to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:30 | 03.05.2018

Πολιτική

Ν. Ηλιόπουλος: «Δίκαιη και μακροχρόνια ανάπτυξη μπορεί να υπάρξει μόνο μέσα από την προστασία της εργασίας»

«Οι κάτοικοι των νησιών του Βορείου Αιγαίου με τον τρόπο που διαχειριστήκαν το προσφυγικό ζήτημα πέτυχαν να δώσουν ένα τεράστιο μήνυμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης σε όλη την Ευρώπη, ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του στο 14 Περιφερειακό Συνέδριο Βορείου Αιγαίου στη Μυτιλήνη» ο υφυπουργός Εργασίας, Νάσος Ηλιόπουλος.


«Δεν αρκεί απλά η αναγνώριση, αλλά πρέπει και ο καθένας από τη μεριά του, να προσπαθεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση των δυσκολιών που μπορεί να προκύπτουν» πρόσθεσε ο κ. Ηλιόπουλος και συνέχισε:

«Ως υπουργείο Εργασίας προσπαθήσαμε από την πρώτη στιγμή να κάνουμε πιο ευέλικτο το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για τον κοινωνικό τουρισμό για τα συγκεκριμένα νησιά με την αύξηση του χρόνου διαμονής και της επιδότησης με τη μηδενική ιδιωτική συμμετοχή.

Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, πέρυσι υπήρξαν 1.218 συμμετοχές στο πρόγραμμα για τη Μυτιλήνη, από τις οποίες οι 1.045 ήταν συμμετοχές δεκαημέρου και στη Χίο 1.382 από τις οποίες 1.031 συμμετοχή δεκαημέρου. Αυτές τις μέρες θα εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού και για τη νέα σεζόν η οποία θα είναι στην ίδια λογική».

«Με το τέλος του προγράμματος του 2018, επανέρχονται οι βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων»

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι «δίκαιη και μακροχρόνια ανάπτυξη, μπορεί να γίνει μόνο μέσα από την προστασία της εργασίας».

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας, η εμπειρία έχει δείξει ότι η πολιτική της φθηνής εργασίας που επιλέχθηκε μετά την κρίση, δεν παρέχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

«Είναι πολύ σημαντικό, ότι με το τέλος του προγράμματος του 2018, επανέρχονται οι βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η αρχή της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων, και η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης» τόνισε ο κ. Ηλιόπουλος.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας είπε ότι 2014 η αδήλωτη εργασία στους κλάδους υψηλής παραβατικότητας, βρισκόταν στο 19,2% και σήμερα βρίσκεται στο 12%.

«Από το 2015 έως σήμερα οι ελεγκτές του υπουργείου Εργασίας έχουν κάνει στο βόρειο Αιγαίο περισσότερους από 6000 ελέγχους και έχουν επιβληθεί πάνω από 6 εκατ. Ευρώ πρόστιμα, ενώ μέσα από την διαδικασία επίλυσης των εργατικών διαφορών έχουν καταβληθεί 1,3 εκατ. ευρώ δεδουλευμένα και εισφορές.

«Τον Γενάρη του 2015 η ανεργία βρισκόταν στο 25,8% και τον Γενάρη του 2018 στο 20,6%»

Σε ότι αφορά το θέμα της ανεργίας, ο υφυπουργός Εργασίας είπε ότι τον Γενάρη του 2015 -με βάση τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ πανελλαδικά- η ανεργία βρισκόταν στο 25,8% και τον Γενάρη του 2018 -με τα στοιχεία πάλι της ΕΛΣΤΑΤ- η ανεργία βρισκόταν στο 20,6%. «Είναι μια μείωση 5,1%» ανέφερε ο κ. Ηλιόπουλος προσθέτοντας: «Την ίδια στιγμή σύμφωνα με τα στοιχεία της Εργάνης από το 2014 έως το 2017, δημιουργήθηκαν 293.000 θέσεις εργασίας από τις οποίες σχεδόν 70% είναι θέσεις πλήρους απασχόλησης. Στο πρώτο τρίμηνο του 2018, καταγράφεται θετικό ισοζύγιο εισροών πάνω από 55.000 θέσεις εργασίας. Όταν αναφερόμαστε στο 1.000.000 ανέργους δεν αναφερόμαστε σε ένα ενιαίο σύνολο» είπε .

«Ο σκληρός πυρήνας της ανεργίας είναι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μακροχρόνιοι άνεργοι και πολλές φορές κοντά στην ηλικία συνταξιοδότησης. Σε αυτήν την κατηγορία τα παραδοσιακά προγράμματα επιδότησης εργασίας δεν είναι αποτελεσματικά. Για την κατηγορία αυτή χρησιμοποιήσαμε και αναβαθμίσαμε το εργαλείο της κοινωφελούς εργασίας, η οποία μπορεί μετά από διάλογο με τους φορείς να συνδεθεί με πραγματικές ανάγκες των δήμων.

Για παράδειγμα ένα πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας στα νησιά του βορείου Αιγαίου θα μπορούσε να σχετίζεται και με ένα πρόγραμμα προσέλκυσης τουριστών από το εξωτερικό» κατέληξε ο κ. Ηλιόπουλος.

Πηγή: ΑΠΕ_ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)