to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:28 | 09.05.2019

Αυτοδιοίκηση

Ν. Ηλιόπουλος: Η Αθήνα έχει τους ανθρώπους της, όχι μόνο επισκέπτες και τουρίστες (βίντεο)

Στα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αθήνα αναφέρθηκε ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη», Νάσος Ηλιόπουλος, το βράδυ της Τετάρτης σε debate με τους υπόλοιπους υποψηφίους για την διοίκηση του Δήμου που διοργάνωσε και φιλοξένησε ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΙ.


Οι υποψήφιοι δήμαρχοι Αθηναίων, Νάσος Ηλιόπουλος, Παύλος Γερουλάνος, Κώστας Μπακογιάννης και Νίκος Σοφιανός απαντούσαν διαδοχικά σε κοινές ερωτήσεις.

«Μπορεί να γίνεται πολιτικός διάλογος ουσίας και μπορεί να γίνεται πολιτικός διάλογος χωρίς όλα αυτά τα οποία απασχολούν τους πολίτες», σημείωσε ο Ν. Ηλιόπουλος ερωτηθείς για τους όρους με τους οποίους γίνονται οι εκλογές, ενώ πρόσθεσε ότι «δυστυχώς πάρα πολλές φορές η συζήτηση για την Αθήνα δεν γίνεται με αυτοδιοικητικούς όρους. Δηλαδή δίνεται η εντύπωση ότι η Αθήνα είναι κάποιες πολυκατοικίες που είχαν την τύχη ή την ατυχία να είναι λίγα χιλιόμετρα γύρω από την πλατεία Συντάγματος και πολύ σπάνια συζητάμε για τις πραγματικές ανάγκες που έχουν οι γειτονιές της πόλης».

«Το 2019 υπάρχουν γειτονιές ακόμα στον δήμο της Αθήνας που δεν έχουν αποχέτευση.Είναι ντροπή»

Αναφορικά με τις αρμοδιότητες του δήμου ο Νάσος Ηλιόπουλος ανέφερε ότι «οτιδήποτε είναι πρόβλημα των ανθρώπων της πόλης, είναι και πρόβλημα του δημάρχου», προσθέτοντας ότι «η συζήτηση για τις αρμοδιότητες για τους περισσότερους Αθηναίους είναι λίγο κουραστική». «Δεν φταίει κάποιος για το γεγονός ότι σήμερα στην Αθήνα υπάρχουν μόνο 27 ασφαλείς παιδικές χαρές, πέρα από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο που είναι υποψήφιος με τον κ. Μπακογιάννη. Δεν φταίει κάποιος που για το 2018 η Αθήνα κατάφερε να σημειώσει μηδέν ευρώ σε νέα έργα ηλεκτροφωτισμού, πέρα από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο. Δεν φταίει κάποιος άλλος που στον δήμο της Αθήνας σήμερα ανήκουν 38 μη δομημένοι χώροι από μισό έως δύο στρέμματα και άλλοι 15 πρώην βιομηχανικοί χώροι συνολικά 40 στρεμμάτων που μπορούν να γίνουν χώροι πρασίνου και δεν έχουν γίνει. Όλα αυτά ανήκουν στον δήμο. Γιαυτό ξαναλέω ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων της πόλης έχει χάσει την εμπιστοσύνη της ότι κάτι μπορεί να αλλάξει. Σου λένε ότι η Αθήνα είναι χαμένη υπόθεση. Εμείς λέμε ότι η Αθήνα δεν είναι χαμένη υπόθεση, αλλά δεν είναι χαμένη υπόθεση αν βάλουμε διαφορετικές ιεραρχήσεις. Δεν υπάρχει κάτι πιο μεγάλο απ΄το να καλύψεις επιτέλους τις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων της πόλης. Το 2019 υπάρχουν γειτονιές ακόμα στον δήμο της Αθήνας που δεν έχουν αποχέτευση. Είναι ντροπή αυτή η συζήτηση το 2019. Καλό το μεγάλο, καλό το κέντρο, καλά όλα αυτά, αλλά υπάρχουν άνθρωποι σε αυτή την πόλη και όχι μόνο επισκέπτες και τουρίστες. Πρέπει να ασχοληθούμε και με αυτούς κάποια στιγμή».

Σχετικά με το ποιό αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει ο δήμαρχος της Αθήνας, ο Ν. Ηλιόπουλος απάντησε πως «είναι το πρόβλημα της σχέσης του δήμου με τους πολίτες. Σε όλες τις γειτονιές που πάω αυτό που βλέπω από τους ανθρώπους είναι η αντίληψη ότι η Αθήνα δεν μπορεί να αλλάξει. Αυτό σημαίνει ότι η Αθήνα έχει χάσει την καρδιά και το μυαλό των ανθρώπων της. Είναι το χειρότερο που μπορεί να πάθει μια πόλη και χρειάζεται πολύ δουλειά για να ξαναχτίσεις μια σχέση εμπιστοσύνης».

Ερωτηθείς για την ουσιοεξάρτηση ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη», ανέφερε ότι «η κατασταλτική προσέγγιση έχει αποτύχει γιατι εδώ και πάρα πολλά χρόνια κυνηγάμε πιάτσες αριστερά και δεξιά στην Αθήνα», προσθέτοντας ότι «υπάρχει ένα σημαντικό βήμα που είναι οι χώροι εποπτευόμενης χρήσης». Ωστόσο, όπως εξήγησε «οι χώροι εποπτευόμενης χρήσης από μόνοι τους, δεν λύνουν το πρόβλημα. Λειτουργούν αν του βάλεις ως ένα κρίκο σε μία αλυσίδα που ξεκινάει από την πρόληψη. Γιατί ο δήμος της Αθήνας πρέπει να κάνει πρόληψη και να καταλήγει στην απεξάρτηση και στην επανένταξη». Μάλιστα, πρόσθεσε ένα ακόμη στοιχείο σε αυτή την κουβέντα αναφερόμενος ευρύτερα στην ασφάλεια. «Ασφαλείς γειτονιές είναι η ζωντανές γειτονιές. Και ο δήμος της Αθήνας μπορεί να κάνει πολλά πράγματα στο σκληρό πυρήνα των αρμοδιοτήτων του, για να ζωντανεύει τις γειτονιές όπως η καθαριότητα, το πράσινο, ο φωτισμός. Να σπάει δηλαδή την εγκατάλειψη».

Για τον Ζακ Κωστόπουλο

«Επιτρέψτε μου όμως να σας πω και το εξής. Το ζήτημα της ασφάλειας είναι πολύ σημαντικό ζήτημα για μας. Ασφάλεια σημαίνει να ζούμε σε μια πόλη χωρίς φόβο. Και για μας το γεγονός ότι ένας άνθρωπος λιντσαρίστηκε μέρα μεσημέρι στο κέντρο της πόλης, είναι ζήτημα ασφάλειας. Και αυτό το λιντσάρισμα συνεχίστηκε για δύο μήνες τηλεοπτικά, και δυστυχώς και στο δικό σας σταθμό υπήρξε άνθρωπος, που θεώρησε σωστό να κάνει γκάλοπ για το αν οι πολίτες δικαιολογούν ή όχι αυτό το λιντσάρισμα, και αυτά είναι ζητήματα ασφάλειας» είπε ακόμα ο Νάσος Ηλιόπουλος, αναφερόμενος στη υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου.

Ερωτηθείς για τις δημοσκοπήσεις, ο Ν. Ηλιόπουλος είπε ότι «ακόμα και οι καλύτερες αποδόσεις, οι καλύτερες δημοσκοπήσεις πέφτουν έξω γιατί υπάρχουν και οι ανατροπές. Με αυτή την έννοια δεν με απασχολούν οι δημοσκοπήσεις. Θα έπρεπε όμως δημοκρατικά να μας απασχολούν οι δημοσκοπήσεις. Θυμίζω τη δημοσκόπηση του ΣΚΑΙ τον Σεπτέμβρη του 2015 που έπεσε οκτώ μονάδες έξω και μπορώ να θυμίσω και μια έρευνα που έχει κάνει ανεξάρτητος ερευνητικός φορέας που λέει ότι η αξιοπιστία των ελληνικών ΜΜΕ είναι πάρα πολύ χαμηλά και αυτό συνδέεται με το πρώτο. Θεωρώ ότι έχει γίνει μια κατάχρηση του επιστημονικού εργαλείου των δημοσκοπήσεων η οποία τελικά βλάπτει και τις δημοσκοπικές εταιρείες, τα μέσα ενημέρωσης, την αξιοπιστία και την ποιότητα της δημοκρατίας».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)