to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:40 | 07.12.2018

Πολιτική

Ν. Ηλιόπουλος: Η μεγαλύτερη ενίσχυση της Επιθεώρησης Εργασίας, προϋπόθεση για την καταπολέμηση του εργασιακού trafficking

«Το υπουργείο Εργασίας επέλεξε να δώσει κεντρικό ρόλο στην Επιθεώρηση Εργασίας» δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας σε ημερίδα για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, που συνδιοργάνωσαν το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και το Γραφείο του εθνικού εισηγητή για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων.


Όπως είπε ο κ. Ηλιόπουλος, το καλύτερο νομοθετικό πλαίσιο αξίζει, όσο αξίζει ένας ελεγκτικός μηχανισμός. «Μπορείς να έχεις νομοθετικό πλαίσιο για τα πάντα, αν δεν έχεις, όμως, ελεγκτικό μηχανισμό ο οποίος μπορεί να επιβάλει αυτό το νομοθετικό πλαίσιο, τότε έχουμε κάνει τη μισή διαδρομή» εξήγησε ο υφυπουργός Εργασίας. «Τα τελευταία χρόνια», όπως σημείωσε, «ειδικά, σε αυτήν τη χώρα, οι λέξεις αλλαγή και μεταρρύθμιση είχαν ταυτιστεί με ένα αρνητικό φορτίο, συγκεκριμένα είχαν ταυτιστεί με την έννοια μίας περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής. Είναι πολύ κρίσιμο να δείξουμε ότι οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις μπορεί να έχουν ένα θετικό πρόσημο για τους εργαζόμενους και τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Ηλιόπουλος υπογράμμισε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προχωρήσει η εννοιολόγηση, το τι σημαίνει, δηλαδή, εργασιακό trafficking, «να μπορέσουμε να φτιάξουμε στοχευμένα ρίσκα ανάλυσης γι' αυτό το ζήτημα και να δουλέψουμε πάνω στο ποιο μπορεί να είναι το προφίλ μίας επιχείρησης που έχει εργασιακό trafficking, έτσι ώστε οι έλεγχοι να γίνονται πιο αποτελεσματικοί». «Μπορούμε πολύ σύντομα να έχουμε θετικά αποτελέσματα» εκτίμησε ο υφυπουργός Εργασίας, επισημαίνοντας ότι πρέπει να κλείσει το μαύρο κουτί που υπήρχε για τους εργάτες γης.

Σύμφωνα με τον κ. Ηλιόπουλο, αυτό απαιτεί μεγαλύτερη ενίσχυση της Επιθεώρησης Εργασίας. «Από την πρώτη στιγμή, δουλεύουμε γι' αυτήν την ενίσχυση. Σύντομα, θα βγει η προκήρυξη για τις νέες προσλήψεις στην Επιθεώρηση Εργασίας. Η τελευταία πρόσληψη στον τομέα της υγείας και ασφάλειας είχε γίνει το 2000, ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πόσο σε δεύτερη μοίρα είχε μπει ο συγκεκριμένος τομέας το προηγούμενο διάστημα. Επίσης, περισσότεροι από 150 υπάλληλοι από άλλες υπηρεσίες έχουν ήδη δηλώσει ενδιαφέρον να μεταταχθούν με την κινητικότητα στην Επιθεώρηση Εργασίας» δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας, αναφέροντας ότι ο στόχος είναι έστω και ένας άνθρωπος να βγει από τη διαδικασία του εργασιακού trafficking.

Από την πλευρά του, ο ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ Πάνος Κορφιάτης, σημείωσε ότι η εμπορία ανθρώπων και η καταναγκαστική εργασία είναι ίσως η πιο ακραία μορφή εκμετάλλευσης και καταπάτησης των βασικών εργασιακών και ανθρώπινων δικαιωμάτων. «Ως κρατικός μηχανισμός συνολικά, αλλά και ως ΣΕΠΕ συγκεκριμένα, εξαντλούμε διαρκώς όλα τα περιθώρια και όλες τις δυνατότητες να παρέμβουμε και να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα μπορούμε. Μιλάμε πλέον για μία πιο συνολική παρέμβαση που θα δυναμώσει το ΣΕΠΕ και θα το εντάξει πιο ολοκληρωμένα στον εθνικό μηχανισμό για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, περιλαμβάνοντας την εκπαίδευση επιθεωρητών και την εισαγωγή ενότητας του trafficking στην αρχική εκπαίδευση των νέων επιθεωρητών» τόνισε ο κ. Κορφιάτης.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και σε μία διαδικασία που, αυτήν τη στιγμή, έχει ξεκινήσει στο υπουργείο Εργασίας και αφορά στη σύσταση μίας ομάδας εργασίας, «για να επεξεργαστούμε ένα θεσμικό πλαίσιο, προκειμένου να έχουμε πιο αποτελεσματικά εργαλεία και έναν καθιερωμένο τρόπο συνεργασίας με τις άλλες αρμόδιες αρχές στην αντιμετώπιση και τον εντοπισμό φαινομένων trafficking». «Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία συνδέεται έμμεσα, αλλά πολύ ουσιαστικά με μία ακόμη μεγάλη πρωτοβουλία την οποία έχουμε αναλάβει και είναι η κύρωση της 129ης Διεθνούς Σύμβασης Εργασίας για την επιθεώρηση εργασίας στη γεωργία. Διαδικασία η οποία, όταν ολοκληρωθεί, θα μας δώσει περισσότερα εργαλεία και τις δυνατότητες, για να έχουμε μία πιο ολοκληρωμένη παρέμβαση σε έναν χώρο που κατεξοχήν παρουσιάζονται φαινόμενα ακραίας εκμετάλλευσης και εμπορίας ανθρώπων» υποστήριξε ο ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ.

«Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε ανθρώπους οι οποίοι υποφέρουν στη σιωπή και το σκοτάδι και δεν έχουν καμία βοήθεια» ανέφερε ο εθνικός εισηγητής για την Καταπολέμηση Εμπορίας Ανθρώπων στην Ελλάδα Ηρακλής Μοσκώφ. Όπως είπε, αυτήν τη στιγμή, υπάρχει ένα πλήρες νομοθετικό πλαίσιο. «Το οπλοστάσιό μας είναι πλήρες και αυτό που απαιτείται είναι η εφαρμογή του. Το βασικό μας όπλο είναι ο εθνικός μηχανισμός αναφοράς» τόνισε ο κ. Μοσκώφ, επισημαίνοντας ότι το βασικό μήνυμα είναι η εξωστρέφεια.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)