to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:03 | 09.01.2019

πηγή: Στο Κόκκινο

Πολιτική

Ν. Μπίστης: Ενισχύουμε αυτούς που θέλουν και μπορούν να τελείωσει η εκκρεμότητα με την ΠΓΔΜ, όχι τους... #metavlepoume

Θέλουμε να τελειώσει τώρα το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, η εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής έχει σκοπό να ενισχύσει αυτούς που και θέλουν και μπορούν να το κάνουν, είπε ο Ν. Μπίστης μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Δημήτρη Κουκλουμπέρη. Για τους φανατικούς, όπως είπε χαρακτηριστικά, ισχύει το αριστοφανικό «ου με πείσεις, καν με πείσης», θα πουν να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ και μετά βλέπουμε, είναι οι λεγόμενοι... #metavlepoume.


Όλοι οι ομιλητές της εκδήλωσης στο Μέγαρο Μουσικής την Κυριακή, όπου θα βρεθεί και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για να απευθύνει χαιρετισμό, «έχουν στηρίξει την αναγκαιότητα επικύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών», είπε ο κ. Μπίστης. «Είναι μία εκδήλωση που θέλει να δώσει μία τελική ώθηση. Προφανώς οι βουλευτές θα πάρουν την απόφαση, αλλά και η στήριξη από ευρύ φάσμα της κοινής γνώμης» είναι σημαντική.

Μάλιστα, απάντησε στα «περίεργα» δημοσιεύματα σε ΜΜΕ για «εκδήλωση της κεντροαριστεράς για να στηρίξει τον Τσίπρα», σημειώνοντας ότι «είναι προφανές ότι ούτε όλοι οι ομιλητές ανήκουν στην Αριστερά και Κεντροαριστερά ούτε η εκδήλωση γίνεται για να στηρίξει αμέσως τον πρωθυπουργό ... γίνεται για να στηρίξει αμέσως την Συμφωνία».

«Βεβαίως, δεν κρυβόμαστε πίσω πίσω από το δάχτυλό μας, ο πρωθυπουργός και ο ΣΥΡΙΖΑ φέρνουν την Συμφωνία. Εμμέσως λοιπόν υπάρχει στήριξη, που είναι απόλυτα φυσιολογική. Αν δεν υπήρχε αυτή η πολιτική παράταξη, δεν θα υπήρχε και η Συμφωνία», τόνισε ο κ. Μπίστης, προτρέποντας κάποιους «να ηρεμήσουν ... δεν είναι καλός σύμβουλος» ο πανικός και η οργή. «Το γεγονός ότι οι περισσότεροι συμμετέχοντες έχουν επανειλημμένα πάρει θέση για την αναγκαιότητα προοδευτικής διακυβέρνησης δεν χρειάζεται «να το αρνηθούμε, δεν κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, απλώς δεν είναι μία εκδήλωση για αυτό τον σκοπό».

Μάλιστα, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στην κρατική τηλεόραση υπήρξε άλλη παρατήρηση, ότι «όλοι αυτοί είχαν στηρίξει τον Σημίτη. Ε, κι αυτό γεγονός είναι, τι να κάνουμε τώρα. Έτσι είναι η πολιτική ζωή, έχει τις διακυμάνσεις της, ο καθένας την πορεία και τις αφετηρίες του. Αυτή την στιγμή έχουμε ένα πολύ συγκεκριμένο αντικείμενο μπροστά μας, να λύσουμε ένα θέμα που εξέθεσε την χώρα επί 26 χρόνια, αποδυνάμωσε την γεωπολιτική της θέση στα Βαλκάνια, τα έχουμε πει, δεν χρειάζεται να τα επαναλάβουμε ... εξάλλου, ισχύει το "ου με πείσεις, καν με πείσης" (σ.τ.σ. από τον Πλούτο του Αριστοφάνη, αρχ: Οὐ γὰρ πείσεις, οὐδ' ἢν πείσῃς). Όσοι είναι φανατικά αντίθετοι στην Συμφωνία, ό,τι και να τους πεις αυτήν εδώ την στιγμή, το πρώτο που θα σου πουν είναι να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ από την κυβέρνηση και μετά βλέπουμε, οι λεγόμενοι... #metavlepoume όπως τους έχω ονομάσει», συνέχισε αστειευόμενος.

«Αυτό κάποια στιγμή πρέπει να τελειώσει, θέλουμε να τελειώσει τώρα. Γι' αυτό γίνεται η εκδήλωση, να ενισχύσει αυτούς που θέλουν και μπορούν να τελειώσει τώρα αυτή η εκκρεμότητα», τόνισε ο κ. Μπίστης.

Η πολιτική συγκυρία σήμερα αφορά την «απεξάρτηση του ΣΥΡΙΖΑ από τον Καμμένο, φαίνεται ότι θα γίνει», ενώ «ισχύει ότι» η Συμφωνία των Πρεσπών οδηγεί σε ανασύνθεση του πολιτικού χάρτη, συνέχισε ο ίδιος. «Αποτελεί πολύ σημαντικό βήμα, δεν αρκεί όμως. Δεν μπορεί να ανασυντεθεί το πολιτικό σκηνικό μόνο με βάση την Συμφωνία των Πρεσπών. Αν δεν υπήρχε, θα ήταν πάρα πολύ δύσκολο να γίνει, ήταν εναρκτήριο λάκτισμα χωρίς αμφιβολία, αλλά υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν σοβαρά».

Μεταξύ αυτών, είναι «μία σοβαρή αυτοκριτική του ΣΥΡΙΖΑ για το πρώτο εξάμηνο διακυβερνησής του, να βγουν συμπεράσματα -όχι για λόγους ηθικούς ... χρήσιμο είναι να βγουν πολιτικά συμπεράσματα για το τι λάθη γίνανε τότε», είπε ο κ. Μπίστης, για να προσθέσει ότι «από το δεύτερο εξάμηνο του 2015 αρχίζει το πρόβλημα για τις άλλες δυνάμεις της ευρύτερης Αριστεράς και Κεντροαριστεράς, που κάνουν πως δεν βλέπουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε μία ουσιαστική στροφή και σε κρίσιμα ζητήματα, όπως τα δικαιωματικά και τα θέματα εξωτερικής πολιτικής εφαρμόζει πολιτική που οι ίδιοι όφειλαν με βάση αυτά που έλεγαν στο παρελθόν να την στηρίξουν».

Το ΠΑΣΟΚ και το ΚΙΝΑΛ «δυστυχώς -γιατί δεν είναι καλό να συμπιεστεί αυτός ο χώρος, επέλεξε να συμπιεστεί, με τις επιλογές του, το βλέπουμε ανά πάσα στιγμή, τις αντιφάσεις, το πώς "βασανίζονται" πολιτικά ... κρίσιμο σημείο ήταν η Συμφωνία των Πρεσπών, όπου εγκατέλειψαν μία γραμμή που στο πρόσφατο παρελθόν είχαν υποστηρίξει, με την κυβέρνηση Σημίτη και με τον Γ. Παπανδρέου, ανεξαρτήτως αν δεν προχώρησε λόγω Γκρούεφσκι, που δεν υπήρχε συνομιλητής στην άλλη πλευρά», κατέληξε ο κ. Μπίστης.


Η πρόσκληση των διοργανωτών και το πρόγραμμα της εκδήλωσης:

«Σας προσκαλούμε στην εκδήλωση - συζήτηση "Το στοίχημα της συμφωνίας των Πρεσπών" η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 13 Ιανουαρίου, στις 17:00, στο Μέγαρο Μουσικής. 
 
Πρόγραμμα Εκδήλωσης
 
17:00-18:30: 1ος Κύκλος
  • Αντώνης Λιάκος, ιστορικός – Εθνικό και Καποδιστριακό πανεπιστήμιο Αθηνών
  • Νίκος Μαραντζίδης, καθηγητής πανεπιστημίου Μακεδονίας 
  • Κωστής Παπαϊωάννου, τ. Πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του ανθρώπου
  • Μιχάλης Σταθόπουλος, επίτιμος καθηγητής Εθνικού και Καποδιστριακού πανεπιστημίου Αθηνών – ακαδημαϊκός
Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Χρήστος Μαχαίρας 
 
18:30-20:00: 2ος Κύκλος 
  • Σωτήρης Βαλντλέν, Διδάσκων στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών
  • Σπύρος Δανέλλης, βουλευτής Ποταμιού
  • Δημήτρης Παπαδημούλης, ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – αντιπρόεδρος ευρωπαϊκού κοινοβουλίου
  • Νίκος Μπίστης, πρώην υπουργός 
  • Γιάννης Ραγκούσης, πρώην υπουργός 
Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Παναγιώτου 
 
Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. 
 
Για την Οργανωτική Επιτροπή 
 
Άννα Αναγνωστοπούλου, Ηλίας Νικολακόπουλος, Παναγιώτης Παναγιώτου, Άννα Παπαδημητρίου, Μιχάλης Σαμπατακάκη».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)