to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:33 | 08.10.2018

πηγή: stokokkino.gr

Κοινωνία

Ν. Μπελαβίλας: «Νόμος του κράτους η εκπαίδευση προσφυγόπουλων, ουδείς μπορεί να τον αγνοήσει»

Τα προσφυγόπουλα θα πάνε κανονικά στο σχολείο και στη Χίο, παρά τις προσπάθειες ακροδεξιών κύκλων, όπως έγινε και σε τόσες άλλες περιοχές της Αθήνας και της επαρχίας, τόνισε ο καθηγητής αρχιτεκτονικής Νίκος Μπελαβίλας, εκ των πανεπιστημιακών που συμμετείχαν στην Επιστημονική Επιτροπή Στήριξης των παιδιών των προσφύγων, μιλώντας Στο Κόκκινο και την Ευγενία Λουπάκη. Ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν τίθεται θέμα υποψηφιότητάς του για το δήμο της Αθήνας, καθώς έχει αναλάβει το πολύ σημαντικό έργο της Ανάπλασης της Αθήνας μόλις πριν ένα μήνα


Η εκπαίδευση των προσφυγόπουλων είναι νόμος του κράτους, ουδείς μπορεί να τον αγνοήσει, αλλά κυρίως η εμπειρία της εφαρμογής του είναι το εργαλείο που έπεισε όσους γονείς αντιδρούσαν σε Αθήνα και επαρχία (π.χ. Κολωνός, Ωραιόκαστρο), ότι τα παιδιά τους κάθε άλλο παρά κινδυνεύουν από την συμβίωση με τα προσφυγόπουλα, είπε ο κ. Μπελαβίλας. Μάλιστα, κάποιοι σύλλογοι γονέων ζήτησαν δημοσίως συγγνώμη, όπως προσέθεσε. Ιδιαίτερα στάθηκε στην εξαιρετική στάση των διδασκόντων, που τους χαρακτήρισε «ήρωες».

Σχετικά με την έντονη φημολογία για την υποψηφιότητά του για τον Δήμο Αθηναίων, ο κ. Μπελαβίλας επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να είναι υποψήφιος, διότι θεωρεί πολύ σημαντικό το έργο της Ανάπλασης της Αθήνας που ανέλαβε μόλις πριν ένα μήνα. «Ο Οργανισμός Ανάπλασης», είπε, «δεν αντιπαρατίθεται στην Περιφέρεια και στον Δήμο Αθηναίων, αντίθετα λειτουργεί σε συνεργασία και συμπληρωματικά με τους θεσμούς αυτούς». Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ΔΣ προβλέπεται να συμμετέχουν και εκπρόσωπος της Περιφέρειας (η αντιπεριφερειάρχης κ. Κυπριανίδου) και εκπρόσωπος του Δήμου, ο οποίος όμως δεν έχει ακόμα οριστεί από τον κ. Καμίνη.

Ως αρχικοί στόχοι του Οργανισμού έχουν οριστεί «μικρές» παρεμβάσεις, όπως η πολυθρύλητη αποκατάσταση των προσφυγικών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, όπου θα κατασκευαστεί και ξενώνας για τους συγγενείς καρκινοπαθών σε συνεργασία με το νοσοκομείο Άγιος Σάββας, αλλά και μικρό μουσείο. 

Το θέατρο του Λυκαβηττού, η πεζοδρόμηση της Τοσίτσα ανάμεσα στο Εθνικό Μουσείο και στο Πολυτεχνείο, η ανάπλαση όλόκληρης της οδού Πειραιώς είναι μεταξύ αυτών. Για το μέλλον ίσως γίνουν κατορθωτές μεγαλύτερες παρεμβάσεις, όπως π.χ. η πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου, χωρίς να διχαστεί η κοινωνία, αφού όπως έξοχα τόνισε ο κ. Μπελαβίλας, η πολεοδομία είναι επιστήμη των συναινέσεων και συμβιβασμών και άρα δημοκρατική. 

Σχετικά με το Γουδή, είπε ότι δεν θα γίνει γήπεδο του Παναθηναϊκού εκεί «διότι απλούστατα δεν χωράει». Ως πιθανές λύσεις ανέφερε το να μείνει ο ΠΑΟ στην Αλεξάνδρας ή να πάει στην Καλογρέζα όπου ρημάζουν μια σειρά Ολυμπιακές εγκαταστάσεις.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)