to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:16 | 17.05.2022

Πολιτική

Ν. Ηγουμενίδης σε Πλεύρη: Δεν υλοποιείτε τίποτε από όσα σχεδίασε ο ΣΥΡΙΖΑ για την Πρωτοβάθμια Φροντίδας Υγείας στο Ηράκλειο

Ο βουλευτής Ηρακλείου, Ν. Ηγουμενίδης, επέμεινε σε όλη του την τοποθέτηση ότι με την πολιτική της σημερινής Κυβέρνησης μένουν ακάλυπτες περιοχές του Νομού Ηρακλείου


Στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής μεταφέρθηκε η συζήτηση για τις ανάγκες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο Νομό Ηρακλείου μετά από επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίκου Ηγουμενίδη. Ο βουλευτής έθεσε αναλυτικά στον Υπουργό Υγείας όσα υλοποιήθηκαν και σχεδιάστηκαν την περίοδο 2015-2019 και που έπρεπε να συνεχιστούν για τις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο Νομό, χωρίς ο Υπουργός να δώσει ουσιαστικές και συγκεκριμένες απαντήσεις.


«Δεν μπορώ ούτε να θυμώσω με την απάντησή σας», σημείωσε χαρακτηριστικά σε ένα σημείο της τοποθέτησής του ο Νίκος Ηγουμενίδης ακούγοντας τις αόριστες απαντήσεις του κ. Πλεύρη. «Ουσιαστικά η απάντησή σας είναι μία: Τίποτε από αυτά δεν θα κάνετε! Σε τίποτα από αυτά που σας ρώτησα και που περιλαμβάνει η ερώτησή μου δεν πρόκειται να προχωρήσετε, τίποτε από αυτά που σχεδίασε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημόσια υγεία και και την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στο Ηράκλειο δεν θα κάνετε».


Ο Νίκος Ηγουμενίδης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον Χάρτη Υγείας της Κρήτης, ενώ κατέθεσε και στα πρακτικά τους πίνακες με τις υφιστάμενες δομές και με όσες δομές πρέπει να υλοποιηθούν με βάση τους αντίστοιχους χάρτες πυκνότητας, πρόβλεψης και μετακίνησης πληθυσμού: «Σχεδιάσαμε -και ουσιαστικά από τότε που αναλάβατε την κυβέρνηση δεν έγινε τίποτα- να γίνει Κέντρο Υγείας στη Χερσόνησο, Κέντρο Υγείας στο Μαλεβίζι. Το ΙΚΑ του Αγίου Μηνά, η καρδιά της πόλης του Ηρακλείου, να γίνει κέντρο υγείας αστικού τύπου και μάλιστα πανεπιστημιακού επιπέδου σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Κρήτης έτσι ώστε να εκπαιδεύονται εδώ όλοι οι επαγγελματίες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Συζητάγαμε μέσα στον σχεδιασμό μας το ανατολικό Hράκλειο, τον πρώην δήμο Αλικαρνασσού, για Κέντρο Υγείας επίσης αστικού τύπου. Τι γίνεται με αυτά;», ρώτησε ο βουλευτής.


Ο κ. Πλεύρης αρχικά επεσήμανε ότι «όταν ανέλαβε την κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία στους πέντε-έξι μήνες είχαμε και την πανδημία covid οπότε προφανέστατα οι προτεραιότητες εκείνη τη χρονική στιγμή ήταν η αντιμετώπιση της πανδημίας», ενώ σημείωσε στον βουλευτή ότι «για το κομμάτι το οποίο σας αφορά και έχει να κάνει με τον νομό Ηρακλείου, ακριβώς επειδή λαμβάνονται όλα αυτά τα μέτρα, θα καλυφθεί ο πληθυσμός από προσωπικό ιατρό και δεν θα έχουμε το σημερινό φαινόμενο. Ένα εκατομμύριο διακόσιες χιλιάδες περίπου είναι εγγεγραμμένοι σε προσωπικό γιατρό».


Κατά τη δευτερολογία του, ο Νίκος Ηγουμενίδης υπογράμμισε ότι η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας είναι «εχθρική» συνολικά απέναντι στο ΕΣΥ: «Μόνο τον τελευταίο προϋπολογισμό τον κόψατε κατά 800 εκατομμύρια ευρώ. Όταν κόβετε τον προϋπολογισμό πώς θα χρηματοδοτήσετε τις δομές; Πώς θα τις χρηματοδοτήσετε; Αν θέλετε τη γνώμη μου, δεν είναι κολοβή η πολιτική που εφαρμόζετε. Είναι εχθρική στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, είναι εχθρική στις δημόσιες δομές της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας».


Σχετικά με τις Τοπικές Μονάδες Υγείας που ανέπτυξε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ.. Πλεύρης ανέφερε ότι ολοκληρώνεται η προκήρυξη η οποία έχει βγει για τη λειτουργία των επιπλέον ΤΟΜΥ, υπολογίζοντας μέχρι 31 Αυγούστου 2022 να έχουν ολοκληρωθεί, ενώ στα συνεχή ερωτήματα του κ. Ηγουμενίδη για συγκεκριμένες απαντήσεις ανέφερε έργα και μελέτες που βρίσκονται ήδη υπό κατασκευή και όχι σε κάποιο συγκεκριμένο πλαίσιο σχεδιασμού με βάση το Χάρτη Υγείας, σημειώνοντας για τον τελευταίο ότι «στη βούλησή μας είναι να αναβαθμιστούν τα κέντρα υγείας. Βάσει του χάρτη θα δούμε και πού θα χρειαστούν επιπλέον δομές».


Ο βουλευτής Ηρακλείου επέμεινε σε όλη του την τοποθέτηση ότι με την πολιτική της σημερινής Κυβέρνησης μένουν ακάλυπτες περιοχές του Νομού Ηρακλείου: «Όπως σας είπα θέλουμε σταθμό του ΕΚΑΒ στο Τυμπάκι. Είναι στα 20 χιλιόμετρα, είναι κοντά εν πάση περιπτώσει, στο Κέντρο Υγείας των Μοιρών. Το Κέντρο Υγείας των Μοιρών έχει μείνει με μηδέν διασώστες, με μηδέν οδηγούς ασθενοφόρου. Πήγατε το σταθμό του ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας των Μοιρών και έχετε αφήσει ουσιαστικά ακάλυπτη μια μεγάλη περιοχή. Εμείς λέμε καλύψτε με οδηγούς ασθενοφόρου όλα τα κέντρα υγείας. Θέλει πέντε το κάθε Κέντρο Υγείας. Καλύψτε τα κενά που υπάρχουν», υπογράμμισε στον κ. Πλεύρη ο Νίκος Ηγουμενίδης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)