to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:57 | 20.10.2018

Διεθνή

Ν. Κοτζιάς: «Φεύγω έχοντας κάνει το μεγάλο βήμα του "Μακεδονικού"»

«Φεύγω έχοντας κάνει το μεγάλο βήμα του "Μακεδονικού" με την υποστήριξή σας κύριε πρωθυπουργέ, φεύγω ευχαριστημένος», είπε μεταξύ άλλων ο Ν. Κοτζιάς, προσθέτοντας: «Ζούμε την ίδια παραδοξολογία: Να έχω παραιτηθεί και να είμαι ευτυχής έχουμε κανει ένα βήμα ελπίδας για τη Συμφωνία των Πρεσπών»,


«Φεύγω έχοντας κάνει το μεγάλο βήμα του "Μακεδονικού" με την υποστήριξή σας κύριε πρωθυπουργέ, φεύγω ευχαριστημένος. Μπορέσαμε και κάναμε ένα βήμα στο Μακεδονικό. Ζούμε την ίδια παραδοξολογία: Να έχω παραιτηθεί και να είμαι ευτυχής που έχουμε κανει ένα βήμα ελπίδας για τη Συμφωνία των Πρεσπών», τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.

Αναλυτικότερα, περήφανος και ευτυχισμένος γιατί έχει γίνει το μεγάλο βήμα για την επίλυση του ονοματολογικού με την πΓΔΜ, αλλά και για τα δύο Προεδρικά Διατάγματα τα οποία είναι έτοιμα και επεκτείνουν την αιγιαλίτιδα ζώνη της χώρας μας στα 12 μίλια, δήλωσε ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο κ. Κοτζιάς κάνοντας έναν απολογισμό των σχεδόν τεσσάρων ετών της θητείας ως υπουργού Εξωτερικών «υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού» όπως είπε, τόνισε ότι σήμερα τη χώρα μας την ακούν και την υπολογίζουν με βάση την ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική της.

Ειδικότερα, αναφέρθηκε στα σημαντικά βήματα που έγιναν, όπως είπε, στην επίλυση των ανοιχτών προβλημάτων με την Αλβανία, στο ονοματολογικό με την ΠΓΔΜ, αλλά και στην αλλαγή της ατζέντας του Κυπριακού.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και «στα σημαντικά βημάτα» στα θέματα της ΑΟΖ, την προώθηση και άλλων μορφών διπλωματίας, στην αναβάθμιση των σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, αλλά και τη σύσταση νέων προξενείων, όπως και ανακαίνιση παλαιών.

Ο Νίκος Κοτζιάς δήλωσε ακόμα περήφανος διότι, όπως είπε, υπό την πολιτική γραμμή του πρωθυπουργού εστάλησαν 13 υποθέσεις οικονομικών ατασθαλιών στο ΥΠΕΞ στον εισαγγελέα. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στο θέμα του ελέγχου των απορρήτων κονδυλίων του υπουργείου, τονίζοντας ότι είναι το μόνο υπουργείο όπου υφίσταται ειδικός νόμος με σαφή διαδικασία ελέγχου.

Στο πλαίσιο αυτό, χαρακτήρισε «αθλιότητες», αυτά που γίνονται τις τελευταίες ημέρες για τα απόρρητα κονδύλια και "δείχνει ότι σε πάρα πολλές πλευρές ακόμα τις ελληνικής κοινωνίας λείπει η σοβαρότητα και δημοκρατική ευαισθησία: Αυτό είναι το μεγάλο μας πρόβλημα». «Αν ήταν αληθινά αυτά που έλεγαν και τα κάνουν συνειδητά, είναι σαν λένε σε τρίτες χώρες μην συνεργάζεστε με τους Έλληνες διότι θα σας εκθέσουν. Είναι άθλιο αυτό το πράγμα», είπε και υπογράμμισε: «Δεν μπορούμε να τα απαξιώνουμε όλα γιατί έτσι μας συμφέρει».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)