to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:55 | 02.05.2013

Διεθνή

Ν. Μαδούρο στη «Λε Μοντ»: «Κίνδυνος πολιτικής έκρηξης στην Ευρώπη»

Ο νέος πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολά Μαδούρο προειδοποίησε σήμερα την Ευρώπη για τον κίνδυνο μίας «πολιτικής έκρηξης» λόγω της οικονομικής κρίσης, κατά τα πρότυπα των ανατρεπτικών γεγονότων στη Λατινική Αμερική στα τέλη της δεκαετίας του ’90.




Σε συνέντευξή του στο σημερινό φύλλο της γαλλικής εφημερίδας Λε Μοντ, ο Μαδούρο υπογράμμισε πως «ό,τι συμβαίνει στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή θυμίζει εκείνα που πέρασε η περιοχή μας στα χρόνια του ’90: όλοι οι κοινωνικοί δείκτες υποχωρούσαν και αυτό μας έφερε ενώπιον πολιτικών εκρήξεων κι επαναστάσεων», αναφέροντας προς επίρρωση των λόγων του τα παραδείγματα της Βραζιλίας, της Αργεντινής και του Ισημερινού.

«Θα εμποδίσουμε να αναδυθεί στη Βενεζουέλα ένας καινούργιος Πινοσέτ»


Ερωτηθείς για τις πολιτικές εντάσεις μετά την εκλογή του στην προεδρία, την οποία αμφισβητεί η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα, ο διάδοχος του Ούγκο Τσάβες κατηγόρησε «μία ομάδα της εξτρεμιστικής δεξιάς» πως έχει εξυφάνει «σχέδιο επίθεσης στην εξουσία», υπενθυμίζοντας το ιστορικό προηγούμενο της Χιλής, όπου το πραξικόπημα του Αουγκούστο Πινοτσέτ ανέτρεψε την δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση του Σαλβαδόρ Αλιέντε το 1973.



«Εάν κάποια μέρα οι άνθρωποι αυτοί αναλάμβαναν την εξουσία —κάτι που δεν θα συμβεί— θα κατέστρεφαν την δημοκρατία στη Βενεζουέλα και θα επέβαλαν ένα ολοκληρωτικό καθεστώς», είπε. «Στη Χιλή υπήρχε ο Πινοσέτ. . . μια παρόμοια ιδεολογία ανακύπτει εδώ».



«Εμείς θα εμποδίσουμε να αναδυθεί στη Βενεζουέλα ένας καινούργιος Πινοσέτ. Αλλά εμείς θα το κάνουμε μέσω της δημοκρατικής οδού», επισήμανε ο Μαδούρο.



Ο 50χρονος πρόεδρος της Βενεζουέλας υποστήριξε πως είναι διατεθειμένους «να βαδίσει προς την κατεύθυνση μίας δυνητικά θετικής σχέσης» με τις ΗΠΑ, εκφράζοντας ωστόσο την επιφυλακτικότητά του απέναντι στις προθέσεις του Αμερικανού ομολόγου του, Μπαράκ Ομπάμα.



«Ο Ομπάμα μπορεί μεν να γελάει, αλλά παράλληλα βομβαρδίζει κιόλας. Παρουσιάζει μία εικόνα εντελώς διαφορετική από εκείνη του (προκατόχου του Τζορτζ Ου.) Μπους. Με αυτόν τον τρόπο υπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα της παγκόσμιας δεσποτείας των ΗΠΑ», υπογράμμισε. Είπε ότι η Βενεζουέλα θα αντιμετωπίσει «οποιαδήποτε απειλή».


Ένθερμος υποστηρικτής ενός κόσμου με πολλούς πόλους επιρροής, ο Μαδούρο κάλεσε την Ευρώπη να ενταχθεί στο κίνημα των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότιος Αφρική) ώστε να αποτελέσουν το αντίπαλο δέος για τις ΗΠΑ.



Η νέα αυτή ομάδα «αποτελεί μία μεγάλη ελπίδα για τον κόσμο, όπως θα μπορούσε να είναι κι η Ευρώπη. Το πρόβλημα είναι πως η Ευρώπη αφέθηκε να υποταχθεί στην πολιτική των ΗΠΑ. Θα έπρεπε η Ευρώπη να ενταχθεί στους BRICS ώστε να διευκολύνει μία διευρυμένη συμμαχία υπέρ μίας νέας μορφής συνύπαρξης και για να σταματήσουν ο παρεμβατισμός κι οι πόλεμοι», υποστήριξε ο Μαδούρο.



Όσον αφορά το μέτωπο της οικονομίας, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας διαβεβαίωσε πως οι ξένοι επενδυτές είναι «ευπρόσδεκτοι» στη χώρα του. Ο ίδιος αναφέρθηκε «στη δημιουργία ειδικών οικονομικών ζωνών προκειμένου να προσελκύσει τις επενδύσεις και την τεχνολογία», εμπνευσμένες από την «κινεζική εμπειρία», καθώς και στην εκμετάλλευση των διαθέσιμων αγροτικών γαιών.



«Καλούμε όσους θέλουν να προωθήσουν την παραγωγή σε αγροοικολογικές συνθήκες να έλθουν στη Βενεζουέλα», διεμήνυσε στη συνέντευξή του ο Μαδούρο.

Πηγή: Καθημερινή

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)