to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:12 | 09.05.2021

Πολιτική

Ν. Ηλιόπουλος: Η κυβέρνηση αντί να ασχολείται με την προστασία των πολιτών, σχεδιάζει κατάργηση του 8ωρου και μειώσεις μισθών

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, από την αρχή της πανδημίας, ποτέ δεν ενίσχυσε ουσιαστικά το δημόσιο σύστημα υγείας», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA και τους δημοσιογράφους Ντίνο Σιωμόπουλο και Στέλλα Γκαντώνα.


«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν στο ΕΣΥ 1680 λιγότεροι μόνιμοι εργαζόμενοι σε σχέση με πέρσι», τόνισε και πρόσθεσε ότι «η ΝΔ δεν πήρε κανένα σοβαρό μέτρο για να προστατεύσει τους πολίτες στις μαζικές εστίες υπερμετάδοσης του ιού, στους χώρους εργασίας και τα μέσα μεταφοράς»«Μάλιστα, πολλές φορές η κυβέρνηση λειτούργησε και ενάντια στις εισηγήσεις των επιστημόνων», είπε ο Νάσος Ηλιόπουλος, φέρνοντας ως παράδειγμα το γεγονός ότι «ήμασταν η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που άνοιξε τα σχολεία με περισσότερους μαθητές ανά τμήμα από ό,τι πέρσι».

Επισήμανε ακόμα ότι «σε στιγμές τεράστιας πίεσης για τα δημόσια νοσοκομεία, η ΝΔ αρνήθηκε να κάνει ορισμένες σημαντικές κινήσεις, όπως το να επιτάξει τις ιδιωτικές κλινικές»«Αυτό οδήγησε σε ένα εντελώς μονοθεματικό σύστημα υγείας και αν κάποιος δει τα στοιχεία των θανάτων –συνολικά- την περασμένη χρονιά, θα διαπιστώσει ότι δυστυχώς είχαμε αυξημένη θνησιμότητα. Αυτό οφείλεται ως ένα βαθμό στο γεγονός ότι κόσμος που έπασχε από άλλες ασθένειες δεν είχε την απαραίτητη πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας – κάτι που αποτυπώνεται κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα», υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

«Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν έστω και σήμερα να γίνουν για να είναι η Ελλάδα πιο ασφαλής υγειονομικά και για τους πολίτες της πρώτα απ’ όλα, αλλά και για τους επισκέπτες της», ανέφερε χαρακτηριστικά. Τάχθηκε υπέρ του επικείμενου ανοίγματος του τουρισμού «με ενιαίο και αποτελεσματικό υγειονομικό πρωτόκολλο», ωστόσο ξεκαθάρισε ότι «άνοιγμα του τουρισμού χωρίς ουσιαστική οικονομική ενίσχυση των επιχειρήσεων του κλάδου, θα φέρει λουκέτα»«Αν δεν ρυθμιστεί το ιδιωτικό χρέος για τις επιχειρήσεις και στον κλάδο του τουρισμού, δεν θα αντέξουν αυτοί οι άνθρωποι, και αυτό το λένε οι ίδιοι οι επιχειρηματίες του κλάδου», σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου.

Αναφερθείς στο νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση για τα εργασιακά, υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα το καταργήσει γιατί οδηγεί ξεκάθαρα σε μειώσεις μισθών, απλήρωτη εργασία, ενώ στηρίζει την εργοδοτική αυθαιρεσία«Άλλωστε, η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που επανέφερε τις συλλογικές συμβάσεις, ενώ κατήργησε τον υποκατώτατο μισθό -που μείωνε κατά 32% το μισθό των νέων ανθρώπων κάτω των 25 ετών- και αύξησε τον κατώτατο μισθό», επισήμανε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Η ΝΔ έδωσε από την αρχή δείγματα γραφής για την πολιτική της στα εργασιακά, πρόσθεσε, «καθώς μία από τις πρώτες της κινήσεις όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση, ήταν να μειώσει τα πρόστιμα που επιβάλλει η επιθεώρηση εργασίας»«Το 2017, μεγάλη συστημική τράπεζα πλήρωσε πρόστιμο 1,6 εκ. ευρώ για απλήρωτες υπερωρίες», τόνισε, λέγοντας ότι «με τις αλλαγές που έκανε η κυβέρνηση, το ίδιο πρόστιμο σήμερα θα ήταν μόλις 109.000 ευρώ»«Η ΝΔ από την πρώτη στιγμή αυτό που κάνει είναι να βάζει πλάτη στους εργοδότες εκείνους που κλέβουν το μισθό, κλέβουν τα ωράρια των εργαζομένων, κλέβουν τη ζωή τους», σημείωσε ο Ν. Ηλιόπουλος.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι «οι μειώσεις μισθών που θα φέρει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, θα οδηγήσουν σε μείωση της ζήτησης και άρα θα έχουμε επανάληψη του σεναρίου του 2012, όταν η μείωση μισθού οδήγησε σε μεγαλύτερη ανεργία, κλειστές επιχειρήσεις, χειρότερη ύφεση»«Ένα άλλο απαράδεκτο στοιχείο του νομοσχεδίου είναι ότι κάνει καθεστώς τις ατομικές συμβάσεις, μέσα από τις οποίες όλοι γνωρίζουμε ότι ο εργαζόμενος χάνει κάθε δυνατότητα να διεκδικήσει καλύτερους όρους για την εργασία του», υπογράμμισε.

Τέλος, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, εκτίμησε ότι «το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις». «Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια συσσωρευμένη δυσαρέσκεια μέσα στην κοινωνία», τόνισε, «και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα σε όλες τις τελευταίες μετρήσεις, όπως σε αυτή του Ευρωβαρόμετρου –στην οποία καταγράφεται ότι το 71% των πολιτών δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση»«Και αυτό γιατί έχουμε μια κυβέρνηση που αντί να ασχολείται με το να προστατεύσει τη δημόσια υγεία και τη ζωή των πολιτών, ασχολείται με το να κλέψει δικαιώματα», κατέληξε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)