to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:09 | 05.03.2020

Κοινωνία

Ν. Ηλιόπουλος: Οι ελεύθεροι χώροι δεν είναι για πούλημα

«Κυβέρνηση και Δήμος μπορούν να είναι σίγουροι ότι οι κάτοικοι θα υπερασπιστούν με αγώνες τους ελεύθερους χώρους. Οι ελεύθεροι χώροι δεν είναι για πούλημα»


«Η διοίκηση Μπακογιάννη συνεχίζει να μην έχει σε προτεραιότητα την προστασία και την ανάπτυξη χώρων πρασίνου στην Αθήνα», σχολιάζει ο Νάσος Ηλιόπουλος αναφορικά με την χθεσινή τροπολογία της ΝΔ όπου προχωρά στην ίδρυση Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία "Εθνικός Κήπος – Μητροπολιτικό Πράσινο Α.Ε.".

Σημειώνεται ότι, η δημοτική κίνηση Ανοιχτή Πόλη, όπως και οι υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις, ενημερώθηκαν από τα ΜΜΕ για την προωθούμενη από το υπουργείο Εσωτερικών τροπολογία, με μετοχικό κεφάλαιο που αναλαμβάνεται από το Δήμο Αθηναίων και Δ.Σ. που ορίζεται από το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου. Σύμφωνα με την προτεινόμενη τροπολογία, η εταιρεία θα λειτουργεί σύμφωνα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας και θα αμείβεται, ανάμεσα σε άλλα, για να διαχειρίζεται τον Εθνικό Κήπο, τον λόφο Φιλοπάππου, αλλά και άλλους χώρους “συναφείς με τους σκοπούς της”. Όπως θα ανέμενε κανείς, η εταιρεία θα μπορεί να αναθέτει σε τρίτους τη σύνταξη μελετών, καθώς και εργασίες συντήρησης και ανάπλασης των χώρων που θα διαχειρίζεται, ενώ μέρος των εσόδων της θα προκύπτει από τη μίσθωση αυτών των χώρων.

Αναλυτικότερα ο Νάσος Ηλιόπουλος δηλώνει: 

«Σας φαίνεται φυσιολογικό ο Εθνικός Κήπος να λειτουργεί ως Ανώνυμη Εταιρία; Στην κυβέρνηση της ΝΔ και στον Δήμο Αθηναίων φαίνεται λογικό.

Με χθεσινή τροπολογία η κυβέρνηση της ΝΔ προχωρά στην ίδρυση Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία "Εθνικός Κήπος – Μητροπολιτικό Πράσινο Α.Ε."

Σκοπός της εταιρίας θα "είναι η διαχείριση του Εθνικού Κήπου και του Λόφου Φιλοπάππου" και θα "λειτουργεί σύμφωνα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας". Η συγκεκριμένη εταιρία θα μπορεί "να αναλάβει την διαχείριση και άλλων χώρων". Επίσης θα λαμβάνει αμοιβή, για την διαχείριση, από τον Δήμο Αθηναίων.

Η διοίκηση Μπακογιάννη συνεχίζει να μην έχει σε προτεραιότητα την προστασία και την ανάπτυξη χώρων πρασίνου στην Αθήνα. Το σχέδιο της για το 2020 δεν προβλέπει την δημιουργία ούτε ενός πάρκου τσέπης. Αντιθέτως αντιμετωπίζει τους δύο εμβληματικούς αυτούς χώρους ως ένα πεδίο εμπορευματοποίησης, σε συνέχεια της ιδιωτικοποίησης της υπηρεσίας πρασίνου.

Όπως συνηθίζεται οι χάρες στους διάφορους εργολάβους και στα ιδιωτικά συμφέροντα πηγαίνουν μαζί με τον αυταρχισμό και την υποτίμηση της δημοκρατίας. Ακριβώς για αυτό η συγκεκριμένη διάταξη ήρθε με μια εκπρόθεσμη τροπολογία στην βουλή, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία συζήτηση στο διοικητικό συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων.

Κυβέρνηση και Δήμος μπορούν να είναι σίγουροι ότι οι κάτοικοι θα υπερασπιστούν με αγώνες τους ελεύθερους χώρους. Οι ελεύθεροι χώροι δεν είναι για πούλημα!».

Την παράδοση της διαχείρισης του Λόφου Φιλοπάππου και του Εθνικού Κήπου σε Ανώνυμη Εταιρεία στηλιτεύει και ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού Αττικής, Στερεάς και Νήσων:

Με τροπολογία - προσθήκη, που κατατέθηκε αιφνιδιαστικά στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών «Στρατηγική αναπτυξιακή προοπτική των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες διατάξεις», το οποίο εισάγεται σήμερα 5/3 για ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής,

ιδρύεται Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία «Εθνικός Κήπος – Μητροπολιτικό Πράσινο Α.Ε.».

Με την τροπολογία αυτή, που δεν συνυπογράφεται καν από την συναρμόδια Υπουργό Πολιτισμού, παραδίδεται η διαχείριση του Εθνικού Κήπου και του Λόφου Φιλοπάππου σε ΑΕ, που θα συμβληθεί με το Δήμο Αθηναίων και θα αμείβεται από αυτόν, θα λειτουργεί με βάση ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και θα μπορεί ακόμη και να εκμισθώνει τους χώρους σε τρίτους!

Δεδομένου ότι

  • ο Λόφος Φιλοπάππου είναι αρχαιολογικός χώρος και ο Εθνικός Κήπος είναι κηρυγμένος ιστορικός τόπος

  • η διαχείρισή τους υπάγεται στις διατάξεις του αρχαιολογικού νόμου

  • δεν έχει προηγηθεί κανενός είδους διαβούλευση για το θέμα αυτό

Το ΔΣ του Ενιαίου Συλλόγου Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων ζητά:

·         από την κυβέρνηση: την άμεση απόσυρση της τροπολογίας

·         από τους βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου: την καταψήφιση της συγκεκριμένης ρύθμισης, στην περίπτωση που η κυβέρνηση εμείνει στην κατάθεσή της

·         την έναρξη μια ουσιαστικής διαβούλευσης για την διαχείριση των χώρων, στην κατεύθυνση της διασφάλισης των ειδικών χαρακτηριστικών τους, με κριτήριο την προστασία τους, την ανεμπόδιστη απόδοση τους στο κοινωνικό σώμα και την απαγόρευση της εμπορευματικής τους χρήσης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)