to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:40 | 06.02.2019

Πολιτική

Ν. Μπίστης: Αν λυθεί το Κυπριακό, όλα τα υπόλοιπα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα λυθούν γρήγορα

Την εκτίμηση ότι στις ελληνοτουρκικές σχέσεις «υπάρχει μόνο ένα θέμα, το Κυπριακό, που αν λυθεί, όλα τα υπόλοιπα θα λυθούν γρήγορα γιατί αυτό δημιουργεί τις εντάσεις που από καραμπόλα φτάνουν στο Αιγαίο», εξέφρασε ο πρώην υπουργός και πρώην στέλεχος του Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Μπίστης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».


Αναφερόμενος στην επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην Τουρκία, ο κ. Μπίστης τόνισε ότι «πάντα είναι χρήσιμες οι ελληνοτουρκικές συναντήσεις και πιο χρήσιμες είναι όταν υπάρχει ένταση καθώς θα καλμάρουν τα πράγματα και θα ανοίξουν διαύλους επικοινωνίας», ενώ χαρακτήρισε «πολιτικές ανοησίες» τις ανησυχίες που εκφράστηκαν και «μάλλον ουσιαστικά εντάσσονται στο προεκλογικό κλίμα».

«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, ξέρουμε ότι έχουμε ένα δύστροπο γείτονα, ουσιαστικά μ' αυτόν τον γείτονα θα ζήσουμε και να πω ότι ο Ερντογάν δεν ήταν και ο χειρότερος που είχαμε στην κεφαλή της Τουρκίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπίστης.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο κ. Μπίστης εκτιμά πως «πάρα πολύ δύσκολα μπορεί να λυθεί», προσθέτοντας ότι είναι «κάτι που συνήθως δεν ακούγεται ωραία στην Ελλάδα», όπως είπε χαρακτηριστικά, «επειδή συνήθως θεωρούμε ότι η ευθύνη για το Κυπριακό είναι μόνο στην Τουρκία».

«Η ευθύνη στο Κυπριακό είναι και στην Ελληνοκυπριακή πλευρά», είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως «στο τελευταίο "ναυάγιο" που έγινε στην Ελβετία, η λύση του γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες, είχε γίνει αποδεκτή από τους περισσότερους, αλλά τορπιλίστηκε από την ελληνοκυπριακή πλευρά».

Απάντησε, επίσης, αρνητικά για το αν βρισκόμαστε σε μια ευνοϊκή διεθνή συγκυρία για το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, γιατί «οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας δεν είναι καλές αυτή τη στιγμή και οι δύο ηγέτες τραβάνε τα άκρα στις μεταξύ τους σχέσεις».

Ο κ. Μπίστης αναφέρθηκε και στη Συμφωνία των Πρεσπών, χαρακτηρίζοντάς την «την καλύτερη δυνατή λύση που μπορούσαμε να πετύχουμε» και υπενθύμισε ότι «ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο οποίος αυτή τη στιγμή υφίσταται πατροκτονία πολιτική από τη ΝΔ, είχε πει ότι, αν λυθεί το θέμα, σε 10 χρόνια δεν θα το θυμάται κανένας».

«Δεν λύθηκε τότε παρότι ο υπουργός Εξωτερικών, Μιχάλης Παπακωνσταντίνου, το είχε φέρει δύο βήματα από τη λύση και πολύ καλύτερη», πρόσθεσε, παραθέτοντας ως παράδειγμα τον Νίκο Μέρτζο (συγγραφέα και τέως πρόεδρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών), ο οποίος «μαζί με τον Στέλιο Παπαθεμελή και τον Στέλιο Νέστορα, ενώνανε τις δυνάμεις τους το 1992 στα εθνικιστικά συλλαλητήρια» και τώρα «θέλουν να τον βγάλουν και τον Μέρτζο μειοδότη εθνικό» επειδή έχοντας τη γνώση «κατέληξε ότι η συμφωνία αυτή είναι μια χαρά».

Για την ενότητα της Κεντροαριστεράς, σχολίασε ότι «έγιναν σοβαρά λάθη από την ηγεσία του οργανωμένου χώρου της και αυτό εμφανίζεται τώρα με αλυσιδωτές αντιδράσεις», όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ «είναι σε μια φάση, που απαλλαγμένος από την παράταιρη συνεργασία με τον Καμμένο, μπορεί να κινηθεί προς τη λογική πλευρά με μεγαλύτερη άνεση».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)