to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:57 | 19.09.2022

Πολιτική

Ν. Ηλιόπουλος: «Επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ, για να σταματήσει η λεηλασία της κοινωνίας»

«Σε όλη την Ευρώπη το κράτος επανέρχεται στην ενέργεια προκειμένου να συγκρατήσει τις τιμές και να περιορίσει την αισχροκέρδεια» επισήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχολιάζοντας τη δέσμευση για ανάκτηση του δημόσιου ελέγχου στη ΔΕΗ που εξήγγειλε ο Αλ. Τσίπρας από το βήμα της ΔΕΘ


«Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ δείχνει ότι κατανοεί το παγκόσμιο και ευρωπαϊκό περιβάλλον», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νάσος Ηλιόπουλος μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «OPEN» και αναφερόμενος στην τάση επανακρατικοποιήσεων στην ενέργεια σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

«Σε όλη την Ευρώπη το κράτος επανέρχεται στην ενέργεια. Είναι φυσιολογικό να δίνουμε 2 δισ. το Σεπτέμβρη για να συγκρατήσουμε τις τιμές –χρήματα που βγαίνουν από τους φόρους των πολιτών και πηγαίνουν στην αισχροκέρδεια– και δεν είναι φυσιολογικό με 400 εκατ. να επανακτήσουμε το δημόσιο έλεγχο της ΔΕΗ ώστε να συγκρατήσουμε έτσι τις τιμές;», υπογράμμισε.

Σε ερώτηση σχετικά με την πολιτική της κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τη ΔΕΗ, ανέφερε: «Η ΔΕΗ το 2015 είχε χρέος που ξεπερνούσε τα 4 δισ., μέσα σε 4,5 χρόνια μειώσαμε το χρέος πάνω από 1 δισ., έγιναν 2,5 δισ. επενδύσεις και το ρεύμα στους καταναλωτές δεν αυξήθηκε ούτε ένα ευρώ».

Επισημαίνοντας τις αρνητικές συνέπειες της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων που ακολούθησε η ΝΔ, δήλωσε: «Σύμφωνα με στοιχεία που βγήκαν τον Αύγουστο από τη Eurostat, η Ελλάδα έχει ετήσια αύξηση 200% στο φυσικό αέριο με το μέσο ευρωπαϊκό όρο να είναι στο 60%». «Κι αυτό γιατί δεν υπάρχει κανένας έλεγχος», πρόσθεσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Ο Νάσος Ηλιόπουλος αναφέρθηκε και στο Ταμείο Ανάκαμψης και τόνισε: «Από τα 450 εκατ. που εγκρίθηκαν σε δάνεια από το Ταμείο, όλα πάνε σε 13 επιχειρήσεις, η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, το 90% της χώρας, είναι καθολικά αποκλεισμένη». «Ακολουθώντας το δόγμα “προσαρμόζεστε ή πεθαίνετε”, η κυβέρνηση της ΝΔ λέει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις: θα πεθάνετε», είπε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας στην κριτική της ΝΔ για τα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ, υπογράμμισε: «δεν είμαστε εμείς που αφήσαμε τη χώρα με 15% έλλειμμα, δεν είμαστε το κόμμα που χρωστάει 350 εκ. στις τράπεζες φεσώνοντας τον ελληνικό λαό». «Ο κ. Σταϊκούρας μια φορά το μήνα ευχαριστεί την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που άφησε 37 δισ. στα ταμεία και έτσι αυτή τη στιγμή η χώρα δεν έχει πρόβλημα για δανεισμό. Ακόμα, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ άφησε 12 τρίμηνα ανάπτυξη και ρυθμισμένο χρέος, με κλειδωμένο το 80% σε επιτόκιο 1%», σημείωσε.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, μόνο στο πρώτο οχτάμηνο φέτος, έφερε 7 δισ. επιπλέον φόρους. Έχουμε 25% αυξημένους φόρους σε σχέση με πέρσι, τη στιγμή που ο πληθωρισμός είναι στο 12%. Είναι ξεκάθαρο ότι λεηλατούν την κοινωνία», επισήμανε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Τέλος, ερωτηθείς για τις επερχόμενες εκλογές, ανέφερε: «Η πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής είναι πολύ κρίσιμη για εμάς». «Με την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σε αυτές τις εκλογές, είναι εφικτή η συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης», κατέληξ​ε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)