to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:25 | 25.04.2019

Αυτοδιοίκηση

Ν. Ηλιόπουλος: Η Αθήνα δεν χρειάζεται άλλον έναν δήμαρχο που θα είναι κοντά στην πλατεία Συντάγματος και μακριά από τις γειτονιές

Στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Μπροστά στα Γεγονότα» βρέθηκε ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, με την «Ανοιχτή Πόλη», Νάσος Ηλιόπουλος και συνομίλησε με τον οικοδεσπότη Νίκο Μερτζάνη και τον δημοσιογράφο Αλέξανδρο Κλώσσα, για όλα τα θέματα που αφορούν την Αθήνα


Στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Μπροστά στα Γεγονότα» βρέθηκε ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, με την «Ανοιχτή Πόλη», Νάσος Ηλιόπουλος και συνομίλησε με τον οικοδεσπότη Νίκο Μερτζάνη και τον δημοσιογράφο Αλέξανδρο Κλώσσα, για όλα τα θέματα που αφορούν την Αθήνα.

Ο Νάσος Ηλιόπουλος απάντησε σε ερωτήσεις και ανέλυσε -μεταξύ άλλων- το πρόγραμμα της Ανοιχτής Πόλης για την Ασφάλεια, τα Εξάρχεια, τα προβλήματα της καθημερινότητας, τη βραχυχρόνια μίσθωση, τη δημοτική αστυνομία, τα δημοτικά τέλη και την προσβασιμότητα στην πόλη.

Σε σχετική ερώτηση του Νίκου Μερτζάνη για το τι συμβαίνει, αλλά και το τι μπορεί να διορθωθεί στα Εξάρχεια, ο Νάσος Ηλιόπουλος απάντησε:

«Για εμάς η ασφάλεια είναι κεντρικό ζήτημα, γιατί μια πόλη δεν μπορεί να λειτουργεί χωρίς ασφάλεια. Είναι ένα καθολικό δικαίωμα. Δεν υπάρχει σύγκρουση ανάμεσα στην ασφάλεια και τα δικαιώματα. Ένας πολίτης δεν μπορεί να είναι φοβισμένος ούτε στην πόλη του, ούτε στη γειτονιά του. Είναι όμως η Αθήνα συνολικά μια ανασφαλής πόλη; Όχι, δεν είναι. Τα περισσότερα από 6 εκατομμύρια άνθρωποι που επισκέπτονται την Αθήνα, δεν είναι τρελοί που θέλουν να ζήσουν την εμπειρία μιας εμπόλεμης ζώνης. Προφανώς υπάρχουν περιοχές που υπάρχουν ζητήματα και τα Εξάρχεια είναι μία από αυτές τις περιοχές», υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος, συνεχίζοντας: «Για εμάς στα Εξάρχεια έχουν συναντηθεί τρεις αρνητικοί παράγοντες. Ο πρώτος παράγοντας είναι η ολοκληρωτική εγκατάλειψη απ' το δήμο. Ο δήμος δεν έχει κανένα άλλοθι πως αυτή τη στιγμή στα Εξάρχεια υπάρχει ο πιο εγκαταλελειμμένος χώρος πρασίνου στην Αθήνα, ο Λόφος του Στρέφη. Θα σας δώσω επίσης ένα απλό νούμερο, Προϋπολογισμός του δήμου της Αθήνας για το 2018: έργα ηλεκτροφωτισμού για όλη την πόλη, 0 ευρώ. Για τον λόγο μπορείτε να ρωτήσετε τον αρμόδιο αντιδήμαρχο του κ. Καμίνη, είναι τώρα υποψήφιος με τον κ. Μπακογιάννη. Δεν καταλαβαίνω τι συζητάμε μετά από αυτό. Ο δεύτερος παράγοντας είναι το πως τρέχει το ράλι στο real estate και στα ενοίκια. Δηλαδή ενώ συνήθως βλέπουμε έναν παραδοσιακό κύκλο υποβάθμισης μιας περιοχής και μετά σε δεύτερο χρόνο ένα ράλι στα ενοίκια, τώρα συμβαίνουν ταυτόχρονα. Και ο τρίτος παράγοντας είναι ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή στα Εξάρχεια οργανωμένο έγκλημα και μαφίες που αναπαράγουν όλες αυτές τις πρακτικές που βλέπουμε. Τα Εξάρχεια δεν είναι γκέτο, ούτε άβατο. Μια γειτονιά η οποία Παρασκευή και Σαββατοκύριακο δέχεται 10 χιλιάδες επισκέπτες, δεν είναι γκέτο. Το γεγονός ότι ο δήμος μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει μια θεσμική συνεργασία με επιτροπές κατοίκων και με την αρχιτεκτονική δείχνει ένα έλλειμμα πολιτικής στόχευσης. Εγώ κατεβαίνω για δήμαρχος της Αθήνας δεν κατεβαίνω για υπουργός προστασίας του πολίτη. Δεν μπορώ να δεχθώ ότι ένας δήμος δεν μπορεί να κερδίσει πίσω δύο δρόμους, την Τοσίτσα και τη Στουρνάρη. Μπορεί να τους κερδίσει με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που θα δώσουν ζωντάνια στη γειτονιά».

Για τη δημοτική αστυνομία: «Ακούγονται διάφορες ανοησίες ότι θα πάρουμε τη δημοτική αστυνομία να κυνηγάμε το οργανωμένο έγκλημα. Μπορούμε να συζητήσουμε πολύ συγκεκριμένα για το πόσο μεγάλος και κρίσιμος είναι ο ρόλος της δημοτικής αστυνομίας για τη λειτουργία της πόλης. όπως ο ελεύθερος χώρος, οι ράμπες για τα άτομα με αναπηρία, η ηχορύπανση. Πράγματα τα οποία ορίζουν την καθημερινότητα στην πόλη. Οποιοδήποτε πρόβλημα των ανθρώπων της πόλης, είναι και πρόβλημα του δημάρχου. Ο δήμαρχος πρέπει να έχει γνώμη και να παίρνει πρωτοβουλίες».

Για τη βραχυχρόνια μίσθωση: «Η τουριστική και οικονομική ανάπτυξη που υπάρχει αυτή τη στιγμή έχει μετατρέψει το κέντρο της Αθήνας σε ένα πανευρωπαϊκό φιλέτο. Οι εξελίξεις με τη βραχυχρόνια μίσθωση, συμβάλουν σε αυτό. Ακριβώς για αυτό εμείς λέμε ότι πρέπει πολύ γρήγορα να παρθούν μέτρα έτσι ώστε να κρατήσουν τους κατοίκους στις γειτονιές τους. Αν μιλήσετε με έναν εγκληματολόγο θα σας πει ότι το πρώτο στοιχείο για την ασφάλεια είναι η ζωντάνια της γειτονιάς. Είναι αυτό που λέμε, ο φυσικός φύλακας, οι κάτοικοι, η κοινότητα. Ο δήμος της Αθήνας σήμερα δεν έχει άποψη και γνώμη για τη βραχυχρόνια μίσθωση. Εμείς λέμε ότι πρέπει να έχουμε γνώμη και πρόταση. Να μπουν συγκεκριμένοι περιορισμοί, όπως εξαίρεση των νομικών προσώπων από τη βραχυχρόνια μίσθωση και συγκεκριμένα διαμερίσματα ανά ΑΦΜ. Δε θεωρούμε ότι η βραχυχρόνια μίσθωση είναι άσπρο ή μάυρο. Μέσα στην κρίση κάποιοι μικρο-ιδιοκτήτες είδαν ένα παραπάνω εισόδημα. Δε θεωρούμε ότι αυτό ήταν ένα από τα αρνητικά στοιχεία. Αλλά ζούμε την κατάσταση εταιρείες real estate να αγοράζουν ολόκληρες πολυκατοικίες και να διώχνουν τους ενοικιαστές. Εγώ συνδέω το airbnb και με το ζήτημα της ασφάλειας. Ασφαλείς γειτονιές είναι οι ζωντανές γειτονιές. Αυτό που δίνει ασφάλεια σε μια γειτονιά είναι αυτό που λέμε μεικτές χρήσεις: Κατοικία, διασκέδαση, εμπορική δραστηριότητα.

Για τη διαχείριση Καμίνη: «Θέλω να είμαι ακριβής, η κριτική που κάνουμε στον κ. Καμίνη είναι συγκεκριμένη, ο άνθρωπος πήρε ένα δήμο χρεοκοπημένο από τις προηγούμενες διοικήσεις (Μπακογιάννη - Κακλαμάνη). Ο δήμος της Αθήνας όμως έχει χάσει εντελώς τη μάχη της καθημερινότητας. Ο δήμος της Αθήνας είναι ένας πλούσιος δήμος με φτωχή διαχείριση».

Για την καθημερινότητα: «Αυτή τη στιγμή στην Αθήνα, το 2019, υπάρχει γειτονιά, ένα κομμάτι στον Κολωνό, που δεν έχει ακόμα αποχέτευση. Οι άνθρωποι μου λένε πως αισθανόμαστε ότι δεν ανήκουμε στο δήμο. Εδώ και πάρα πολλά χρόνια η Αθήνα έχει δημάρχους που ήταν πάρα πολύ κοντά στην πλατεία Συντάγματος, πάρα πολύ κοντά στο κεντρικό πολιτικό σύστημα και πάρα πολύ μακριά από τις γειτονιές της Αθήνας. Και το λέω ως ένας άνθρωπος που έχω γεννηθεί και έχω μεγαλώσει στα Κάτω Πατήσια, εκεί μένω και σήμερα και υπήρχαν πολλές φορές που αισθανόμουν ότι δεν ήμουν στο δήμο της Αθήνας. Δεν ασχολείται κανένας με αυτές τις γειτονιές. Υπάρχει πάντως μια δημοκρατικότητα στην εγκατάλειψη. Και με τους κατοίκους στο Κολωνάκι να συζητήσετε και αυτοί εγκαταλειμμένοι νιώθουν. Η Αθήνα είναι 7 μικροί δήμοι. Αν δε μεταβιβάσουμε ουσιαστικές αρμοδιότητες στα κοινοτικά συμβούλια, η πόλη δεν θα μπορεί να λειτουργήσει ούτε με τον καλύτερο δήμαρχο. Δε γίνεται σε ένα δημοτικό συμβούλιο να αποφασίζεις ταυτόχρονα για ζητήματα στο Παγκράτι και στο Νέο Κόσμο, στα Σεπόλια και στον Κολωνό και να αποφασίζουν άνθρωποι που μπορεί να μη ξέρουν αυτές τις γειτονιές. Πρέπει να αποφασίζει ο κόσμος της δημοτικής κοινότητας για τον προϋπολογισμό και τα έργα που πρέπει να γίνουν στην περιοχή τους».

Για τα δημοτικά τέλη: «Σε περιοχές που είναι πιεσμένες, ακόμα και σε ζητήματα ασφάλειας, ο δήμος πρέπει να έχει ειδική πολιτική για τα δημοτικά τέλη. Το δεύτερο πρόβλημα με τα δημοτικά τέλη είναι ότι δεν υπάρχει καμία ανταπόδοση αυτή τη στιγμή στην Αθήνα. Ο κόσμος πληρώνει ακριβά δημοτικά τέλη χωρίς να βλέπει ανταποδοτικά έργα. Πρέπει να αξιοποιήσουμε μια σειρά από εργαλεία που έχει ο δήμος όπως το αναξιοποίητο κτιριακό του απόθεμα. Αυτή τη στιγμή στο δήμο της Αθήνας ανήκουν 38 αδόμητοι χώροι που είναι από μισό έως δύο στρέμματα και 15 πρώην βιομηχανικοί χώροι συνολικού εμβαδού 40 στρεμμάτων. Όλοι αυτοί οι χώροι μπορούν να γίνουν χώροι πρασίνου. Κάνουμε δημοτικές εκλογές και δε συζητάμε για το πράσινο σε μια πόλη που είναι αβίωτη, τη στιγμή που ο δήμος έχει τα εργαλεία για να δημιουργήσει πάρα πολύ γρήγορα χώρους πρασίνου μέσα στις γειτονιές. Γιατί δεν έχει γίνει αυτό; Θα σας απαντήσω για άλλη μια φορά ότι μπορείτε να ρωτήσετε τους αρμόδιους αντιδημάρχους που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο ψηφοδέλτιο του κ. Μπακογιάννη».

Στην ερώτηση αν ο δήμος της Αθήνας είναι ένα καλό βήμα να τον γνωρίσει ο κόσμος και να αποτελέσει εφαλτήριο για πολιτική καριέρα, ο Νάσος Ηλιόπουλος απάντησε: «Επειδή έχω ήδη απευθύνει αυτή την ερώτηση στον συνυποψήφιό μου, θεωρώ πως θα ήταν καλή εξέλιξη μετά τον Οκτώβριο που η ΝΔ θα ψάχνει για αρχηγό, ο κ. Μπακογιάννης να αναλάβει τη ΝΔ. Όσον αφορά εμένα, εγώ επέλεξα πολύ συνειδητά να κάνω την αντίστροφη πορεία. Θα μου ήταν πολύ εύκολο να παραμείνω στο υπουργείο μου και να κατέβω βουλευτής στην Α Αθηνών. Μου δόθηκε όμως η ευκαιρία να δουλέψω για την πόλη στην οποία έχω μεγαλώσει, έχω εργαστεί και σήμερα ζω. Θεωρώ πως είναι πολύ τιμητικό να μπορείς να δουλέψεις για την Αθήνα. Άρα όποιο και να είναι το αποτέλεσμα εγώ έχω κατέβει να δουλέψω για την πόλη μου».

Για την προσβασιμότητα στην πόλη, με επίκεντρο τα πεζοδρόμια και τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.

«Στην Αθήνα για να αλλάξουν πέντε πράγματα με κάποιους ανθρώπους πρέπει να τσακωθείς. Αν αυτό σημαίνει ότι θα τσακωθούμε με οποιονδήποτε πιστεύει ότι μπορεί να παρκάρει πάνω σε μία ράμπα ή με οποιονδήποτε θεωρεί ότι μπορεί να κανιβαλίσει το δημόσιο χώρο και ένας νέος άνθρωπος να μην μπορεί να βγάλει το παιδί του βόλτα με ένα καροτσάκι, ναι με αυτούς τους ανθρώπους θα τσακωθούμε. Αυτό είναι δουλειά της δημοτικής αστυνομίας και δεν το θεωρώ καθόλου μικρό. Επίσης πρέπει να πούμε ότι τα πεζοδρόμια δεν τα έφερε ο πελαργός σε αυτή την πόλη. Οι μεγάλες παρεμβάσεις στα πεζοδρόμια φτιάχτηκαν την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων (σ.σ. επι δημαρχείας Ντ. Μπακογιάννη) που ήταν μια χαμένη ευκαιρία για την Αθήνα. Πριν από δύο μέρες είδα την Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών, οι άνθρωποι αυτοί μου είπαν πως κανένας ποτέ δεν τους ρώτησε ποιες είναι οι προδιαγραφές που τους βοηθάνε να είναι προσπελάσιμη η πόλη. Αν κάποιος πει ότι σε τέσσερα χρόνια μπορεί να αλλάξει όλα τα πεζοδρόμια της Αθήνας, λέει ψέματα, αλλά σίγουρα όμως μπορούμε να φτιάξουμε τις προδιαγραφές για μία βιώσιμη πόλη για όλους.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)