to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:45 | 13.09.2019

Πολιτική

Ν. Ηγουμενίδης για τις γερμανικές αποζημιώσεις: Μετά τη ρηματική διακοίνωση, να αξιοποιηθούν όλοι οι δρόμοι που έχουν ανοίξει

"Είναι σαφές ότι το ηθικό και ιστορικό χρέος δεν μας επιτρέπει ούτε «χλιαρές» δηλώσεις, αλλά ούτε και χρονοτριβές. Όλοι οι δρόμοι που έχουν ήδη ανοίξει πρέπει άμεσα και στο έπακρο να αξιοποιηθούν"


Με αφορμή τις φετινές εκδηλώσεις για την 76η Επέτειο του Ολοκαυτώματος της Βιάννου, ο βουλευτής Ηρακλείου και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Βουλής Νίκος Ηγουμενίδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η φετινή 76η επέτειος του Ολοκαυτώματος στη Βιάννο έρχεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούνιο επιδόθηκε στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ρηματική διακοίνωση με την οποία η ελληνική κυβέρνηση καλεί τη γερμανική πλευρά να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις για την επίλυση του εκκρεμούς ζητήματος των αξιώσεων της Ελλάδας από τη Γερμανία για την καταβολή πολεμικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων. Η ρηματική διακοίνωση αποτελεί υλοποίηση της απόφασης που ελήφθη με ευρεία πλειοψηφία από την Ελληνική Βουλή και συνέχεια του πορίσματος – έκθεσης της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών προς τη χώρα μας.

Παράλληλα, προσφάτως έγινε γνωστή απόφαση του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ιταλίας με την οποία δρομολογείται η καταβολή των πολεμικών επανορθώσεων με την κατάσχεση εισπράξεων από τα εισιτήρια των ιταλικών σιδηροδρόμων, στα οποία είχαν συμμετοχή και οι Γερμανοί. Μια ιστορική απόφαση που βεβαίως δικαιώνει μια σειρά νομικών -και όχι μόνο- αγώνων.

Σε συνέχεια της ρηματικής διακοίνωσης αλλά και λαμβάνοντας υπόψη ότι το πόρισμα της ελληνικής Βουλής περιλαμβάνει μια σειρά από περαιτέρω και πολύ συγκεκριμένες ενέργειες από ελληνικής πλευράς, είναι κρίσιμο το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών να διευκρινίσει όλες τις μέχρι τώρα πτυχές εξέλιξης της πορείας της ρηματικής διακοίνωσης, αλλά και να σημειωθούν οι ενέργειες της ελληνικής πλευράς στην περίπτωση που η γερμανική καθυστερήσει περισσότερο την απάντησή της.

Είναι σαφές ότι το ηθικό και ιστορικό χρέος δεν μας επιτρέπει ούτε «χλιαρές» δηλώσεις, αλλά ούτε και χρονοτριβές. Όλοι οι δρόμοι που έχουν ήδη ανοίξει πρέπει άμεσα και στο έπακρο να αξιοποιηθούν».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)