to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ν. Ηλιόπουλος: Στοχευμένοι έλεγχοι κατά της αδήλωτης εργασίας, σημαντική μείωση της τα δύο τελευταία χρόνια (βίντεο)

Στη σημαντική μείωση της αδήλωτης εργασίας τα δύο τελευταία χρόνια από το 19,2% στο 13,5% αλλά και γενικότερα στην μάχη κατά της αδήλωτης, ή υποδηλωμένης εργασίας αναφέρθηκε ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Νάσος Ηλιόπουλος στην ΕΡΤ.


Όπως ενημέρωσε το νέο πιλοτικό πρόγραμμα για κοινούς ελέγχους του ΣΕΠΕ με ΣΔΟΕ και την Ελληνική Αστυνομία, θα βοηθήσει πάρα πολύ στην καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και θα επεκταθεί σε όλη τη χώρα. Ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας διευκρίνισε ότι «υποδηλωμένη εργασία εννοούμε όταν άνθρωποι είναι δηλωμένοι για 4,5 ώρες ή 2, ενώ εργάζονται κανονικά, φουλ τάιμ με ωράριο, ή και περισσότερο.

Υποδηλωμένη εργασία θεωρούνται και οι απλήρωτες υπερωρίες εξήγησε που όταν μιλάμε για μεγάλες επιχειρήσεις με πολλούς εργαζόμενους τα ποσά αυτά είναι πολύ μεγάλα. «Οι τράπεζες διεκδικούν το πρωτάθλημα στις  απλήρωτες υπερωρίες» δεν είναι μία και δύο οι περιπτώσεις.  Η περίπτωση  των 250 εργαζόμενων, «που επεξεργαζόμαστε το πρόστιμο μετά από έλεγχο των ειδικών επιθεωρητών είναι από τις πιο εμβληματικές» ανέφερε.

Όπως υποστήριξε ο κ. Ηλιόπουλος, με την κατάρρευση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας έχει οξυνθεί η εργοδοτική αυθαιρεσία και έχουν πολλαπλασιαστεί τα πεδία της παραβατικότητας. Ενδεικτικό είναι ότι σύμφωνα με τις έρευνες, η στέρηση εσόδων από αδήλωτη εργασία είναι πάνω από 2,6 δις.

Στη συνέχεια ο κ. Ηλιόπουλος μίλησε για τη σημαντική επιτυχία που επετεύχθη με την μείωση της αδήλωτης εργασίας, τα τελευταία δύο χρόνια, από το 19,2% στο 13,5% στους κλάδους της υψηλής παραβατικότητας.

Χαρακτηριστικό ωστόσο είναι όπως υπογράμμισε ότι «δεν βλέπουμε τόσο με όρους εσόδων –παρόλο που είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος- όσο από τη σκοπιά των δικαιωμάτων των εργαζομένων».

Επιπλέον ενημέρωσε ότι με το νέο πρόγραμμα που τρέχει (risk analysis), διευκολύνονται οι έλεγχοι και καταλαβαίνουμε πιο εύκολα, αν υπάρχει παράβαση ή όχι.

Κλείνοντας ενημέρωσε ότι όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από την υπουργό εργασίας θα διευρυνθεί το μητρώο παραβατικότητας, Γενική αρχή του οποίου θα είναι ότι «επιχειρήσεις που δεν σέβονται την εργασιακή νομοθεσία δεν θα έχουν πρόσβαση σε( δημόσιο χρήμα, επιδοτήσεις, ΟΑΕΔ, ευρωπαϊκούς διαγωνισμούς)».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)