to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:35 | 04.02.2019

Πολιτική

Ν. Παπαδόπουλος: Οι αγρότες χρειάζονται τους συνεταιρισμούς

«Οι συνεταιρισμοί είναι το αντίβαρο για να πάρουν αυτό που δικαιούνται οι αγρότες» τονίζει στην «Αυγή» ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παπαδόπουλος


«Οι συνεταιρισμοί είναι το αντίβαρο για να πάρουν αυτό που δικαιούνται οι αγρότες» τονίζει στην «Αυγή» ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παπαδόπουλος εκτιμώντας ότι, σε μεγάλο βαθμό, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες οφείλονται στην απώλεια του σημαντικού όπλου των συνεταιρισμών.

Σχολιάζοντας τις κινητοποιήσεις των αγροτών σημειώνει ότι «η κυβέρνηση έχει κάνει πάρα πολλά για τους αγρότες» τονίζοντας όμως ότι οι ίδιοι οι αγρότες είναι αυτοί που αποφασίζουν τον τρόπο των κινητοποιήσεών τους.

Ο Ν. Παπαδόπουλος μας απαριθμεί τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης και για την ενίσχυση του συνεταιρίζεσθαι και για να μπει σε τάξη η αγορά με περισσότερους ελέγχους και άνοιγμα σε νέα προϊόντα και τομείς. Σε σχέση με τη νέα ΚΑΠ τονίζει ότι «εκείνο που παλεύουμε είναι να αυξηθούν τα κονδύλια» σχολιάζοντας ότι «το μεγάλο ζήτημα είναι πώς θα βοηθήσουμε τους μικρομεσαίους αγρότες να μείνουν στα χωριά».

Παράλληλα υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση έχει ακόμα πολλά να κάνει πριν από τις εκλογές και απορρίπτει τα περί «παροχολογίας» που υποστηρίζει η Ν.Δ. σημειώνοντας ότι «η Αριστερά δεν κάνει προεκλογικές παροχές, έχει πρόγραμμα».

Συνέντευξη στην «Αυγή» και τον Κώστα Παπαγιάννη

* Πώς βλέπετε τις κινητοποιήσεις των αγροτών αυτήν την περίοδο; Πώς κρίνετε τα αιτήματα των συναδέλφων σας; Τι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση;

Σε κάθε αγώνα αυτοί που βγαίνουν στον δρόμο το κάνουν γιατί πιστεύουν ότι έχουν ζητήματα προς επίλυση. Δεν βγαίνει έξω ο άλλος στα καλά καθούμενα. Κατά τη γνώμη μου, τα προβλήματα δεν είναι σε τέτοιο βαθμό οξυμμένα για να δικαιολογούν αυτήν την ανώτατη μορφή πάλης, αλλά την απόφαση την παίρνουν οι ίδιοι οι αγρότες. Η κυβέρνηση έχει κάνει πάρα πολλά για τους αγρότες, για να ενισχύσει τη θέση τους, για την ανάκαμψη και της αγροτικής παραγωγής και του εισοδήματος.

Η κρίση έφερε κι άλλα προβλήματα στον αγροτικό τομέα. Οι τιμές στο γάλα και το μπαμπάκι μειώνονται παρ' όλο που η διεθνής τιμή είναι σε καλά επίπεδα. Οι βιομήχανοι δίνουν πια και τα εφόδια στους αγρότες, οι οποίοι βρίσκονται σε πολύ μειονεκτική θέση και δεν έχουν πολλές αντιστάσεις. Τα τελευταία χρόνια έχουμε και το φαινόμενο των ανοιχτών τιμών, που σημαίνει ότι ο αγρότης δεν διαπραγματεύεται επί της ουσίας το προϊόν του. Πριν από λίγο καιρό ψηφίσαμε ένα νόμο ώστε ο αγρότης να πληρώνεται σε διάστημα ενός έως δύο μηνών.

Έχουμε πολλά τέτοια προβλήματα γιατί έχει χαθεί το βασικό όπλο των αγροτών, οι συνεταιρισμοί. Οπότε αλωνίζουν οι έμποροι και οι μεσάζοντες χωρίς να έχουμε μεγάλες αντιστάσεις. Για να αναβιώσουμε τους συνεταιρισμούς καταργήσαμε το τέλος επιτηδεύματος στους αγρότες που είναι συνεταιρισμένοι και μειώσαμε τη φορολογία στους συνεταιρισμούς από το 15% στο 10%. Οι συνεταιρισμοί είναι το αντίβαρο για να πάρουν αυτό που δικαιούνται οι αγρότες.

Ενισχύσαμε επίσης τους μηχανισμούς ελέγχων που είχαν μειωμένο προσωπικό και προσπαθούμε να κάνουμε στοχευμένους ελέγχους. Προσπαθούμε να βάλουμε μία σειρά στην αγορά. Βάλαμε στον αγροτικό τομέα και νέα προϊόντα, την κλωστική και φαρμακευτική κάνναβη.

* Τι πιστεύετε ότι πρέπει να αλλάξει στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική; Προς ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθούν οι αλλαγές;

Εκείνο που παλεύουμε είναι να αυξηθούν τα κονδύλια για να αντεπεξέλθει η ευρωπαϊκή γεωργία στα καθήκοντά της. Το έχει θέσει κι ο πρωθυπουργός προτείνοντας να χρηματοδοτηθεί αυτή η αύξηση με επιβολή φόρου στις μεγάλες επιχειρήσεις, στο χρηματιστικό κεφάλαιο. Το μεγάλο ζήτημα είναι πώς θα βοηθήσουμε τους μικρομεσαίους αγρότες να μείνουν στα χωριά.

Στη λογική μας είναι η αειφόρος ανάπτυξη. Οι αγρότες είναι οι φύλακες του περιβάλλοντος. Με νομοσχέδιο που φέραμε συμβάλλουμε στην αξιοποίηση των δασών και την ανάπτυξη των δασικών συνεταιρισμών. Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες τα δασικά προϊόντα φέρνουν ακόμα και το 10% του ΑΕΠ, ενώ στη χώρα μας ούτε το 1%. Προχωράμε το Κτηματολόγιο και τους δασικούς χάρτες, που θα έχουν ολοκληρωθεί το 2020.

* Τι πρέπει να προσέξει η κυβέρνηση στο ζήτημα της περιφερειακής ανάπτυξης;

Ο κάθε τόπος χρειάζεται να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματά του και να έχουμε μία ισόρροπη ανάπτυξη. Έχουμε πάρει πρωτοβουλίες για το νερό, γιατί χρειαζόμαστε καλό και καθαρό νερό. Τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται η μεταποιητική αγροτική βιομηχανία, έχουμε αυξανόμενους ρυθμούς εξαγωγής και μειώνονται οι εισαγωγές αγροτικών προϊόντων. Φέτος οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων είναι αυξημένες κατά 17%.

Νομίζω ότι σε αυτήν την κατεύθυνση θα βοηθήσει η τράπεζα επενδύσεων. Έχουμε ήδη θεσπίσει κι άλλα εργαλεία πολιτικής, όπως τα μικροδάνεια. Θέλουμε γρήγορους ρυθμούς, γιατί η χώρα ήταν πολύ «κάτω». Για να καλύψεις αυτό το κενό, πρέπει να πας πολύ γρήγορα, αλλά με μελετημένα και στοχευμένα βήματα.

* Η κυβέρνηση βρίσκεται στην τελευταία χρονιά της θητείας της. Ποιες είναι οι βασικές εκκρεμότητες που πρέπει προχωρήσουν άμεσα; Μπορεί η κυβέρνηση να λειτουργήσει με αυτήν την πόλωση;

Έχουμε πολλά πράγματα να κάνουμε. Δεν μπορούμε να αφήσουμε να μην λυθεί το πρόβλημα των κόκκινων δανείων, πρέπει να προχωρήσουμε τις 120 δόσεις. Στον αγροτικό τομέα, πρέπει να δούμε τι θα γίνει το αγροτικό πετρέλαιο που ήταν μνημονιακή δέσμευση των προηγούμενων κυβερνήσεων. Το ίδιο και με τα γεωργικά φάρμακα. Δεν φτάνει μόνο να δίνεις ενισχύσεις, αν και φέτος δώσαμε 70-80 εκατ. ευρώ περίπου. Παράλληλα επεξεργαζόμαστε μια εμβληματική μεταρρύθμιση, την αλλαγή του ΕΛΓΑ, γιατί έχει αλλάξει το περιβάλλον.

Στοίχημά μας είναι να μην παραλύσει το κράτος προεκλογικά, να μην συμβεί αυτό επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, να συνεχιστεί απρόσκοπτα η δουλειά των υπουργείων. Η Ν.Δ. χαρακτηρίζει τα μέτρα για την ανάπτυξη «παροχολογία» ενόψει των εκλογών. Η Αριστερά δεν κάνει προεκλογικές παροχές, έχει πρόγραμμα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)