to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:46 | 05.08.2021

Πολιτική

Ν. Ηλιόπουλος: Εδώ και τρεις ημέρες η χώρα καίγεται και η κυβέρνηση δίνει συγχαρητήρια στον εαυτό της

«Αυτή τη στιγμή η σκέψη όλων μας είναι στους ανθρώπους που βρίσκονται στο πεδίο των πυρκαγιών, σε όλους όσους δίνουν τη μάχη της κατάσβεσης, αλλά και στους συμπολίτες μας που δοκιμάζονται, που έχουν χάσει σπίτια και επιχειρήσεις», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Ν. Ηλιόπουλος, σε ραδιοφωνική συνέντευξή του


«Εδώ και τρεις ημέρες, έχουμε μια χώρα που καίγεται και μια κυβέρνηση που διαρκώς λέει ότι έχει πετύχει. Και τα δύο δεν γίνεται να ισχύουν», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Real FM 97.8».


«Αυτή τη στιγμή η σκέψη όλων μας είναι στους ανθρώπους που βρίσκονται στο πεδίο των πυρκαγιών, σε όλους όσους δίνουν τη μάχη της κατάσβεσης, αλλά και στους συμπολίτες μας που δοκιμάζονται, που έχουν χάσει σπίτια και επιχειρήσεις», σημείωσε.


Αναφερθείς ειδικά στην πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης, ο Νάσος Ηλιόπουλος επανέλαβε ότι «είναι προκλητικό η κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι όλα έγιναν υποδειγματικά όταν είχαμε μια φωτιά που ξέφυγε μέσα σε κατοικημένες περιοχές με ανέμους 2 και 3 μποφόρ». Σημείωσε επίσης ότι «από χθες υπάρχει η πληροφορία πως περίπου 15 καναντέρ δεν πέταξαν λόγω τεχνικής βλάβης».


Όσον αφορά τις ακραίες συνθήκες καύσωνα τις οποίες επικαλείται η κυβέρνηση, υπογράμμισε ότι «κατ’ αρχάς είναι πολύ σημαντικό πως επιτέλους η ΝΔ αναγνωρίζει ότι βρισκόμαστε σε συνθήκες ακραίου καύσωνα». «Την προηγούμενη εβδομάδα, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και επιστήμονες από το Εθνικό Αστεροσκοπείο έλεγαν ότι έπρεπε να υπάρξουν μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους, η κυβέρνηση αρχικά λοιδώρησε αυτή την πρόταση και στη συνέχεια προχώρησε σε κάποια ψευτο-μέτρα. Αντί να ενεργοποιήσουν τη νομοθεσία για την προστασία των εργαζομένων από τη θερμική καταπόνηση, πορεύτηκαν με …συνταγή Χατζηδάκη: ατομική συνεννόηση εργοδότη και εργαζόμενου», επισήμανε ο Νάσος Ηλιόπουλος.


«Ακόμα χειρότερα, σήμερα που αντιμετωπίζουμε και το τοξικό νέφος λόγω των πυρκαγιών, δεν υπάρχει απολύτως κανένα μέτρο για την προστασία των εργαζομένων», πρόσθεσε.


Σχετικά με το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των καταστροφών, σημείωσε ότι «τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, με βάση τις πρώτες καταγραφές, έχουν καεί περίπου 60.000 στρέμματα, ενώ γενικά φέτος οι καμένες εκτάσεις είναι μεγαλύτερες κατά 50% σε σχέση με το 2020 και κατά 110% σε σχέση με το ‘19».


«Αυτές οι συνθήκες μας αναγκάζουν πλέον επιτακτικά να μιλήσουμε για την κλιματική κρίση», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. «Κι εδώ πρέπει να υπενθυμίσουμε», είπε, ότι «όταν ο κ. Χατζηδάκης ήταν στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, πέρασε ένα νομοσχέδιο -την απόσυρση του οποίου ζητούσε το σύνολο των περιβαλλοντικών οργανώσεων- με βάση το οποίο στην Αθήνα πρέπει να δημιουργηθούν μονάδες καύσης σκουπιδιών». «Αντί δηλαδή να προχωρήσει η ανακύκλωση των απορριμμάτων, εμείς θα καίμε σκουπίδια!», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «με βάση τον ίδιο νόμο, βαριές βιομηχανίες μπορούν να χωροθετηθούν ακόμα και σε προστατευόμενες περιοχές Natura». «Όλα αυτά, η πολιτική δηλαδή που ακολουθεί η ΝΔ αμβλύνει ή οξύνει την κλιματική κρίση; Η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει», τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.


Επισήμανε μάλιστα ότι «πριν από λίγο καιρό, υπήρξαν δημοσιεύματα που ανέφεραν το Τατόι ως επενδυτικό προορισμό και έλεγαν ότι το βασικό εμπόδιο είναι οι χρήσεις γης και οι δασικές εκτάσεις». «Η κυβέρνηση πρέπει να τοποθετηθεί αν προτίθεται να προστατεύσει το χαρακτήρα των καμένων εκτάσεων», τόνισε.


Υπενθύμισε δε ότι «επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, είχε ξεκινήσει ένα νέο πρόγραμμα αναδιοργάνωσης της πυροπροστασίας και της δασοπροστασίας». «Στο πλαίσιο αυτό, το 2019 είχαν δεσμευτεί 140 εκ. στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ το ’18 και το ’19 λειτουργούσε ένα πιλοτικό πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας με περισσότερους από 5.000 εργαζόμενους στην αντιπυρική προστασία, το οποίο σταμάτησε από τη ΝΔ. Επίσης, έγιναν 5.000 μόνιμες προσλήψεις στην πυροσβεστική», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νάσος Ηλιόπουλος.


Τέλος, υπογράμμισε ότι «είναι ανάγκη η κυβέρνηση να ανακοινώσει άμεσα συγκεκριμένη δέσμη μέτρων για την οικονομική στήριξη όλων των ανθρώπων που έχασαν σπίτια και επιχειρήσεις από τη φωτιά».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)