to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:46 | 18.05.2019

Αυτοδιοίκηση

Ν. Μπελαβίλας: Δεν είμαστε εδώ Κωνσταντινούπολη σκοτεινών εποχών - Είμαστε Πειραιάς

Σε debate στην ΕΡΤ και την εκπομπή Πάμε Αλλιώς με τον Τάκη Σαράντη συμμετείχε ο υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά Νίκος Μπελαβίλας


Ο επικεφαλής του Πειραιάς για Όλους απαντώντας για το master plan της Cosco θύμισε πως το λιμάνι του Πειραιά ιδιωτικοποιήθηκε το 2014 με υπογραφή Βενιζέλου και άλλων ενώ το 2015 άλλαξαν, με παρέμβαση του τότε υπουργού Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα, όροι της σύμβασης με οφέλη, μεταξύ άλλων, 2.000.000 ευρώ για τον Δήμο Πειραιά και τα λιπάσματα στη Δραπετσώνα.


Ξεκαθάρισε για ακόμα μία φορά πως η θέση του είναι υπέρ των 21 έργων του master plan και κατά του mall που ακυρώθηκε. Αναφέρθηκε στον απαραίτητο έλεγχο των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και στην δημιουργία του Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων.


Για το Τραμ και το Μετρό και αν μπορούν να βελτιώσουν το κυκλοφοριακό πρόβλημα στον Πειραιά, ο Νίκος Μπελαβίλας εξήγησε ότι με την λειτουργία τους θα μείνουν εκτός του οδικού δικτύου τα οχήματα 100.000 επιβατών. Σημείωσε πως τα έργα καθυστέρησαν, ειδικά στην περίπτωση του Τραμ επιρρίπτοντας ευθύνες τόσο στην εταιρεία όσο και στον Δήμο Πειραιά. Εκτίμησε πως το αποτέλεσμα θα είναι θετικό παρά τα λάθη που έχουν γίνει στον σχεδιασμό του.


Για την αξιοποίηση του κτιριακού δυναμικού της πόλης αποκάλυψε πως ο Δήμος Πειραιά δεν γνωρίζει καν αν έχει τίτλους ιδιοκτησίας για την Ράλλειο με αποτέλεσμα να καθυστερεί η αξιοποίηση του κτιρίου για την μεταφορά των δικαστηρίων αλλά και ότι η απερχόμενη δημοτική αρχή δεν αξιοποίησε στη θητεία της ούτε ένα κτίριο. Ανέφερε πως ο Πειραιάς για Όλους έχει ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την αξιοποίηση των κτιρίων ενώ εγκάλεσε τον Γιάννη Μώραλη πως ως έμμισθος στο ΔΣ του ΟΛΠ δεν μπορεί να διεκδικήσει το Σιλό για την κατασκευή μουσείου ενώ σχολίασε και την διατύπωση του απερχόμενου δημάρχου ότι η Βίλα Ζαχαρίου δεν ανήκει στον Δήμο Πειραιά. «Αν θεωρείτε πως ανήκει σε κάποιον άλλο τότε σίγουρα δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι» είπε σκωπτικά και έφερε το παράδειγμα του ΟΣΕ στη Λεύκα όπου μετά από μεγάλο αγώνα δημιουργήθηκε το Μουσείο των Τρένων.


Για τα 80.000.000 ευρώ της ΟΧΕ  επεσήμανε το γεγονός ότι ο Δήμος Πειραιά είναι εκείνος που έως σήμερα δεν έχει απορροφήσει κονδύλια σε αντίθεση με άλλους δήμους με εξαίρεση 28.000 ευρώ. Τόνισε πως πρέπει να προχωρήσει άμεσα η απορρόφηση προς όφελος των υποβαθμισμένων γειτονιών των Καμινίων και των Μανιάτικων και του εμπορικού κόσμου που στενάζει, όπως χαρακτηριστικά είπε.


Στην ερώτηση για τα μεγάλα προβλήματα της πόλης ιεράρχησε ως πρώτα εκείνα της καθημερινότητας, από τα σκουπίδια μέχρι τον φωτισμό, από την κυκλοφορία των οχημάτων μέχρι την συντήρηση των σχολείων. «Αυτή η καθημερινότητα θα γίνει ευαγγέλιο του τεχνικού προγράμματος της νέας διοίκησης του Δήμου Πειραιά» τόνισε.
Για την γαλάζια οικονομία και το άνοιγμα της πόλης προς τη θάλασσα, ο Νίκος Μπελαβίλας ορμώμενος από την αναφορά του Γιάννη Μώραλη στο όνομα του Βαγγέλη Μαρινάκη, θύμισε πως ο γνωστός εφοπλιστής δεν έχει την ελληνική σημαία ούτε σε ένα καράβι του. «Στη γαλάζια οικονομία συμφωνούμε όλοι. Η διαφορά μας είναι στο άνοιγμα της πόλης προς τη Θάλασσα» είπε και αναφέρθηκε στην περίπτωση της Ηετιώνειας που διασώθηκε μετά από αγώνες και είναι σήμερα άνοιγμα στη θάλασσα ενώ για όλο το θαλάσσιο μέτωπο της πόλης από το οποίο σήμερα ο Πειραιάς είναι αποκομμένος σε μεγάλο βαθμό.


Ερώτηση έγινε και για τον Ολυμπιακό αλλά και τον Βαγγέλη Μαρινάκη και το πως αυτός επηρεάζει την εκλογική αναμέτρηση. «Καμία πόλη δεν θα τολμούσε να βγει και να συζητά με επίκεντρο μια ομάδα» τόνισε ο Νίκος Μπελαβίλας. «Φανταστείτε την Αθήνα να συζητούσαν με επίκεντρο τον Παναθηναϊκό. Αυτό το πρωτοφανές το επέβαλλε ο κύριος που κατά δήλωση του δημάρχου τον διόρισε στην θέση του υποψηφίου δημάρχου. Γιάννη σε συμπαθώ πάρα πολύ. Εσύ όμως το έχεις πει. Πάμε να πάρουμε πίσω την πόλη από αυτή την αντιδημοκρατική ολισθηρή πορεία» συμπλήρωσε ενώ συνέκρινε την πολιτική κατάσταση στον Πειραιά με τα όσα συνέβαιναν στην Ιταλία επί Μπερλουσκόνι αλλά και με τις μεθοδεύσεις Ερντογάν στην Τουρκία όπου «όταν δεν μπορούσε να διοικήσει ο ίδιος έβαζε διορισμένους ανθρώπους του. Δεν είμαστε εδώ Κωνσταντινούπολη σκοτεινών εποχών. Είμαστε Πειραιάς. Αυτό το όνομα που δεν τολμούσαν να αναφέρουν στον Πειραιά το αναφέραμε εμείς. Και σήμερα δίνουμε τον αγώνα για να μην σταυρώνονται κατά χιλιάδες ψηφοδέλτια στα υπόγεια του Καραϊσκάκη».
Για την κομματική του υποψηφιότητα ως πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και πως αυτό θα επηρεάσει το αποτέλεσμα, ο Νίκος Μπελαβίλας απάντησε πως «δυο πολιτικοί οργανισμοί, η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, στηρίζουν υποψήφιους. Έχει ενδιαφέρον ότι ο Γιάννης Μώραλης στηρίζεται από τον Βαγγέλη Μαρινάκη και θα έχει ενδιαφέρον το αποτέλεσμα».


Στο ερώτημα ποιον θα στηρίξει στον δεύτερο γύρο εφόσον ο συνδυασμός «Πειραιάς για Όλους» δεν θα συμμετέχει, ο Νίκος Μπελαβίλας σημείωσε πως δεν μπορεί να υπάρξει Πειραιάς Νικητής ή Πειραιάς πόλη Πρότυπο αν δεν είναι Πειραιάς για Όλους. «Με όποιους θέλουν μια πόλη για όλους, με όσους θέλουν μια πόλη δημοκρατική, μπορούμε να συνεργαστούμε» τόνισε.


Ο Νίκος Μπελαβίλας αναφέρθηκε στο παράδειγμα του Γιώργου Ιωακειμίδη, δημάρχου Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη ο οποίος συνεργάστηκε και διεκδίκησε διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις για να παράξει έργο υπέρ των δημοτών. «Σε ένα τέτοιο πλαίσιο αυτή η καθημερινότητα που αναφέρουμε είναι ο στόχος που θα πετύχουμε την επόμενη μέρα. Χωρίς αφεντικά που θέλουν να διοικούν ως μονοκράτορες ή ολιγάρχες. Είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε τον Πειραιά. Και η επόμενη μέρα θα είναι πολύ πιο όμορφη» κατέληξε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)