to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:18 | 28.07.2017

πηγή: Στο Κόκκινο

Πολιτισμός

Ν. Μπελαβίλας: Ζωντανεύουμε σπουδαία κτίρια αποκαθιστώντας την εικόνα του κέντρου της Αθήνας

Αποκατάσταση των ιστορικών κτιρίων και διάθεση σε «ζωντανές» χρήσεις που εκτείνονται από ερευνητικούς και άλλους φορείς ως στέγες για φοιτητές προγραμμάτων Erasmus και από κοινωνικές-συνεταιριστικές επιχειρήσεις μέχρι τη στέγαση ευπαθών ομάδων περιλαμβάνει το σχέδιο αξιοποίησης της τεράστιας ακίνητης περιουσίας των Ταμείων στο κέντρο τη Αθήνας, όπως είπε ο διευθυντής του εργαστηρίου αστικού περιβάλλοντος του ΕΜΠ Νίκος Μπελαβίλας μιλώντας Στο Κόκκινο και το Γιώργο Τραπεζιώτη.


Όσον αφορά την σημερινή αρχιτεκτονική ταυτότητα της Αθήνας ο κ. Μπελαβίλας σημείωσε ότι «αν περπατήσει κανείς τις γειτονιές της Πλάκας, του Θησείου, των Αναφιώτικων, θα δει ότι υπάρχουν μεγάλες ζώνες όπου έχουν διασωθεί τα νεοκλασικά κτίρια ... επειδή στο παρελθόν υπήρξαν μεγάλα προγράμματα ... όπως το πρόγραμμα ανάδειξης της Πλάκας τη δεκαετία του 1970, που διηύθυνε ένα από τα μεγάλα ονόματα του Πολυτεχνείου Διονύσης Ζήβας. Ήταν μία προσπάθεια συστηματικής οργάνωσης και ανάδειξης ενός νέου σχεδίου για την Πλάκα, που μπόρεσε να αναστηλώσει εκατοντάδες νεοκλασικά και να βάλει σε τάξη αυτό το σημαντικό ιστορικό περιβάλλον. Τέτοια προγράμματα αποτέλεσαν τον πιλότο, συνέχισαν στο Θησείο, στην κάτω περιοχή της Αθηνάς, στην οδό Αιόλου».

Δύο ακόμη εμβληματικά κτίρια στο κέντρο της Αθήνας

Σήμερα, «όπως στην Πανεπιστημίου έχουμε την σπουδαία "τριλογία" Εθνικής Βιβλιοθήκης. Πανεπιστημίου και Ακαδημίας Αθηνών, αλλά και το Αρσάκειο λίγο πιο κάτω, έχουμε τη δυνατότητα να αναδείξουμε μία σειρά από κτίρια», συνέχισε ο κ. Μπελαβίλας. Δύο από αυτά είναι μέσα στο πιλοτικό πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας:

  • το κτίριο της Χαριλάου Τρικούπη και Πανεπιστημίου, το Μέγαρο Σίνα, ένα τεράστιο νεοκλασικό που φτάνει σχεδόν τα 9.000 τ.μ., σχεδόν απονεκρωμένο εδώ και δέκα χρόνια
  • το μεγάλο και εξαιρετικό νεοκλασικό στη γωνία των οδών Αιόλου και Σταδίου, στα Χαυτεία

«Ας τα φανταστούμε να συμπληρώνουν τον χάρτη της ιστορικής Αθήνας, με ζωντανές χρήσεις, κοινωνικής οικονομίας, πολιτισμού, συμβατών τομέων της διοίκησης (όπως ακαδημαϊκά ιδρύματα και φορείς της έρευνας), φορέων του Δημοσίου», είπε χαρακτηριστικά.

Σε άλλα μικρότερα κτίρια μπορούν να αναπτυχθούν πολύ μεγαλύτεροι συνδυασμοί χρήσεων:

  • καθαρή εμπορική χρήση στα ισόγεια, όπως π.χ. στην οδό Βουλής ή την οδό Κολοκοτρώνη
  • στους ορόφους εγκατάσταση κοινωνικών χρήσεων (στέγη φιλοξενίας νέων ερευνητών, υπότροφων διδακτόρων κτλ., φοιτητών Erasmus, ευάλωτων ομάδων κ.ά.)

Ο κ. Μπελαβίλας αναφέρθηκε στη συνέχεια στην «δεύτερη κατηγορία χρήσεων που μας ενδιαφέρει και βλέπουμε ήδη να αναπτύσσεται, μία νέα επιχειρηματικότητα, χωρίς την άμεση ανάγκη μας, δεκάδες στέκια, κοινοπραξίες, μικροί συνεταιρισμοί, που δουλεύουν με το διαδίκτυο, σε δράσεις τέχνης και πολιτισμού, στα δρομάκια της παλιάς Αθήνας».

«Η τρίτη αφορά παραδοσιακό εμπόριο και παραδοσιακή γαστριμαργία, την αναψυχή ήπιων διαστάσεων, όχι κάποιο big bang όπως αυτό στα Λαδάδικα της Θεσσαλονίκης ή στου Ψυρρή στην Αθήνα, χρήσεις που δεν θα διώξουν παλιούς έμπορους, παλιές βιοτεχνίες, παλιούς κατοίκους. Δεν μιλάμε για μεγάλες εμπορικές χρήσεις που θα κάνουν ζημιά στο μικρό, παλιό εμπόριο, που είναι από τις ισχυρές ταυτότητες του ιστορικού τριγώνου της Αθήνας», όπως υπογράμμισε.

Μεγάλο το ενδιαφέρον

Το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί είναι πάρα πολύ μεγάλο, υπάρχουν συνεχείς κρούσεις, συνέχισε ο κ. Μπελαβίλας. «Είναι μία διαδικασία ξεκάθαρη, διάφανη, που δεν θα ακολουθήσει τα παλιά μονοπάτια, όπου κάποιος διαπραγματευόταν απευθείας με στελέχη των Ταμείων, πόσο, πώς και υπό ποιες συνθήκες μέσα σε ένα όχι διάφανο περιβάλλον».

Περιγράφοντας τη διαδικασία ανέφερε ότι «θα γίνουν δύο δημόσιες προσκλήσεις που θα οργανωθούν τον Σεπτέμβριο, με ανοιχτά χαρτιά. Θα ειπωθεί ποια είναι τα κτίρια, ποιες είναι οι επιθυμητές χρήσεις, σε ένα εργαστήριο όπου θα έρθουν οι δικαιούχοι (ΟΤΑ, οργανισμοί του Δημοσίου, διεθνείς οργανισμοί, ή στο δεύτερο κύκλο ιδιώτες και κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις και όποιος άλλος). Αυτοί θα υποβάλουν προτάσεις δημόσια και θα αξιολογηθούν με γνωστά σε όλους δεδομένα».

Εκτίμησε ότι «η ολοκλήρωση των παραπάνω θα διαρκέσει πολλά χρόνια (το σχέδιο της Πλάκας κράτησε πάνω από μία δεκαετία), θέλουμε να προχωρήσουμε ένα σχέδιο που θα αξιοποιήσει τα 1.126 ακίνητα ... το πρώτο πιλοτικό σχέδιο υπολογίζουμε να ωριμάσει μέσα στο Φθινόπωρο και από το 2018 θα μπορούμε να έχουμε τα πρώτα έργα και τις πρώτες εγκαταστάσεις».

Τέλος, για τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που προγραμματίζεται για τα 24 ακίνητα, είπε ο διαγωνισμός θα είναι ανοιχτός και γίνει με διεθνείς προδιαγραφές, μάλλον για νέους αρχιτέκτονες, για να δώσει αποτελέσματα την Άνοιξη του 2018.

Υπενθυμίζεται ότι στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την προηγούμενη Δευτέρα η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, η Έφη Αχτσιόγλου ανέφερε ότι το συνολικό σχέδιο της αξιοποίησης των ακινήτων θα υλοποιηθεί με την επιστημονική και τεχνική συμβολή της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πολυτεχνείου και θα περιλαμβάνει τα ακόλουθα στάδια:

1. Δημόσια πρόσκληση προς όλους τους Φορείς του Δημοσίου (Υπουργεία, Δημόσιους Οργανισμούς, Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα κλπ.) για χρήση των ακινήτων της Αθήνας (120 ακίνητα).
 
2. Την διαμόρφωση ενός πιλοτικού σχεδίου για την επιλεκτική αξιοποίηση 24 ακινήτων στο Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας. Πρόκειται για ακίνητα εμβληματικού χαρακτήρα του ιστορικού τριγώνου. Εντάσσοντας τα κτίρια αυτά σε ένα πιλοτικό σχέδιο διαχείρισης και αξιοποίησης, στόχος είναι η αναβίωσή τους μέσα από ένα πλέγμα χρήσεων υψηλής κοινωνικής ωφέλειας και υψηλής οικονομικής ανταπόδοσης.
 
3. Στο πλαίσιο της επιλεκτικής αξιοποίησης των 24 αυτών ακινήτων, το Υπουργείο Εργασίας ανακοινώνει την διενέργεια αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για 5 χωρικές ενότητες. Επιδίωξή είναι, μέσω αυτής της εμβληματικής δράσης, το Υπουργείο να συμβάλλει στην αναβάθμιση του κέντρου της πρωτεύουσας και να δημιουργήσει προστιθέμενη αξία στα απαξιωμένα κτίρια.
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)