to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:58 | 20.04.2021

Πολιτική

Ν. Ηλιόπουλος: Το ιδιότυπο lock down της κυβέρνησης καταρρέει καθημερινά στα μέσα μεταφοράς

«Απαιτείται αλλαγή στρατηγικής από την κυβέρνηση Μητσοτάκη ως προς τη διαχείριση της πανδημίας και της οικονομίας» διαμηνύει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, τονίζοντας πως «ξεκάθαρα έχει χαθεί κάθε έλεγχος, και μαζί η εμπιστοσύνη της κοινωνίας».


Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για «το άνοιγμα της εστίασης αυστηρά σε εξωτερικούς χώρους με όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα», και ειδικότερα, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Real FM 107,1 της Θεσσαλονίκης και στο ραδιόφωνο του Alpha 98.9 FM, προέκρινε τη σημασία της ανθρώπινης επαφής σε ανοικτούς χώρους ως «βαλβίδα αποσυμπίεσης» για την κοινωνία.

Μάλιστα, άσκησε σκληρή κριτική αφού «η κυβέρνηση δεν ασχολήθηκε ποτέ πραγματικά με τους χώρους υπερμετάδοσης του ιού, που σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι οι χώροι εργασίας και τα μέσα μεταφοράς». «Στους χώρους εργασίας, με τη διάλυση της επιθεώρησης εργασίας, η κατάσταση έχει γίνει χειρότερη, ενώ όποιος έχει χρησιμοποιήσει μέσα μεταφοράς σε Αθήνα ή Θεσσαλονίκη βλέπει το συνωστισμό που επικρατεί», είπε και προσέθεσε ότι «Το ιδιότυπο lock down που έχει επιβάλει η κυβέρνηση καταρρέει καθημερινά στα μέσα μεταφοράς».

«Βρισκόμαστε σε περιοριστικά μέτρα από το Νοέμβρη και από τότε μέχρι σήμερα έχουμε θρηνήσει περισσότερους από 8.900 συμπολίτες μας. Για αυτό το δεδομένο πρέπει κάποια στιγμή η κυβέρνηση να κάνει την αυτοκριτική της και να εξηγήσει τι είναι αυτό που δε δούλεψε», σημείωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Στο μεταξύ επανέλαβε το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά της επιτροπής των ειδικών για τα σοβαρά θέματα, κατηγορώντας πως «η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει εργαλειοποιήσει με χυδαίο τρόπο την επιστημονική επιτροπή». «Στις 4 Μαρτίου έλεγε ο πρωθυπουργός ότι βρισκόμαστε στην τελική ευθεία απέναντι στον ιό. Είχε έρθει από τους ειδικούς η γνώμη αυτή; Γιατί μετά από 15 ημέρες κατέρρευσε η Αττική... Ή μας έλεγε συνειδητά ψέματα ο κ. Μητσοτάκης ή είναι εκτός τόπου και χρόνου», επισήμανε.

«Η ΝΔ ποτέ δεν πίστεψε σε ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, εν μέσω πανδημίας, εργάζονται στο ΕΣΥ 1680 λιγότεροι εργαζόμενοι σε σχέση με πέρσι», συνέχισε ο Ν. Ηλιόπουλος, ενώ ανέφερε ακόμα ότι «η κυβέρνηση ποτέ δεν προχώρησε στο αναγκαίο μέτρο της επίταξης των ιδιωτικών κλινικών». «Ο ιδιωτικός τομέας, με ευθύνη της κυβέρνησης, έμεινε εκτός μάχης και το δημόσιο σύστημα υγείας και οι άνθρωποί του βρίσκονται συνεχώς στα όρια της κατάρρευσης», υπογράμμισε.

Σημείωσε, ακόμα, ότι «η κυβέρνηση επιμένει να μην ακολουθεί την πρόταση των επιστημόνων και στο ζήτημα των τεστ, που είναι η συνταγογράφηση του μοριακού τεστ», αναφέροντας ότι «τα self tests και τα rapid tests εμφανίζουν πολύ μεγάλο ποσοστό ψευδώς αρνητικού στους ασυμπτωματικούς».

Αναφερθείς στην κατάσταση της οικονομίας, τόνισε ότι «η ελληνική οικονομία το 2020 κατέγραψε την τρίτη χειρότερη ύφεση στην ευρωζώνη και αυτό με ευθύνη της κυβερνητικής πολιτικής». «Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κατέθεσε πριν από λίγες μέρες μία συνολική πρόταση για την αντιστροφή αυτής της κατάστασης, η οποία κοστολογείται στα 5,7 δις, μία απόλυτα εφικτή δαπάνη», είπε ο Νάσος Ηλιόπουλος, σημειώνοντας ότι «η πρόταση-κλειδί είναι η ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, ένα μεγάλο κομμάτι του οποίου δημιουργήθηκε λόγω των αντικειμενικών συνθηκών της πανδημίας». «Ένα σημαντικό μέρος του ιδιωτικού χρέους πρέπει να διαγραφεί και το υπόλοιπο να ρυθμιστεί σε ένα σχήμα 120 δόσεων», εξήγησε. «Το δεύτερο που πρέπει να γίνει είναι η επιχορήγηση από το κράτος των ασφαλιστικών εισφορών σε όλες τις πληττόμενες επιχειρήσεις, με τη δέσμευση όμως της επιχείρησης ότι δε θα γίνουν απολύσεις και δε θα μεταβληθούν οι σχέσεις εργασίας», επισήμανε.

«Έτσι, στο τέλος της ημέρας και επιχειρήσεις δε θα κλείσουν και δε θα χαθούν θέσεις εργασίας, αλλά και το κράτος δε θα χάσει τα έσοδά του από τα λουκέτα που είναι βέβαιο ότι θα έρθουν αν δεν εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα», ανέφερε ο Νάσος Ηλιόπουλος. «Αντί αυτών βέβαια η κυβέρνηση σχεδιάζει πώς θα βαθύνει περισσότερο την κρίση, φέρνοντας νόμους που επιβάλλουν απλήρωτα δεκάωρα και μειώνουν τους μισθούς», πρόσθεσε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)