to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:17 | 13.07.2017

πηγή: Στο Κόκκινο

Κοινωνία

Ν. Ηλιόπουλος για υπόθεση «Καρυπίδη»: Η δικαιοσύνη θα μπορούσε να έχει κάνει πολλά περισσότερα

«Δεν μιλάμε απλά για μία επιχείρηση η οποία έκλεισε και έναν επιχειρηματία που εξαφανίστηκε. Μιλάμε για έναν επιχειρηματία ο οποίος συνεχίζει να έχει επιχειρηματική δραστηριότητα σε άλλους τομείς και ακριβώς εδώ είναι που η δικαιοσύνη θα μπορούσε όντως να έχει κάνει πολλά περισσότερα πράγματα απ’ όσα έχουν συμβεί μέχρι σήμερα», τόνισε μιλώντας Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης, ο γραμματέας του ΣΕΠΕ, Νάσος Ηλιόπουλος αναφερόμενος στην υπόθεση Καρυπίδη.


«Το υπουργείο Εργασίας και η Επιθεώρηση Εργασίας έκανε όλα αυτά τα οποία της αντιστοιχούσαν και της αναλογούσαν σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό. Έχουν μεταβιβαστεί και έγγραφα προς την Εισαγγελία Θεσσαλονίκης. Από εκεί και πέρα, είναι κι ένα ζήτημα για τις προτεραιότητες, τα κριτήρια, πώς προτεραιοποιεί τις υποθέσεις της η ίδια η δικαιοσύνη, στο οποίο δεν μπορεί να παρέμβει κάποιος άλλος μηχανισμός, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι ειδικά σε τέτοιες περιπτώσεις, αν δεν υπάρχει συνεργασία της δικαιοσύνης, περιορίζονται πάρα πολύ τα όρια», υπογράμμισε αναφέροντας μεταξύ άλλων τις 174 μηνύσεις που έχουν κατατεθεί από τις κατά τόπους επιθεωρήσεις εργασίας και τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί με τελευταίο αυτό ύψους 50.000 ευρώ προς την επιχείρηση για μη προσκόμιση των απαραίτητων στοιχείων.

«Είναι όντως ένα πολύ κακό παράδειγμα και μία πολύ κακή περίπτωση», τόνισε εν συνεχεία ο Ν. Ηλιόπουλος, προσθέτοντας ωστόσο πως υπάρχουν μια σειρά από περιπτώσεις, στις οποίες οι εργαζόμενοι δικαιώνονται μετά την προσφυγή στην επιθεώρηση εργασίας. Ειδικά για το κομμάτι των δεδουλευμένων ανέφερε πως «την διετία 2015-2016, έχουν πληρωθεί περισσότερα από 24 εκατομμύρια δεδουλευμένα σε εργαζόμενους μετά από προσφυγή στην επιθεώρηση και τη διαδικασία της εργατικής διαφοράς. Που αν σκεφτείτε ότι αυτοί οι άνθρωποι γλίτωσαν τη δικαστική διαδικασία, μία διαδικασία η οποία και χρονοβόρα είναι και κοστοβόρα, αντιλαμβάνεστε κι εσείς ότι είναι πολύ κρίσιμο ότι 24 εκατομμύρια έφτασαν στους εργαζόμενους ακριβώς μέσα από την επιθεώρηση εργασίας».

Για την ιδιαίτερη περίπτωση των εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ Καρυπίδη, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι για 15 μήνες και οι συμβάσεις τους δεν έχουν καταγγελθεί με αποτέλεσμα να μην δικαιούνται επίδομα ανεργίας, σημείωσε πως είναι «είναι η κατηγορία στην οποία αναφερόμαστε ως ‘εγκλωβισμένοι εργαζόμενοι’  και για την οποία έχει αναφερθεί και η ίδια η υπουργός Εργασίας ότι το επόμενο διάστημα σχεδιάζεται ένα μεγάλο πρόγραμμα αρκετών εκατομμυρίων για δράσεις για εγκλωβισμένους εργαζόμενους, ακριβώς για αυτές τις κατηγορίες».

Όσον αφορά το εργατικό δυστύχημα του συμβασιούχου καθαριότητας στον δήμο Θεσσαλονίκης, σημείωσε πως η έρευνα είναι σε εξέλιξη και πλέον αναμένεται το πόρισμα. Αναφερόμενος δε συνολικά στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, υπογράμμισε πως «υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ζήτημα στο κομμάτι υγείας και ασφάλειας». Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα πως πρόσφατα η επιθεώρηση εργασίας έστειλε στον εισαγγελέα Αθηνών μηνυτήρια αναφορά για τον δήμο της Αθήνας που, όπως επισήμανε «κάποιος θα περίμενε ότι ο μεγαλύτερος δήμος της χώρας θα ήταν τυπικός σε μία σειρά από πράγματα», καθώς όπως ανέφερε, «βεβαιώθηκαν πολύ σημαντικές παραβάσεις όπως ότι δεν έχει καν ολοκληρωθεί το απαραίτητο πρόγραμμα εμβολιασμού στους εργαζόμενους στην καθαριότητα, δεν έχουν δοθεί τα απαραίτητα και προβλεπόμενα μέσα ατομικής προστασίας, δεν υπάρχουν ιατρικοί φάκελοι των εργαζομένων στην καθαριότητα κλπ».

 

Ακούστε στο ΚΟΚΚΙΝΟ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)