to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:16 | 17.05.2019

Αυτοδιοίκηση

Ν. Ηλιόπουλος: Δεν γίνεται να μένουμε σε μία πόλη που χτίζεται σαν να είναι μια μεγάλη τιμωρία για τα παιδιά (βίντεο)

Στο Open Beyond και στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος 07:00», με τον Ιορδάνη Χασαπόπουλο και το Γιάννη Σαραντάκο βρέθηκε σήμερα ο Νάσος Ηλιόπουλος


Στο Open Beyond και στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος 07:00», με τον Ιορδάνη Χασαπόπουλο και το Γιάννη Σαραντάκο βρέθηκε σήμερα ο Νάσος Ηλιόπουλος. Ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη», απάντησε στα ερωτήματα των δημοσιογράφων και μίλησε για την εγκατάλειψη της πόλης, για την ασφάλεια, τη διεκδίκηση των ελεύθερων χώρων, ενώ ανέδειξε και τα προβλήματα της καθημερινότητας των κατοίκων της Αθήνας, που ως δήμαρχος θα κληθεί να αντιμετωπίσει.

«Στην Αθήνα η πρώτη λέξη που συναντάς παντού είναι "εγκατάλειψη". Και αυτό φέρνει μαζί και πολύ θυμό γιατί ο κόσμος αισθάνεται ότι όλα τα τελευταία χρόνια οι δημοτικές αρχές ασχολήθηκαν με αυτό που ονομάζουμε βιτρίνα της πόλης. Να σας πω ένα συγκεκριμένο παράδειγμα το οποίο πολύς κόσμος το ακούει και του φαίνεται εξωπραγματικό. Το 2019, υπάρχει ακόμα γειτονιά στην Αθήνα που δεν έχει αποχέτευση», τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Ερωτηθείς, ποια θα είναι η πρώτη απόφαση που θα λάβει αν εκλεγεί δήμαρχος, ο Νάσος Ηλιόπουλος απάντησε ότι: «Αν αυτή τη στιγμή έπρεπε να διαλέξω μόνο ένα θέμα θα έλεγα πως αυτή τη στιγμή η Αθήνα είναι μία πόλη που έχει μόνο 27 ασφαλείς παιδικές χαρές.  Από αυτές τις 27 παιδικές χαρές, προσβάσιμη για παιδιά με αναπηρία, είναι μόνο μία. Τη στιγμή που η πόλη θα έπρεπε, και έχει τα χρήματα, να έχει 120 παιδικές χαρές. Δε γίνεται να μένουμε σε μία πόλη που χτίζεται σα να είναι μια μεγάλη τιμωρία για τα παιδιά. Όταν έχεις πόλεις χωρίς υποδομές, χωρίς παιδικές χαρές, χωρίς λέσχες φιλίας, είναι σα να λες στους μόνιμους κατοίκους ότι "δε με ενδιαφέρετε με ενδιαφέρουν μόνο οι τουρίστες". Εμείς τι λέμε; Ότι για να συνεχίσει η Αθήνα να είναι ένας καλός τουριστικός προορισμός, πρέπει να παραμείνει μια ζωντανή πόλη, γιατί αυτό βρίσκει ο επισκέπτης που δε βρίσκει σε μία άλλη Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Βρίσκει μικτές χρήσεις. Κατοικία, διασκέδαση, εμπορική δραστηριότητα, στην ίδια γειτονιά».

Σχετικά με το πόσο κεντρικοπολιτική ή αυτοδιοικητική μάχη είναι οι δημοτικές εκλογές στην Αθήνα ο Νάσος Ηλιόπουλος απάντησε πως είναι λίγο και από τα δύο. «Η πόλη είναι οι άνθρωποι της. Άνθρωποι που ενδιαφέρονται για το πάρκο, τα σκουπίδια και τους ελεύθερους χώρους, ενδιαφέρονται όμως και για τη σύνταξή τους, τη δουλειά τους, το εισόδημά τους, το ΦΠΑ. Άρα δεν μπορεί κάποιος να ξεφύγει από αυτά τα δύο ερωτήματα. Συγκεκριμένο παράδειγμα: Αν προχωρήσουμε στη δημόσια διοίκηση με το κάθε 5 αποχωρήσεις 1 πρόσληψη, που είναι η κεντρική θέση της ΝΔ, αυτό θα έχει συγκεκριμένο αποτύπωμα στην καθαριότητα, στο πράσινο και στον ηλεκτροφωτισμό».

«Η αυτοδιοίκηση δεν είναι μία πρακτική που κάπου τη μαθαίνεις και τη μεταφέρεις ανά την Ελλάδα»

Στη συνέχεια ο Ιορδάνης Χασαπόπουλος, έβαλε στο τραπέζι το θέμα της αυτοδιοικητικής εμπειρίας και ο Νάσος Ηλιόπουλος απάντησε: «Όταν ανέλαβα την Επιθεώρηση Εργασίας, το πρώτο που άκουσα ήταν ότι δεν έχω εμπειρία. Όμως, μπόρεσα και να συγκρουστώ και -ας μου επιτραπεί η φράση- να σπάσουμε αυγά και σε εργασιακούς χώρους που μέχρι τότε η Επιθεώρηση Εργασίας δεν είχε πάει. Μπήκαν, για παράδειγμα, για πρώτη φορά πρόστιμα στις ελληνικές Τράπεζες που παραβίαζαν συνεχώς το εργασιακό ωράριο. Σχετικά με την αυτοδιοίκητική εμπειρία του κ. Μπακογιάννη, κατά τη γνώμη μου, η αυτοδιοίκηση σημαίνει ρίζες και εγώ είμαι ένας άνθρωπος που έχω γεννηθεί, έχω μεγαλώσει και μένω στην Αθήνα, στα Κάτω Πατήσια. Η αυτοδιοίκηση δεν είναι μία πρακτική που κάπου τη μαθαίνεις και τη μεταφέρεις ανά την Ελλάδα».

Για το αν η Αθήνα έχει πρόβλημα ασφάλειας, η απάντηση του Νάσου Ηλιόπουλου ήταν σαφής: «Προφανώς και έχει πρόβλημα ασφάλειας. Εμείς αντιμετωπίζουμε την ασφάλεια ολιστικά. Γιατί όταν, για παράδειγμα, συζητάς για την ασφάλεια στην πόλη, πρέπει να συζητάς και για την ασφάλεια στα πεζοδρόμια. Όποτε βρέχει τα πεζοδρόμια της πόλης γίνονται παγίδες. Στα ζητήματα της εγκληματικότητας, προφανώς και η Ελληνική αστυνομία πρέπει να κάνει τη δουλειά της. Εμείς λέμε ότι ο δήμος μπορεί να βοηθάει αλλά με το να σπάει τα σημεία της εγκατάλειψης. Θα σας δώσω ένα συγκεκριμένο παράδειγμα. Το 2018, ο δήμος Αθηναίων είχε στον προϋπολογισμό του για έργα ηλεκτροφωτισμού, μηδέν ευρώ. Όταν σαν δημοτική αρχή έχεις παραδώσει την πόλη στο σκοτάδι, προφανώς και δε συμβάλλεις στο ζήτημα της ασφάλειας. Υπάρχουν ευθύνες και στη δημοτική αρχή, αλλά και στον αρμόδιο αντιδήμαρχο που σήμερα είναι ξανά υποψήφιος με τον κύριο Μπακογιάννη. Γιατί είναι καλά τα προγράμματα, αλλά πίσω από τα προγράμματα υπάρχουν και άνθρωποι και αυτοί οι άνθρωποι φέρουν ευθύνη στο τι υλοποιούν και τι όχι».

«Για εμένα η εύκολη επιλογή ήταν να μείνω στο υπουργείο Εργασίας»

Τέλος, απαντώντας αν θα μείνει στο Δήμο ανεξαρτήτως αποτελέσματος, ο Νάσος Ηλιόπουλος υπογράμμισε: «Για εμένα η εύκολη επιλογή ήταν να μείνω στο υπουργείο Εργασίας. ήταν ένα υπουργείο που, κατά τη γνώμη πολλών ανθρώπων, έχει φέρει ουσιαστικά ποτελέσματα. Μου άρεσε πάρα πολύ η δουλειά που κάναμε στο υπουργείο Εργασίας. Η εύκολη λοιπόν διαδρομή ήταν να μείνω εκεί και να κατέβω βουλευτής στην Α’ Αθήνας. Το να κατέβω να δουλέψω για το δήμο Αθηναίων, πέρα από το ότι είναι πολύ τιμητικό να δουλέψεις για την πολη που έχεις γεννηθεί, έχεις μεγαλώσει και μένεις, για μένα είναι μια πολύ συνειδητή επιλογή».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)