πύργου, το αεροδρόμιο Καστελίου, το μετρό Θεσσαλονίκης, το εμπορευματικό κέντρο Θεσσαλονίκης, τα σιδηροδρομικά έργα και η γραμμή 4 του μετρό της Αθήνας.

Πρόκειται για έργα τα οποία «πάγωσε» η ΝΔ, στερώντας από τη χώρα πρόσθετη ετήσια αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,4% και 43 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Στόχος μας είναι να πιέσουμε ώστε να επανεκκινήσουν όλα τα μεγάλα έργα που θα ενισχύσουν τις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες και θα καταστήσουν την Ελλάδα κόμβο μεταφορών.

Βελτιωμένες υποδομές και μεταφορές σημαίνουν αυξημένη παραγωγικότητα της οικονομίας, θέσεις εργασίας και τόνωση της ζήτησης.

Θεωρείτε πως η εσωστρέφεια και ο έντονος εσωκομματικός διάλογος στέλνουν άσχημα μηνύματα στην κοινωνία;

Ο διάλογος στα κόμματα είναι θεμιτός. Βεβαίως, οφείλουμε να τον εξαντλούμε στα όργανά μας και μόνο σε περιπτώσεις οριακές να διατυπώνουμε δημόσια τις διαφωνίες μας. Θεωρώ ότι όλοι μας έχουμε και τη γνώση και την πείρα να προστατεύσουμε τον κόσμο της Αριστεράς και του προοδευτικού χώρου που μας παρακολουθεί και πιστεύει σε εμάς, καθώς και να διαφυλάξουμε την κοινή μας υπόθεση.

Τι θα πρέπει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για να ανατρέψει τα άσχημα δημοσκοπικά ευρήματα;

Η κοινωνία βρίσκεται, πλέον, ενώπιον καθαρών πολιτικών διλημμάτων, τα οποία δεν υπήρχαν τους προηγούμενους μήνες. Τα σημάδια των αποτυχιών Μητσοτάκη πυκνώνουν. Μεγάλα στρώματα του πληθυσμού συσσωρεύουν τη δυσαρέσκειά τους. Κοινωνικές ομάδες που πέρυσι πήγαν στην κάλπη της ΝΔ διαρρηγνύουν τους δεσμούς τους με το κόμμα.

Οι δημοσκοπήσεις έκαναν περίπου τις ίδιες προβλέψεις για τον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία και πριν τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, υποεκτιμώντας τη δυναμική του, κάτι που φάνηκε στην κάλπη. Ας μην προτρέχουν κάποιοι, δηλαδή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία συσπειρώνει πλέον τον κόσμο που ζητά πολιτική αλλαγή. Μια αλλαγή που ακολουθεί πάντα τους οικονομικούς κλυδωνισμούς.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)