to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:56 | 26.01.2021

Πολιτική

Ν. Ηλιόπουλος: Αντί για μέτρα στα ΜΜΜ και στους χώρους εργασίας, η κυβέρνηση προχωρά σε απαγόρευση συναθροίσεων

Η κυβέρνηση συνεχίζει να αντιμετωπίζει την πανδημία περισσότερο σαν ζήτημα δημόσιας τάξης, παρά ως ζήτημα δημόσιας υγείας», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105.5 FM» και τον δημοσιογράφο Γιώργο Τραπεζιώτη.


«Το πρώτο πράγμα που σκέφτεται πάντα η ΝΔ είναι να επιβάλει περιοριστικά μέτρα, τα οποία αμφισβητούν και δημοκρατικά δικαιώματα, αντί να σκεφτεί ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας», σημείωσε.

«Πριν από μερικές ημέρες, ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου δήλωσε ότι οι μολύνσεις γίνονται, κατά κύριο λόγο, στα τρένα, στα λεωφορεία και στους χώρους δουλειάς. Την ίδια στιγμή, όμως, ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει μέχρι σήμερα να αμφισβητεί ότι υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν τα ΜΜΜ με τη μεγάλη διασπορά του ιού, ενώ και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι δεν υπάρχει εξακριβωμένος συσχετισμός ανάμεσα στους μεγάλους χώρους εργασίας και τη μετάδοση του ιού», υπογράμμισε ο Ν. Ηλιόπουλος. «Αντί, επομένως, να παίρνουν μέτρα όπως είναι η επίταξη ιδιωτικών κλινικών ή η προστασία της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, για άλλη μια φορά, με μια νυχτερινή απόφαση, η κυβέρνηση απαγορεύει τις συναθροίσεις», επισήμανε.

«Όμως, από το Νοέμβρη μέχρι σήμερα έχουμε θρηνήσει περισσότερους από 5.000 συμπολίτες μας και η ΝΔ αρνείται να κάνει τα αυτονόητα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας», πρόσθεσε, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση «εγκληματικές ευθύνες γιατί -μπροστά σε ένα τρίτο κύμα που φαίνεται να έρχεται- δεν αλλάζει ούτε στο ελάχιστο τη στρατηγική της».

«Επιπλέον, η απόφαση για απαγόρευση συναθροίσεων, έρχεται σε μια περίοδο που οι φοιτητές κατεβαίνουν στο δρόμο για να υπερασπιστούν δημοκρατικά δικαιώματα και το δημόσιο πανεπιστήμιο», τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.«Κι αυτό, γιατί η κυβέρνηση -εκτός από την ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας- με τις πολιτικές που προωθεί στην τριτοβάθμια εκπαίδευση,αποκλείει παιδιά από το δημόσιο πανεπιστήμιο για να δημιουργήσει πελατεία για τα ιδιωτικά κολέγια», σημείωσε.

Αναφερθείς στις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, επισήμανε ότι «η Ελλάδα είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη ύφεση στην ευρωζώνη για το 2020 και τη δεύτερη μεγαλύτερη απώλεια εισοδήματος στους εργαζόμενους». «Για να αποφύγουμε, επομένως, ένα μεγάλο κύμα λουκέτων και απολύσεων, πρέπει να στηρίξουμε επιχειρήσεις και εργαζόμενους», υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος και επανέλαβε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «στήριξη των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων στις πληττόμενες επιχειρήσεις, ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους με διαγραφή ενός μέρους του και αποπληρωμή του υπόλοιπου σε δόσεις και μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα ενίσχυση».

«Η κυβέρνηση, αντί αυτών, ήδη εφαρμόζει μνημονιακά μέτρα για εργαζόμενους και επιχειρήσεις», επισήμανε, λέγοντας ότι «ο πτωχευτικός νόμος, ο οποίος καλώς πάγωσε, πρέπει να καταργηθεί εντελώς».

Τέλος, όσον αφορά τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία, σημείωσε ότι «για το ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία η λύση είναι πάντα στο διάλογο, στη βάση του διεθνούς δικαίου και με ορίζοντα τη Χάγη». «Όταν η χώρα έχει στρατηγική και θέτει συγκεκριμένους στόχους μπορεί να πετυχαίνει νίκες, όπως ήταν η Συμφωνία των Πρεσπών, που αποτέλεσε σημαντική ήττα για τον Ερντογάν στα Βαλκάνια», επισήμανε ο Νάσος Ηλιόπουλος. «Μας προκαλεί όμως μεγάλη ανησυχία ότι ο κ. Μητσοτάκης αντιμετωπίζει την εξωτερική πολιτική ως πεδίο μικροκομματικής αντιπαράθεσης, όταν -για παράδειγμα- αδειάζει τα κεντρικά πολιτικά στελέχη της ΝΔ που στο παρελθόν είχαν ταχθεί ενάντια στην επέκταση στα 12 μίλια στο Ιόνιο ή όταν εμφανίζεται ως όμηρος των απόψεων του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος αρνείται κάθε διάλογο με την άλλη πλευρά», τόνισε και κατέληξε ότι «αναμένουμε πλήρη ενημέρωση για το ακριβές περιεχόμενο των διερευνητικών επαφών».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)