to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:22 | 09.02.2023

Πολιτική

Ν. Ηλιόπουλος: Η κυβέρνηση δεν πιστεύει στον δημοκρατικό διάλογο, δείτε πώς απαξιώνει τους εργαζόμενους στον πολιτισμό

«Η τροπολογία που έφερε η ΝΔ είναι αντισυνταγματική, κινδυνεύει αντί να απομονώσει τους νεοναζί, να τους ενισχύσει», τόνισε ο υπεύθυνος στρατηγικής επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, σε συνέντευξή του το βράδυ της Τετάρτης στο «Attica TV», λίγες ώρες μετά την ψήφιση στη Βουλή της κυβερνητικής τροπολογίας για το κόμμα Κασιδιάρη, στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ψήφισε «παρών»


«Η νομική βάση για τον αποκλεισμό των νεοναζί θα έπρεπε να είναι η απόφαση του 2013 για τη διακοπή χρηματοδότησης, η απόφαση του δικαστηρίου για τη Χρυσή Αυγή και ο αντιρατσιστικός νόμος. Κάναμε ένα βήμα πίσω σε σχέση με την πρότασή μας και είπαμε να πάμε όλοι μαζί με την πρόταση των Αλιβιζάτου-Κοντιάδη. Η ΝΔ όμως έδειξε ότι δεν ήθελε κανένα διάλογο», σημείωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

«Η κυβέρνηση πρέπει να απολογηθεί για το γεγονός ότι εδώ και δύο χρόνια ο Κασιδιάρης κάνει κανονικό προεκλογικό αγώνα μέσα από τις φυλακές, με παρεμβάσεις στα social media και πολιτικά μηνύματα. Πριν λίγες μέρες η ΕΛ.ΑΣ. έδωσε κανονικά άδεια στη Χρυσή Αυγή να κάνει συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας, τη στιγμή που έχουμε δει συγκεντρώσεις των φοιτητικών συλλόγων να χτυπιούνται από την αστυνομία», δήλωσε και πρόσθεσε: «ο κ. Μητσοτάκης ζητά, υποτίθεται, συναίνεση κατά της Ακροδεξιάς και πριν λίγες μέρες αναφέρθηκε στον ύμνο του ΕΑΜ ως κάτι διχαστικό».

Σχετικά με τις εξελίξεις στον Πολιτισμό, είπε: «για πρώτη φορά στη σύγχρονη ελληνική ιστορία παραιτείται το σύνολο των καθηγητών του Εθνικού Θεάτρου, αντιδρώντας στην πολιτική της κυβέρνησης».

«Το γεγονός αυτό δείχνει και το πώς αντιμετωπίζει η κυβέρνηση της ΝΔ το δημοκρατικό διάλογο. Βγήκε ένα Προεδρικό Διάταγμα που αφορά άμεσα τους καλλιτέχνες, το οποίο πριν δημοσιευτεί δεν το είχε δει ούτε ένας εργαζόμενος στον Πολιτισμό», σημείωσε.

«Κάθε μέρα με κυβέρνηση ΝΔ, είναι μια ακόμα μέρα χαμένη για τον τόπο. Οι εκλογές πρέπει να προκηρυχθούν άμεσα ώστε, εκτός των άλλων, να υπάρχει ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο θα οργανώνεται δίκαια ο προεκλογικός διάλογος, με ίση κατανομή χρόνου για κάθε πολιτική δύναμη και με συζήτηση για την επόμενη μέρα της χώρας», υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος και πρόσθεσε: «να συζητήσουμε, για παράδειγμα, αν θέλουμε ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους ή μια χώρα στην οποία το ιδιωτικό χρέος θα αυξάνεται και οικογένειες θα χάνουν τα σπίτια τους για λίγες χιλιάδες ευρώ». «Είναι η πρώτη φορά που δεν έχουμε καμία προστασία πρώτης κατοικίας», είπε χαρακτηριστικά.

«Ακόμα, θέλουμε να υπάρχει ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας, σε πλήρη αντίθεση με το νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση, ο οποίος καταργεί το θεμέλιο λίθο του ΕΣΥ, την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών. Θέλουμε μία χώρα με συλλογικές συμβάσεις εργασίας για την τεράστια πλειοψηφία των εργαζομένων. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα έχουμε συλλογικές συμβάσεις για το 20% των εργαζομένων ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 60%. Βλέπουμε τους εργαζόμενους στη Μαλαματίνα να διεκδικούν συλλογική σύμβαση και η απάντηση της κυβέρνησης είναι τα ΜΑΤ, οι συλλήψεις και τα δακρυγόνα», ανέφερε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

«Η χώρα μπορεί και πρέπει να έχει προοδευτική κυβέρνηση από την πρώτη κάλπη με απλή αναλογική, αυτό σημαίνει συνεργασίες πάνω σε συγκεκριμένο πρόγραμμα. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι μία πολιτική δύναμη με την οποία μπορούμε να συζητήσουμε ένα τέτοιο πρόγραμμα. Οι προοδευτικοί πολίτες αυτή τη στιγμή θέλουν να τελειώνουν με τον κ. Μητσοτάκη και την πολιτική του», είπε. «Προϋπόθεση όμως για να είναι εφικτό κάτι τέτοιο είναι η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στις εκλογές. Δεν θέλουμε κυβέρνηση των ηττημένων και ισορροπία τρόμου την επόμενη μέρα στη Βουλή», τόνισε.

Ακόμα, απαντώντας στην κριτική της κυβέρνησης για την κοστολόγηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σημείωσε: «η ΝΔ δεν τα πηγαίνει καλά με τα νούμερα, χρεοκόπησε τη χώρα δύο φορές, ενώ ως κόμμα χρωστά 390 εκ. στις τράπεζες με τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου να χρωστούν πάνω από 12 εκ. ευρώ».

Ερωτηθείς για την πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη για διεξαγωγή ενός τηλεοπτικού debate, σχολίασε: «είναι κάτι που ζητάμε εδώ και 7 χρόνια και συνεχώς ο κ. Μητσοτάκης το αποφεύγει». «Μπορούμε βέβαια να καταλάβουμε το λόγο. Την τελευταία φορά που ο Αλέξης Τσίπρας ρώτησε τον κ. Μητσοτάκη στη Βουλή να πει ευθέως αν παρακολουθούσε τον κ. Φλώρο και τον κ. Χατζηδάκη, εκείνος το έβαλε στα πόδια», τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

«Ακόμα και στη Βουλή, ο κ. Μητσοτάκης έχει αρνηθεί να απαντήσει σε 6 κοινοβουλευτικές ερωτήσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για 6 εβδομάδες ήταν απών», ανέφερε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)