to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:18 | 06.11.2020

Πολιτική

Ν. Ηλιόπουλος: Να αποτρέψουμε τη χρεοκοπία της κοινωνίας

Συνέντευξη του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Νάσου Ηλιόπουλου, στο ρ.σ. “Αθήνα 9.84”(Αλεξάνδρα Βουδούρη) και στο ρ.σ. “Alpha 9.89” (Τάκης Χατζής & Δήμος Βερύκιος)


Ομολογία Μητσοτάκη ότι η χώρα δεν προετοιμάστηκε για το δεύτερο κύμα

“Με απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης, η χώρα δεν προετοιμάστηκε ποτέ για το δεύτερο κύμα της πανδημίας”, τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha 9.89» και τους δημοσιογράφους Τάκη Χατζή και Δήμο Βερύκιο.

“Ο κ. Μητσοτάκης το παραδέχθηκε ουσιαστικά χθες όταν δήλωσε πως ήλπιζε να μη χρειαστεί να δώσουμε αυτή τη μάχη, παρά το γεγονός ότι οι επιστήμονες  προειδοποιούσαν από την πρώτη στιγμή για τον ερχομό του δεύτερου κύματος”, πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση, σπαταλώντας το χρόνο που κέρδισε η κοινωνία στο πρώτο lockdown, δεν ενίσχυσε το Εθνικό Σύστημα Υγείας και έχει αφήσει αβοήθητους τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής”, σημείωσε, επισημαίνοντας ότι“ εν μέσω πανδημίας, δεν έχει κάνει ούτε μία μόνιμη πρόσληψη γιατρού, ενώ έφτασε να μειώνει τις δαπάνες για την υγεία στον προϋπολογισμό του 2021”.

“Από τις 50 νέες ΜΕΘ που έχουν ανοίξει στο νοσοκομεία “Σωτηρία”, λειτουργούν μόνο οι 12 και αυτές έχουν στελεχωθεί με προσωπικό που έχει αποσπαστεί από άλλα δημόσια νοσοκομεία”, υπογράμμισε.

“Χρειάζεται τώρα, άμεσα, η κυβέρνηση να προχωρήσει σε επίταξη των ιδιωτικών ΜΕΘ και σε μαζική συνταγογράφηση των τεστ”, διεμήνυσε ο Νάσος Ηλιόπουλος

Τόνισε, ακόμα, ότι “εδώ και αρκετά μεγάλο διάστημα, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη διασπορά του ιού σε πεδία που η κυβέρνηση δεν πήρε τα κατάλληλα μέτρα, στα μέσα μεταφοράς, στα σχολεία, στους χώρους εργασίας”. “Αν ρωτήσεις σήμερα τον κ. Βρούτση πόσοι έλεγχοι υγείας και ασφάλειας έχουν γίνει σε εργασιακούς χώρους στη διάρκεια της πανδημίας, δε θα μπορέσει να σου απαντήσει γιατί έχει σχεδόν διαλύσει την Επιθεώρηση Εργασίας”, πρόσθεσε.

Νωρίτερα, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό “Αθήνα 9.84” και τη δημοσιογράφο Αλεξάνδρα Βουδούρη, ο Νάσος Ηλιόπουλος επισήμανε ότι “το lockdown μπορεί να μην το αποφύγαμε, το θέμα όμως τώρα είναι να αποφύγουμε την κοινωνική και οικονομική κατάρρευση”.

“Άλλες ευρωπαϊκές χώρες στον κλάδο της εστίασης που κλείνουν, δίνουν ως οικονομική στήριξη το 70% του περσινού τζίρου. Εδώ η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να δώσει ούτε καν μία μη επιστρεπτέα ενίσχυση στους επιχειρηματίες, αλλά περιορίζεται στην επιστρεπτέα προκαταβολή που πρόκειται στην ουσία για ένα δάνειο, το οποίο προσθέτει παραπάνω χρέος στις πλάτες των πληττόμενων επιχειρήσεων”, σημείωσε.

“’Έχουμε φτάσει σήμερα το 12% των εργαζομένων να εργάζεται με μισθούς έως 200 ευρώ. Πριν την πανδημία αυτό το ποσοστό ήταν στο 1%, γεγονός που δείχνει τις ξεκάθαρες ευθύνες της κυβέρνησης”, υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος. “Εν μέσω πανδημίας η κυβέρνηση έχει φέρει έναν πτωχευτικό που καταργεί οποιοδήποτε προστασία της πρώτης κατοικίας και σχεδιάζει μέσα στο Νοέμβριο να φέρει ένα εργασιακό νομοσχέδιο που ουσιαστικά καταργεί το οκτάωρο, έχοντας βέβαια ήδη νομιμοποιήσει την απλήρωτη εργασία”.

“Επομένως δε μιλάμε για μέτρα στήριξης της κοινωνίας, αλλά για μέτρα οικονομικής λεηλασίας της κοινωνίας, το οποίο συνδυάζεται με τη γενικότερη πολιτική απροθυμία της κυβέρνησης να ενισχύσει το σύστημα υγείας και να προστατεύσει τους εργαζόμενους και την κοινωνική πλειοψηφία από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας”, κατέληξε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)