to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:09 | 19.09.2021

Πολιτική

Ν. Ηλιόπουλος: Αλαζόνας ο κ. Μητσοτάκης, ανίκανος να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της μεγάλης πλειοψηφίας

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση της ΝΔ για τα όσα ανακοίνωσε από το βήμα της ΔΕΘ το προηγούμενο Σαββατοκύριακο ο Κ. Μητσοτάκης, αλλά και στον ίδιο, ασκεί ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στη Real News της Κυριακής.


"Ο κ. Μητσοτάκης είναι ανίκανος να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινωνίας και ικανότατος να νομοθετεί υπέρ του ΣΕΒ, των ιδιωτικών κλινικών, των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών και των κολεγίων. Σε κάθε πολιτική επιλογή στηρίζει τους λίγους", διαμηνύει χαρακτηριστικά ο Νάσος Ηλιόπουλος και υπογραμμίζει: "Έχουμε απέναντι μας έναν αλαζόνα και χυδαίο πολιτικό".

Ειδικότερα, σχολιάζοντας το πακέτο που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ, ο Ν. Ηλιόπουλος επισημαίνει ότι "όχι μόνο βατήρας δεν είναι, αλλά ούτε καν σανίδα σωτηρίας για την ελληνική οικονομία -την ακρίβεια κάτω από την οποία στενάζουν τα νοικοκυριά, αλλά και την ανεργία".

"Ανακοίνωσε ένα πακέτο 150 εκατ. ευρώ για στήριξη από τις αυξήσεις του ρεύματος το οποίο αντιστοιχεί σε 9 ευρώ το μήνα για κάθε σπίτι. Ξέρουμε όμως ότι έρχονται αυξήσεις της τάξης του 1 δισ. ευρώ αθροιστικά άρα τα 150 εκ. είναι αστείο ποσό", αναφέρει συγκεκριμένα, και αντιπαραβάλει: "Η πρόταση που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας στην ΔΕΘ που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αύξηση του βασικού μισθού στα 800 ευρώ, διαγραφή και ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους της πανδημίας και ενεργητική παρέμβαση στην τιμολογιακή πολιτική για το ρεύμα αποτελεί μια πραγματική ανάσα για την μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας".

Ο Νάσος Ηλιόπουλος κατηγορεί ακόμη την κυβέρνηση της ΝΔ ότι "στα εργασιακά έφερε τα απλήρωτα 10ωρα και την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης", "σχεδιάζει το κλείσιμο νοσοκομείων και κλινικών", "απέκλεισε χιλιάδες μαθητές από το δημόσιο πανεπιστήμιο", "καταργεί με τον πτωχευτικό κάθε προστασία της πρώτης κατοικίας". Και ακόμη: "Ο κ. Μητσοτάκης έχει υπουργοποιήσει όλους τους ακροδεξιούς του ΛΑΟΣ και στηρίζει βουλευτές και ευρωβουλευτές που αμφισβητούν το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση ή με φασιστικούς όρους στοχοποιούν μαθητές και μαθήτριες νηπιαγωγείου".

"Συναίνεση στην βαρβαρότητα δεν θα υπάρξει ούτε από εμάς ούτε από την πλειοψηφία της κοινωνίας", δηλώνει χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Ν. Ηλιόπουλου στη Real:

- Τα 3,5 δισ. της ΔΕΘ είναι ικανοποιητικός βατήρας επανεκκίνησης της οικονομίας;

Το πακέτο που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης, όχι μόνο βατήρας δεν είναι, αλλά ούτε καν σανίδα σωτηρίας για την ελληνική οικονομία. Και όταν λέμε οικονομία δεν εννοούμε μόνο τον ρυθμό ανάπτυξης που ξεκινά από επίπεδα μεγάλης ύφεσης και εμφανίζεται εντυπωσιακός. Οικονομία είναι κυρίως η ακρίβεια κάτω από την οποία στενάζουν τα νοικοκυριά, αλλά και η ανεργία. Για παράδειγμα ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ ανακοίνωσε ένα πακέτο 150 εκ για στήριξη από τις αυξήσεις του ρεύματος το οποίο αντιστοιχεί σε 9 ευρώ το μήνα για κάθε σπίτι. Ξέρουμε όμως ότι έρχονται αυξήσεις της τάξης του 1 δις αθροιστικά άρα τα 150 εκ είναι αστείο ποσό. Μόνο για το ρεύμα οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι έτοιμοι να ζήσουν ένα μικρό μνημόνιο το βαρύ χειμώνα που έρχεται.

Ο κ. Μητσοτάκης αντί να διερευνήσει και να σταματήσει τα καρτέλ ρεύματος, τα επιχορηγεί και από πάνω στέλνοντας τον λογαριασμό στους πολίτες. Ταυτόχρονα δεν είπε τίποτα για το ιδιωτικό χρέος. Σε ότι αφορά στην ανεργία, η Ελλάδα αναδεικνύεται πρωτοπόρος ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ. Η πρόταση που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας στην ΔΕΘ που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αύξηση του βασικού μισθού στα 800 ευρώ, διαγραφή και ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους της πανδημίας και ενεργητική παρέμβαση στην τιμολογιακή πολιτική για το ρεύμα αποτελεί μια πραγματική ανάσα για την μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας.

- Κρίνετε ως θετική την έμφαση του πρωθυπουργού σε νέους και κλιματική αλλαγή;

Το επικοινωνιακό στήσιμο της ομιλίας Μητσοτάκη ήρθε ως αναγνώριση της κατάρρευσης του στις νέες και στους νέους. Θεωρεί ότι βάζοντας στην πρώτη γραμμή των θέσεων κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ κάποιους ΟΝΝΕΔίτες να χειροκροτούν θα κερδίσει ψήφους στις μικρές ηλικίες. Ή θεωρεί ότι με την αστεία παροχή για δωρεάν data και το αστείο πρόγραμμα με τίτλο 1.200 ευρώ που τελικά είναι απλά 100 ευρώ τον μήνα για έξι μήνες, οι νέοι θα ξεχάσουν ότι δεν βρίσκουν δουλειές, ή ότι όταν βρίσκουν πληρώνονται με ψίχουλα και συχνά ανασφάλιστοι. Σας θυμίζω μόνο ότι επί ΣΥΡΙΖΑ υπήρχαν προγράμματα στον ΟΑΕΔ που επιχορηγούσαν τους νέους με 500 ευρώ για 12 μήνες. Ποσό δεκαπλάσιο απ’ αυτά που προβλέπει η κυβέρνηση της ΝΔ. Ή υπήρχαν προγράμματα με βάση τα οποία 5500 νέοι επιστήμονες απέκτησαν εμπειρία στο δημόσιο με μηνιαίο μισθό 1000 ευρώ. Όσον αφορά στην κλιματική αλλαγή που ρωτάτε, τι να πω; Μπορεί να δώσει ουσιαστικές λύσεις ο πρωθυπουργός του περιβαλλοντοκτόνου νόμου Χατζηδάκη ή ο πρωθυπουργός της κατάργησης των δασικών χαρτών;

- Γιατί κατηγορείτε τον κύριο Μητσοτάκη ότι μοιράζει την πίτα προς όφελος των λίγων;

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτηρίζει κοινωνικό μέτρο την απαλλαγή από το φόρο μεταβίβασης ακινήτου, χρήματος ή μετοχών ύψους 800000. Αλήθεια ποιες κοινωνικές ομάδες εξυπηρετεί αυτό το μέτρο; Και υπό το πρίσμα της συμμετοχής στις δημόσιες δαπάνες, εμμέσως ποιες κοινωνικές ομάδες επιβαρύνει; Ειδικά αν σκεφτούμε ότι μέχρι τα 150.000 είναι ήδη σήμερα αφορολόγητο και ότι το 87% έχει ακίνητη περιουσία από 0-150.000 ευρώ. Έχουμε εδώ δηλαδή μια ξεκάθαρη επιλογή για τα συμφέροντα του 13% των πιο πλουσίων. Ακόμα και στο ζήτημα του ρεύματος αντί για παρέμβαση στα τιμολόγια επιλέγει να επιχορηγήσει με 150 εκ τα υπερκέρδη. Ο κ. Μητσοτάκης είναι ανίκανος να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινωνίας και ικανότατος να νομοθετεί υπέρ του ΣΕΒ, των ιδιωτικών κλινικών, των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών και των κολεγίων. Σε κάθε πολιτική επιλογή στηρίζει τους λίγους.   

- Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε το κόμμα σας για άρνηση συναινέσεων και δημιουργία όξυνσης σε μια περίοδο που η χώρα πασχίζει να επανέλθει στην κανονικότητα. Πώς απαντάτε;

Ο κ. Μητσοτάκης στα εργασιακά έφερε τα απλήρωτα 10ωρα και την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης. Εν μέσω πανδημίας σχεδιάζει το κλείσιμο νοσοκομείων και κλινικών. Απέκλεισε χιλιάδες μαθητές από το δημόσιο πανεπιστήμιο για να δημιουργήσει πελατεία για τα κολέγια. Την στιγμή που ο ίδιος και το κόμμα του χρωστάνε εκ. στις τράπεζες καταργεί με τον πτωχευτικό κάθε προστασία της πρώτης κατοικίας. Έχει υπουργοποιήσει όλους τους ακροδεξιούς του ΛΑΟΣ και στηρίζει βουλευτές και ευρωβουλευτές που αμφισβητούν το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση ή με φασιστικούς όρους στοχοποιούν μαθητές και μαθήτριες νηπιαγωγείου. Συναίνεση στην βαρβαρότητα δεν θα υπάρξει ούτε από εμάς ούτε από την πλειοψηφία της κοινωνίας.     

- Πώς απαντάτε στα περί γαλοπούλας που ανέφερε ο κύριος Μητσοτάκης;

Ο κ. Μητσοτάκης ανέβηκε στην ΔΕΘ ως ο πρώτος πρωθυπουργός που όχι μόνο αδυνατούσε να κάνει ανασχηματισμό αλλά ταυτόχρονα έριξε τις ευθύνες για την αποτυχία του στην αξιωματική αντιπολίτευση. Είναι φανερό λοιπόν ότι είχε την ανάγκη για μια επίδειξη πυγμής. Ακόμα όμως και αυτή η ατυχής μετάφραση αμερικάνικής παροιμίας – φαίνεται ότι από εκεί επιλέγει επικοινωνιολόγους -  στην πραγματικότητα δείχνει αδυναμία και απλά υπενθυμίζει ότι έχουμε απέναντι μας έναν αλαζόνα και χυδαίο πολιτικό.      

- Γιατί ασκείτε σφοδρή κριτική στην κυρία Κεραμέως για το τρόπο που ανοίγουν τα σχολεία;

Είναι ευρέως αποδεκτό ότι η κα Κεραμέως έχει επάξια αναδειχθεί ως η χειρότερη υπουργός Παιδείας που πέρασε από τον τόπο. Στέρησε σε χιλιάδες παιδιά την είσοδό τους στα πανεπιστήμια, ενώ εκείνη ως υπουργός όχι τη βάση δεν έχει πιάσει, αλλά της έχει μηδενίσει η κοινωνία την κόλλα της. Δεν μπορεί να συντονιστεί με κανέναν παρά μόνο με τα ιδιωτικά κολέγια. Μπαίνουμε στο τρίτο ακαδημαϊκό έτος με πανδημία και βρισκόμαστε σε χειρότερο σημείο από πριν. Δεν φρόντισε να μεγαλώσει τον αριθμό των τάξεων, ούτε φρόντισε να περιορίσει τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη. Βρισκόμαστε ξανά μπροστά σε τμήματα με 25 και 27 παιδιά. Το πρωτόκολλο αναστολής όταν νοσήσει το 50%+1 είναι επικίνδυνο. Συνειδητά μεταθέτει τις ευθύνες στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς. Υπάρχει τρόπος τα σχολεία να λειτουργήσουν με ασφάλεια, δεν έχουμε την πολυτέλεια να χαθεί άλλη μια χρονιά.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)