to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:25 | 31.05.2019

Αυτοδιοίκηση

Ν. Ηλιόπουλος: Μπορούμε να αφήσουμε πίσω μας την εποχή της εγκατάλειψης και της αδιαφορίας

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη», Νάσος Ηλιόπουλος στο newsit.gr και την Ελένη Καλογεροπούλου. Ο Ν.Ηλιόπουλος ζητά από τους Αθηναίους που δεν πήγαν να ψηφίσουν την πρώτη Κυριακή να το ξανασκεφτούν και ξεκαθαρίζει ότι το λευκό και το άκυρο είναι ψήφος στον Κώστα Μπακογιάννη.


Ερωτηθείς κατά πόσο βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωση των προσδοκιών του δύο 24ωρα πριν από τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών ο Ν. Ηλιόπουλος είπε χαρακτηριστικά ότι οι προσδοκίες του δεν ολοκληρώνονται την Κυριακή. «Το αντίθετο. Η Κυριακή είναι ένας σημαντικός σταθμός, μια αφετηρία, στην προσπάθεια της Ανοιχτής Πόλης για μία Αθήνα από την αρχή. Να σας το πω με ένα παράδειγμα. Οραματιζόμαστε μια Αθήνα, στην οποία θα υπάρχουν περιορισμοί στη δράση επιχειρηματικών ομίλων που αγοράζουν πολυκατοικίες και τις μεταμφιέζουν σε διαμερίσματα βραχυχρόνιας μίσθωσης. Αυτοί οι περιορισμοί θα μειώσουν τις εξώσεις και θα συγκρατήσουν τα ενοίκια. Αυτήν την πρόταση θα την επαναφέρουμε στην πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Και όταν καταφέρουμε να εγκριθεί, τότε ναι, θα νιώσω ότι έχουμε επιτύχει έναν από τους στόχους μας».

Αναφερόμενος στην απλή αναλογική την χαρακτήρισε ως κατάκτηση, «ώστε να σταματήσει το δημαρχοκεντρικό μοντέλο», που, όπως είπε, «οδηγούσε σε αλαζονικές και αυταρχικές συμπεριφορές». «Προφανώς, θα κριθούμε όλοι στην πράξη πλέον, καθώς οφείλουμε να συνεργαστούμε -εκεί που μπορούμε- με γνώμονα την αποτελεσματική διοίκηση της πόλης».

Σε σχέση με την ιδιαίτερα χαμηλή συμμετοχή της πρώτης Κυριακής ο Ν. Ηλιόπουλος είπε ότι «η αποχή είναι η συνισταμένη της απάθειας και της βεβαιότητας πολλών ότι η Αθήνα είναι μια χαμένη υπόθεση, ανεξάρτητα από τις προθέσεις ή τα προγράμματα των συνδυασμών». Μάλιστα, απήυθυνε κάλεσμα σε όλους εκείνους να το ξανασκεφτούν. «Έχουν την ευκαιρία να αναδείξουν πρώτη δύναμη την ιστορικότερη παράταξη στο δήμο Αθηναίων, που έχει ρητά δηλώσει την πρόθεση και την ετοιμότητά της να συγκρουστεί με τα οργανωμένα συμφέροντα, τα οποία μας έχουν οδηγήσει εδώ που έχουμε φτάσει».

Κληθείς να σχολιάσει την πρόθεση όσων σκέφτονται να ψηφίσουν λευκό ή άκυρο ο Ν. Ηλιόπουλος είπε ότι «κάνουν ένα μεγάλο δώρο στον κύριο Μπακογιάννη. Θέλουν;»

Απαντώντας αν είναι αναστρέψιμο το προβάδισμα του κ. Μπακογιάννη ο Ν. Ηλιόπουλος ανέφερε ότι έχει επίγνωση της κατάστασης, αλλά παραμένει αισιόδοξος. «Ίσως επειδή, έχοντας δει πολύ ποδόσφαιρο, ξέρω -από την καλή και την άσχημη πλευρά!- ότι ο αγώνας τελειώνει μόνο όταν σφυρίξει ο διαιτητής».

Στο ερώτημα αν το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές ήταν καλύτερο, κατά πόσο θα επηρέαζε την απόδοση του στον Δήμο Αθηναίων είπε ότι είναι ένα αποτέλεσμα που σίγουρα τον προβληματίζει. «Ο κόσμος έχει περάσει πολλά όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης και έχει περισσότερες απαιτήσεις από ένα κόμμα, το οποίο θέλει να εκπροσωπεί την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Εκτιμώ ότι αυτό το αρνητικό αποτέλεσμα μπορεί να αναστραφεί. Χρειάζεται ουσιαστική συζήτηση και αυτοκριτική. Η συνθήκη αυτή, όμως, πρέπει να συνδεθεί με τη δράση. Οπότε, στους δρόμους, στις γειτονιές, κοντά στους ανθρώπους, με συγκεκριμένο προγραμματικό πλαίσιο. Σίγουρα, η μάχη για τον Δήμο Αθηναίων διαχρονικά αποτελεί μια μάχη που αφορά και επηρεάζεται από τις κεντρικές πολιτικές εξελίξεις. Εμείς στην Ανοιχτή Πόλη δίνουμε τη μάχη με σαφείς προγραμματικούς άξονες, με γνώση των προβλημάτων της πόλης και προτεραιότητες για τις ανάγκες των κατοίκων της Αθήνας. Είμαστε εδώ στον 2ο γύρο και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την πόλη όπου μεγαλώσαμε, ζούμε και εργαζόμαστε».

Τέλος, το μήνυμα που έστειλε ο Ν. Ηλιόπουλος στους Αθηναίους ήταν το εξής: «Δεν είμαστε εδώ για να κουνάμε το δάχτυλο στον κόσμο. Αυτό που εγώ θέλω να πω, καθότι το πιστεύω βαθιά, είναι ότι η Αθήνα δεν είναι μια χαμένη υπόθεση, ότι μπορούμε να αφήσουμε πίσω μας την εποχή της εγκατάλειψης και της αδιαφορίας, μια εποχή για την οποία οι κύριοι υπαίτιοι είναι οι άνθρωποι που στελέχωσαν το ψηφοδέλτιο και την δημοτική ομάδα του κ. Μπακογιάννη. Η Αθήνα είναι οι γειτονιές της, είναι οι κοινότητές της που μπορούν και πρέπει να γίνουν το επίκεντρο της πόλης. Οι πολίτες λοιπόν να έρθουν να ψηφίσουν μαζικά την Κυριακή, γιατί η ψήφος τους είναι δύναμη. Για να τελειώνουμε με την εγκατάλειψη και για να βάλουμε ένα τέλος στα μικρά και στα μεγάλα συμφέροντα που καθηλώνουν την πόλη μας. Τους καλώ να ψηφίσουν «Ανοιχτή Πόλη» για να δημιουργήσουμε μια «Αθήνα από την αρχή». Εμείς δεσμευόμαστε ότι η παρουσία μας σημαίνει σύγκρουση με τις παθογένειες της πόλης και σχέδιο με προτεραιότητες, δύο βασικά σημεία που μπορούν να δημιουργήσουν μια διαφορετική προοπτική για τους κατοίκους και τις γειτονιές».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)