to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:59 | 19.05.2019

Αυτοδιοίκηση

Ν. Ηλιόπουλος: Ο Δήμος Αθηναίων είναι ένας πλούσιος δήμος με φτωχή διαχείριση, με προτεραιότητα τη «βιτρίνα» (βίντεο)

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, στο κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων της ΕΡΤ1 και τη δημοσιογράφο Αντριάνα Παρασκευοπούλου παραχώρησε στις 18/5/2019 ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων με την Ανοιχτή Πόλη Νάσος Ηλιόπουλος.


Ο Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας για τους στόχους και τις προτεραιότητες σε σχέση με τον πρώτο δήμο της χώρας, επισήμανε την εγκατάλειψη που διαπιστώνεται στις γειτονιές και πιστώνεται στις προηγούμενες δημοτικές διοικήσεις, οι οποίες ασχολούντο μόνο με την «Αθήνα της βιτρίνας»

Αναφέρθηκε σε 21 έργα-προτεραιότητες, 3 για κάθε δημοτική κοινότητα, που είναι πλήρως κοστολογημένα στα 25 εκατομμμύρια ευρώ. «Πολύς κόσμος αναρωτιέται αν στην Αθήνα λείπουν χρήματα, ενώ στην πραγματικότητα είναι ένας πλούσιος δήμος με φτωχή διαχείριση. Για το 2018 ο προϋπολογισμός του δήμου προέβλεπε 40 εκατομμύρια ευρώ για τεχνικά έργα και εκτελέστηκαν μόλις τα 2 εκατομμύρια ευρώ, σε μία πόλη που ακόμα και σήμερα έχει γειτονιές χωρίς αποχέτευση. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο παράδειγμα που να δείχνει την εγκατάλειψη της πόλης», τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Ειδικότερα:

Σε σχέση με την κατάσταση στα Εξάρχεια ο Νάσος Ηλιόπουλος είπε ότι ασφαλώς πρόκειται για μία γειτονιά με ζητήματα ασφαλείας, όπου παράλληλα όμως ο δήμος δεν παρέχει τις αυτονόητες υπηρεσίες. Το οργανωμένο έγκλημα, η εγκατάλειψη της περιοχής από το δήμο, αλλά και τα οικονομικά συμφέροντα που σχετίζονται με το real estate είναι, κατά τον υποψήφιο δήμαρχο Αθηναίων, οι τρεις παράγοντες που «συναντώνται» στα Εξάρχεια. «Η αστυνομία πρέπει να κάνει τη δουλειά της, αλλά εμείς δεν είμαστε υποψήφιοι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη» είπε ο Νάσος Ηλιόπουλος, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι είναι ο δήμος που έχει εγκαταλείψει ολοκληρωτικά την περιοχή. «Ασφαλείς γειτονιές είναι οι ζωντανές γειτονιές», υπογράμμισε ο υποψήφιος δήμαρχος με την Ανοιχτή Πόλη. «Προφανώς πρέπει να υπάρξει συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ. διότι υπάρχουν ζητήματα που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνος του ο δήμος. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αφορά το δήμο αυτή η κατάσταση, διότι κάθε πρόβλημα των ανθρώπων της πόλης είναι και πρόβλημα του δημάρχου.»

Πρόσθεσε ότι αυτό που θα πρέπει να γίνει είναι να στηριχθεί η επιχειρηματικότα και η κατοικία, καθώς η βραχυχρόνια μίσθωση «διώχνει τους κατοίκους από τα Εξάρχεια». «Αν έχεις υποδομές για τους κατοίκους, αν έχεις φοιτητές στην πειροχή, τότε έχεις ένα πλαίσιο που προστατεύει όλη τη γειτονιά».
Αναφερθείς στη δημοτική αστυνομία ο Νάσος Ηλιόπουλος μίλησε για το σημαντικό ρόλο που θα έπρεπε να έχει σε ζητήματα καθημερινότητας των κατοίκων, στηλίτευσε όμως την παντελή απουσία της όπως του περιγράφουν κάτοικοι πολλών περιοχών.

«Η κατασταλτική αντιμετώπιση στο ζήτημα της ουσιοεξάρτησης έχει αποτύχει. Δεν μπορούμε να κυνηγάμε πιάτσες γύρω-γύρω στην Αθήνα», είπε -μεταξύ άλλων- ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με την Ανοιχτή πόλη, απαντώντας σε ερώτηση για τις πιάτσες ναρκωτικών. «Οι χώροι εποπτευόμενης χρήσης είναι ένας κρίκος στην αλυσίδα της λύσης αυτού του προβλήματος. Μία λύση που όμως πρέπει να ξεκινά από την πρόληψη και να καταλήγει στην απεξάρτηση και την επανένταξη. Διότι αν μιλάμε μόνο για τους χώρους εποπτευόμενης χρήσης δεν μιλάμε για αντιμετώπιση, αλλά απλώς για διαχείρηση του προβλήματος», τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Για το παρεμπόριο ανέδειξε ως μεγάλο έλλειμμα το γεγονός ότι η Αθήνα δεν έχει μία κεντρική υπαίθρια αγορά, όπως κάθε ευρωπαϊκή πόλη που θα λειτουργεί ως τοπόσημο και με κανόνες και πρόσθεσε ότι «είναι δουλειά της δημοτικής και της ελληνικής αστυνομίας να κυνηγήσει το παρεμπόριο».

Ο Νάσος Ηλιόπουλος, ερωτηθείς για το πόσο γρήγορα θεωρεί ότι μπορούν να δοθούν λύσεις σε προβλήματα της καθημερινότητας των κατοίκων της πόλης, είπε ότι υπάρχουν κινήσεις και έργα που μπορούν να προχωρήσουν άμεσα και γρήγορα, όπως οι χώροι πρασίνου, αλλά και αναψυχής για τα παιδιά που ζουν σε μία «πόλη-τιμωρία» με μόνο «7 παιδικές χαρές». «Η Αθήνα μπορεί μέσα σε ενάμιση χρόνο να έχει 120 παιδικές χαρές. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε ανήκουν στο δήμο 38 ελεύθεροι και αδόμητοι χώροι μέσα στον αστικό ιστό και 15 πρώην βιομηχανικοί χώροι, συνολικά 40 στρέμματα. Αυτοί οι χώροι μπορούν σε ένα χρόνο να έχουν μετατραπεί σε χώρους πρασίνου».

Για το AirBnB, υπογράμμισε ότι έχουν μεν ωφεληθεί οι μικρο-ιδιοκτήτες με ένα επιπλέον εισόδημα, ωστόσο ανέφερε ότι οι «μεγάλοι παίκτες real estate» που έχουν μπει στο παιχνίδι αγοράζουν ολόκληρες πολυκατοικίες διώχνοντας τους μόνιμους κατοίκους και περιέγραψε τους τρεις άξονες για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα: τον αποκλεισμό των νομικών προσώπων από τη δυνατότητα βραχυχρόνιας μίσθωσης, το όριο ανά ΑΦΜ ως προς τα διαμερίσματα που κάποιος αξιοποιεί και το ημερολογιακό όριο που πρέπει να ορίσει ο δήμος ανάλογα με το κτιριακό απόθεμα κάθε περιοχής.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)