to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:21 | 21.09.2019

Πολιτική

Ν. Ηλιόπουλος: Πρέπει να μείνω στον Δήμο της Αθήνας

Ο Νάσος Ηλιόπουλος σε συνέντευξη στην «Εφημερίδα των Συντακτών» καταθέτει τη δική του άποψη για τις προτεραιότητες που πρέπει να θέσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην επόμενη μέρα του μετασχηματισμού του, ενώ θεωρεί σημαντικό το γεγονός της μετατροπής του σε κόμμα με ουσιαστικές αναφορές στην κοινωνία


Ο Νάσος Ηλιόπουλος στη συνέντευξη που ακολουθεί καταθέτει τη δική του άποψη για τις προτεραιότητες που πρέπει να θέσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην επόμενη μέρα του μετασχηματισμού του, ενώ θεωρεί σημαντικό το γεγονός της μετατροπής του σε κόμμα με ουσιαστικές αναφορές στην κοινωνία. Μοιράζεται τους προβληματισμούς για θέματα στα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα αλλά και ως κυβέρνηση υστέρησε, ενώ αφήνει να εννοηθεί ότι δεν τον ενδιαφέρει να είναι ο επόμενος γραμματέας που θα προκύψει από το συνέδριο.

Η συνέντευξη στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και τον Δημήτρη Τερζή:

• Την επόμενη εβδομάδα συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή και θα διεξαχθεί το φεστιβάλ της νεολαίας, όπου ο Αλέξης Τσίπρας θα ανακοινώσει την Πολιτική Διακήρυξη που αφορά την επόμενη μέρα. Πώς σχολιάζετε τις διαδικασίες διεύρυνσης; Είστε με την πλευρά που είναι κατά του face control στην είσοδο νέων μελών ή με την πλευρά που υποστηρίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν χρειάζεται followers αλλά ενεργά μέλη; Εκτός κι αν εκφράζετε κάτι διαφορετικό.

Εγώ θα ξεκινούσα από το πρόταγμα που λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σίγουρα πρέπει να αλλάξει. Νομίζω ότι όλοι συμφωνούν σε αυτό. Αρα νομίζω ότι η συζήτηση θα γίνει περισσότερο αποτελεσματική αν αφήσουμε στην άκρη τις ορολογίες. Θα έπρεπε να πάμε σε πιο συγκεκριμένα ζητήματα και να δούμε τι θέλουμε να αλλάξουμε. Να συνεννοηθούμε δηλαδή πού θα υπάρχουν συγκλίσεις και πού αποκλίσεις. Αυτό είναι μια δημοκρατική διαδικασία και ο ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν φοβήθηκε τέτοιες διαδικασίες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ παραδοσιακά αντιμετώπιζε ένα πρόβλημα στην ιεράρχηση των θεμάτων με τα οποία επρόκειτο να ασχοληθεί

Αρα, αρχικά, πρέπει να συζητήσουμε τι δεν κάναμε ως κυβέρνηση και γιατί δεν το κάναμε ακόμα και σε περιπτώσεις που μπορούσαμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ παραδοσιακά αντιμετώπιζε ένα πρόβλημα στην ιεράρχηση των θεμάτων με τα οποία επρόκειτο να ασχοληθεί. Ασχολιόταν με πολλά ταυτόχρονα, με αποτέλεσμα σε αρκετά να καταλήγει να μην είναι αποτελεσματικός.

Το σημαντικό είναι όταν καταλήγεις σε κάποια συμπεράσματα μέσα από τον πολιτικό διάλογο, να μπορείς να τα υλοποιήσεις κιόλας. Αν δεν μπορείς να το κάνεις, δεν είσαι πολιτικό κόμμα, αλλά σύλλογος θεωρητικού προβληματισμού.

• Υπήρξαν λοιπόν τέτοια θέματα κατά την περίοδο της διακυβέρνησης, όπως π.χ. το ζήτημα με την Εκκλησία, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε πίσω δύο φορές. Τι συνέβη σε αυτή την περίπτωση; Δεν υπήρξε ο σωστός σχεδιασμός, η πολιτική βούληση να φτάσει ώς το τέλος;

Δεν θα ισχυριστώ σε καμία περίπτωση ότι στο κομμάτι «ελευθερίες» ο ΣΥΡΙΖΑ πήγε την ατζέντα του στο φουλ. Υπήρξαν πισωγυρίσματα. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε και πόσα κάναμε σε αυτόν τον τομέα, όπως π.χ. στο ζήτημα της ιθαγένειας.

Ακόμα όμως και στην περίπτωση που αναφερθήκατε, πρέπει να γίνει μια σημαντική συζήτηση. Το ζήτημα στην Αριστερά δεν είναι πώς να σχεδιάζεις να δώσεις κάποιες μάχες αλλά και πώς θα τις κερδίζεις. Για να το συνδέσω όλο αυτό με την αλλαγή του ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να ιεραρχήσουμε τα δεδομένα ακούγοντας την κοινωνία και τις ανάγκες της.

• Εντελώς πρακτικά λοιπόν, τι πρέπει να αλλάξει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Πρώτον πρέπει να γίνει πολύ περισσότερο κοινωνικό κόμμα και δεύτερον να γίνει περισσότερο κόμμα. Κοινωνικό κόμμα σημαίνει να βρίσκεσαι εκεί από τα μικρά έως τα πολύ μεγάλα, από τις γειτονιές, τους εργασιακούς χώρους, τους επιστημονικούς συλλόγους...

• Δεν το είχατε καταφέρει αυτό το 2012 και χάθηκε στην πορεία;

Κατά τη γνώμη μου ποτέ δεν το είχε. Ηταν πάντα πολύ πιο κάτω σε αυτό που θα έπρεπε να αντιστοιχεί στο κοινωνικό κομμάτι. Από εκεί και πέρα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί μόνιμα να συζητά για την τοπική αυτοδιοίκηση έξι μήνες πριν από τις εκλογές.

Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα όπου δεν σου φταίει κάποιος άλλος, αλλά η δική σου αντίληψη για το τι σημαίνει πολιτικός χρόνος. Πολλές φορές μπορεί να χρησιμοποιούμε μια ορολογία «έκτακτης ανάγκης», αλλά η οργάνωσή μας δεν ανταποκρίνεται σ’ αυτό. Ξέρετε, μερικές φορές μια λάθος ή όχι ακριβώς η βέλτιστη απόφαση είναι καλύτερη από μια καθυστερημένη απόφαση.

• Εδώ υπάρχει το επιχείρημα που λέει ότι το κόμμα αποδυναμώθηκε επειδή όλα τα στελέχη βρέθηκαν στη διακυβέρνηση και δεν υπήρχαν αντικαταστάτες...

Εν μέρει αυτό αποτυπώνει την πραγματικότητα, αλλά τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2012-2015 για να δημιουργήσει στελέχη; Ποια είναι η πολιτική στελεχών της Αριστεράς;

• Εχετε διατελέσει γραμματέας της νεολαίας, την οποία θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε -μιλώντας με ποδοσφαιρικούς όρους- «φυτώριο» μελλοντικών στελεχών. Με δεδομένο ότι ήρθατε πρώτοι και με διαφορά στην προτίμηση των νέων στις τελευταίες εκλογές -χωρίς αυτοί να είναι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ- δεν υπάρχει ένα ζήτημα προσέγγισης εδώ αυτής της ηλικιακής ομάδας;

Συμφωνώ απόλυτα με αυτό. Και για να το συνδέσουμε με τα προηγούμενα, ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να κάνει μια πολύ σοβαρή συζήτηση για το πώς σήμερα ένα κόμμα της Αριστεράς έχει μια πολιτική στελεχών. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει αυτοί να έχουν περάσει από τη νεολαία ή από το κόμμα.

Από την εμπειρία μου στο υπουργείο Εργασίας διαπίστωσα πως υπήρχαν σημαντικοί άνθρωποι με τους οποίους συνεργάστηκα, που ήταν προοδευτικοί, ανήκαν στην ευρύτερη Αριστερά, χωρίς να έχουν περάσει από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η άλλη εμπειρία που είχα από τις δημοτικές εκλογές είναι ότι διαπίστωσα πως υπήρχε ένα σημαντικό κομμάτι ανθρώπων της γενιάς μου που ήθελαν να βοηθήσουν χωρίς επίσης να ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά εκφράζουν την ανάγκη να οργανωθούν.

• Και πάλι λοιπόν, στο πρακτικό κομμάτι. Πώς τους οργανώνεις; Γιατί πέρα από τις γενικές εξαγγελίες έχω την αίσθηση πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αποσαφηνίσει πλήρως αυτό το σκέλος.

Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό εδώ. Για μένα το κρίσιμο είναι να σέβεσαι τον χρόνο τον οποίο αφιερώνουν αυτοί οι άνθρωποι στον χώρο που έχουν επιλέξει για να προσφέρουν. Χρειάζεται ένα μοντέλο που να δραστηριοποιεί τον κόσμο σε κοινωνικές δράσεις.

Επίσης είναι ανάγκη να ακούσουμε αυτόν τον κόσμο. Π.χ. δεν μπορεί να έρθει ο άλλος και να του λες «εδώ υπάρχει ένα καλούπι» και αυτό ακολουθούμε. Αυτή η διαδικασία μετασχηματίζει και αυτόν που είναι ήδη μέλος και αυτόν που έρχεται να γίνει μέλος. Μέσα από τον πολιτικό διάλογο και την κοινή δράση.

• Εχει ακουστεί έντονα ότι στο πλαίσιο των αλλαγών θα είστε ο επόμενος γραμματέας του κόμματος. Είστε έτοιμος για το επόμενο βήμα, θέλετε να είστε ο επόμενος γραμματέας;

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει γραμματέα. Θα κάνει συνέδριο προς την άνοιξη. Θα υπάρξει ένας σημαντικός χρόνος προσυνεδριακής συζήτησης, αλλά και για την καμπάνια προσέλκυσης νέων μελών. Το ζήτημα του γραμματέα θα τεθεί στο συνέδριο. Οσον αφορά εμένα, έχω αναλάβει μια κρίσιμη και σημαντική δουλειά στον Δήμο της Αθήνας. Δεν έχουμε την πολυτέλεια αυτό να το αλλάξουμε.

• Αρα λέτε όχι σε αυτό το ενδεχόμενο...

Λέω πως πρέπει να είμαι στον Δήμο της Αθήνας. Αυτό λέω.

• Υπάρχουν «τυφλά σημεία» στην περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που ενώ του έχουν επισημανθεί, αρνείται ακόμη και σήμερα να τα δει;

Ολοι φέρουμε την ευθύνη της διακυβέρνησης. Ο καθένας έχει τα τυφλά του σημεία. Συνολικά όμως για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν νομίζω ότι υπάρχει τέτοιο θέμα. Ολα αυτά θα κριθούν στο συνέδριο. Από εκεί και πέρα οι κριτικές για την περίοδο της διακυβέρνησης έχουν πιάσει όλο το φάσμα, και αυτών που κάναμε και αυτών που έπρεπε να κάνουμε.

• Το λέω επειδή η κυβέρνηση αλλά και πολύς κόσμος σας κατηγορεί ότι δεν έχετε καταλάβει ακόμα τους λόγους για τους οποίους χάσατε τις εκλογές. Ισχύει αυτό; Εχετε πάρει το μήνυμα της κάλπης;

Η κυβέρνηση είναι σε μια φάση που χρησιμοποιεί το αποτέλεσμα των εκλογών για τα πάντα. Δεν μπορούμε να συζητάμε όμως έτσι. Τώρα, από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μπει στη διαδικασία που λέει ότι κάνουμε προσυνεδριακό διάλογο ώστε να ακούσουμε την κοινωνία, έχουν ήδη ακουστεί μια σειρά από κριτικές, έχουν να ακουστούν και να συζητηθούν ακόμα περισσότερα στο μέλλον. Οταν γίνεται λοιπόν ήδη αυτό, νομίζω ότι η γενικότερη κριτική «κουμπώνει» περισσότερο σε αυτό που λέει η Ν.Δ., και δεν είναι ουσιαστική.

• Ποια είναι η πρώτη εντύπωσή σας από την ενασχόλησή σας με τα δημοτικά;

Η Αθήνα είναι μια πόλη με αδιανόητα προβλήματα. Κι αυτό επειδή η διοίκηση του κ. Καμίνη που παρέλαβε έναν καταχρεωμένο δήμο επέλεξε την πρώτη τετραετία να τακτοποιήσει αυτό το κομμάτι και στη δεύτερη εκλογή του επέλεξε να μην κάνει τίποτε. Το ανησυχητικό είναι ότι στη διοίκηση του κ. Μπακογιάννη, η ραχοκοκαλιά της προέρχεται από παλιές διοικήσεις και βρίσκονται σε κρίσιμα επιτελικά πόστα του δήμου.

Μπορεί ο επικεφαλής της να έχει τις καλύτερες προθέσεις, ωστόσο οι υπόλοιποι κρίθηκαν στο παρελθόν και βρέθηκαν ανεπαρκείς. Γι’ αυτό και νομίζω ότι η Αθήνα θα συνεχίσει να έχει προβλήματα. Από τη δική μας πλευρά σκοπεύουμε να κρατήσουμε μια ισχυρή επαφή με τις γειτονιές, αρχής γενομένης με μια καμπάνια που θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα.

Η πολιτική που θέλουμε να ασκήσουμε είναι να μεταφέρουμε τη φωνή από τις γειτονιές μέσα στο δημοτικό συμβούλιο. Αυτή είναι η δύναμή μας. Μέσα από αυτή τη διαδικασία θα προτείνουμε συγκεκριμένες λύσεις για τα προβλήματα της πόλης. Το πιο κρίσιμο είναι να πιστέψουμε ότι η Αθήνα πρέπει να αλλάξει. Αν δεν καταφέρουμε να το σπάσουμε αυτό, δεν έχει νόημα η όλη διαδικασία.

• Εκανε θετική εντύπωση πάντως το γεγονός ότι μείνατε στον δήμο και δεν ζητήσατε εκλόγιμη βουλευτική θέση, όπως έγινε σε άλλες περιπτώσεις.

Είχα πει ξεκάθαρα πως αν γινόταν η επιλογή να είμαι υποψήφιος, το ορθό θα ήταν να βρίσκομαι σε μη εκλόγιμη θέση. Είναι πολύ τιμητικό να είσαι υποψήφιος στο Επικρατείας, αλλά από την άλλη θεωρώ πως η υπόθεση της Αθήνας είναι ένα πολύ κρίσιμο ζήτημα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει γραμματέα. Οσον αφορά εμένα, έχω αναλάβει μια κρίσιμη και σημαντική δουλειά στον Δήμο της Αθήνας. Δεν έχουμε την πολυτέλεια αυτό να το αλλάξουμε

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)