to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:05 | 07.04.2021

Πολιτική

Ν. Ηλιόπουλος: Η ΝΔ βάζει θεμέλια για μια νέα κοινωνική και οικονομική χρεοκοπία

«Η κυβέρνηση φέρει απόλυτη ευθύνη για την τραγωδία δίχως τέλος που ζει σήμερα ολόκληρη η χώρα», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό “Flash TV” της Κοζάνης.


«Μέχρι τέλος Οκτωβρίου είχαμε περίπου 600 απώλειες συμπολιτών μας από Covid-19. Από το Νοέμβρη μέχρι σήμερα, διάστημα στο οποίο βρισκόμαστε σε περιοριστικά μέτρα, έχουμε θρηνήσει περισσότερους από 7.900 συμπολίτες μας», επισήμανε και πρόσθεσε ότι «την ίδια στιγμή, τα στοιχεία δείχνουν ότι είχαμε αυξημένους θανάτους και από άλλες παθήσεις». «Κι αυτό διότι τα νοσοκομεία μας έχουν γίνει νοσοκομεία μίας νόσου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νάσος Ηλιόπουλος, συμπληρώνοντας ότι «όποιος έχει λεφτά μπορεί να πάει σε μια ιδιωτική κλινική αλλά αυτό δεν είναι ο κανόνας».

«Ένα χρόνο μετά το χτύπημα της πανδημίας στη χώρα μας, μπορούμε να πούμε πλέον ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση της ΝΔ ποτέ δεν πίστεψε σε ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας», υπογράμμισε, παραθέτοντας δύο καθοριστικά στοιχεία: «φέτος δουλεύουν στο ΕΣΥ 1680 εργαζόμενοι λιγότεροι σε σχέση με πέρσι, ενώ στον προϋπολογισμό για το 2021 οι προβλεπόμενες δαπάνες για τη δημόσια υγεία είναι μειωμένες κατά 600 εκ. –όλα αυτά σε καιρό πανδημίας».

Επισήμανε, ακόμα, την ευθύνη της ΝΔ για το γεγονός ότι «δεν έχει ληφθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο για την αντιμετώπιση της διασποράς στους χώρους εργασίας και τα μέσα μεταφοράς, που σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι βασικές εστίες υπερμετάδοσης». Επίσης, τόνισε ότι «είναι αναγκαία η συνταγογράφηση των τεστ ώστε αυτά να γίνονται με όρους υγειονομικής επιτήρησης» και πρόσθεσε ότι «τα τεστ δεν πρέπει να μετατρέπονται σε ζήτημα ατομικής ευθύνης, όπως κάνει τώρα η κυβέρνηση με τα self tests».

«Πλέον, η κυβέρνηση εκτός από το ότι έχει χάσει τον έλεγχο της πανδημίας και την εμπιστοσύνη της κοινωνίας, κάνει και καψόνια στους πολίτες», σημείωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος, αναφερθείς στις παλινωδίες σχετικά με το άνοιγμα των καταστημάτων σε Κοζάνη, Πάτρα και Θεσσαλονίκη, όταν «την Παρασκευή το μεσημέρι ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωνε στη Βουλή το άνοιγμα των καταστημάτων και το βράδυ της ίδιας μέρας το έπαιρναν πίσω». Ειδικά για την περίπτωση της Κοζάνης, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για το γεγονός ότι «η πόλη βρίσκεται 5 μήνες σε συνεχόμενο lockdown και κανείς δεν έχει αναλάβει καμία ευθύνη, κανείς δεν έχει εξηγήσει γιατί συμβαίνει αυτό».

Όσον αφορά το οικονομικό σκέλος της πανδημίας, υπογράμμισε ότι «αν οι δραστηριότητες που έκλειναν στο πλαίσιο του lockdown απολάμβαναν ουσιαστική οικονομική στήριξη από την κυβέρνηση, τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα, δε θα είχαμε την τρίτη χειρότερη ύφεση για το 2020 στην ευρωζώνη».

«Η πρόταση-κλειδί σήμερα είναι η ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, ένα σημαντικό μέρος του οποίου δημιουργήθηκε μέσα στην πανδημία», επισήμανε ο Νάσος Ηλιόπουλος, εξηγώντας ότι «ένα μεγάλο κομμάτι του ιδιωτικού χρέους πρέπει να διαγραφεί και το υπόλοιπο να ρυθμιστεί σε ένα σχήμα των 120 δόσεων». «Με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρουμε να μείνουν ανοιχτές οι επιχειρήσεις και να μη χαθούν θέσεις εργασίας», τόνισε.

Αναφερθείς στο σχέδιο της ΝΔ για την επόμενη μέρα, σημείωσε ότι «η κυβέρνηση δεν έμαθε τίποτα από την περίοδο ’10-14’». «Όταν η πρόταση της κυβέρνησης για τα εργασιακά είναι να καταργηθεί το οκτάωρο και να υπάρχουν απλήρωτα δεκάωρα, ο κάθε εργαζόμενος να παλεύει μόνος του με ατομική σύμβαση και να μην μπορεί να διεκδικήσει συλλογικά να βελτιώσει τους όρους δουλειάς του, όταν η πρότασή τους είναι να ιδιωτικοποιηθεί η δημόσια υγεία μόλις περάσει η μπόρα, τότε σύντομα θα έρθουμε αντιμέτωποι με μια νέα οικονομική και κοινωνική χρεοκοπία», διεμήνυσε ο Νάσος Ηλιόπουλος. «Για αυτό η κυβέρνηση θα έπρεπε ήδη να αξιοποιήσει το πιο χαλαρό δημοσιονομικό πλαίσιο που ισχύει τώρα λόγω της πανδημίας στην ΕΕ, για να προχωρήσει σε γενναία μέτρα οικονομικής στήριξης εργαζομένων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, πριν να είναι πολύ αργά», πρόσθεσε.

Τέλος, σχετικά με την υπόθεση Φουρθιώτη, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία τόνισε ότι «η κυβέρνηση αντί να σιωπά εδώ και 4 ημέρες μετά τις απίστευτες καταγγελίες του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της και πρώην υπουργού κ. Βρούτση, πρέπει άμεσα να βγει και να ξεκαθαρίσει τι ακριβώς την συνδέει με τον κ. Φουρθιώτη». «Κανένας απλός πολίτης δε θα μπορούσε τη στιγμή που έχει κάνει απάτη 200.000 ευρώ εις βάρος του δημοσίου, να μπαίνει στο υπουργείο με μπράβους και να απειλεί και την ίδια στιγμή η κυβέρνηση να του διαθέτει για την ασφάλειά του 14 αστυνομικούς», πρόσθεσε. «Η κυβέρνηση της ΝΔ εκβιάζεται ανοιχτά από λογικές και πρακτικές του υποκόσμου», κατέληξε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)