to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:48 | 28.09.2021

Πολιτική

Ν. Ηγουμενίδης: Εκθέσεις ιδεών και πρόκληση η απάντηση της κυβέρνησης για τις γερμανικές αποζημιώσεις

«Η κυβέρνηση ουσιαστικά δεν απαντάει. Κι αυτό είναι πρόκληση. Αποφεύγει να μιλήσει για όσα οφείλει να πράξει στη βάση του πορίσματος. Όσα μας είπε σήμερα ο υφυπουργός είναι ήδη γνωστά και αποτελούν εκθέσεις ιδεών. Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση αποφεύγει να αγγίξει το ζήτημα», σημείωσε ο Ν. Ηγουμενίδης, βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ


Στην Ολομέλεια της Βουλής μεταφέρθηκε η συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του Ν. Ηγουμενίδη και του Υφυπουργού Εξωτερικών Κων. Φραγκογιάννη για το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων

Την κραυγαλέα απουσία οποιασδήποτε ξεκάθαρης δέσμευσης από πλευράς της Κυβέρνησης κατέδειξε η απάντηση του Υφυπουργού Εξωτερικών για το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Ηγουμενίδη.

Ο βουλευτής του Νομού Ηρακλείου επαναφέροντας στην Ολομέλεια της Βουλής το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων επανέλαβε το ερώτημα για τις επικείμενες ενέργειες της ελληνικής πλευράς για τις γερμανικές αποζημιώσεις και συγκεκριμένα για τις νομικές ενέργειες στη βάση του πορίσματος της Ελληνικής Βουλής.

«Σήμερα νομίζω ότι χρειαζόμαστε καθαρές και σαφείς απαντήσεις για ενέργειες, για το πώς θα δώσουμε μια συνέχεια στο πόρισμα της Βουλής», σημείωσε από την αίθουσα της Ολομέλειας ο Νίκος Ηγουμενίδης προς τον Υφυπουργό Εξωτερικών Κωνσταντίνο Φραγκογιάννη, ενώ επέμεινε στον ίδιο τόνο ρωτώντας συγκεκριμένα: «Πώς και ποιες είναι οι ενέργειες που σκοπεύει να προχωρήσει η ελληνική Κυβέρνηση μέσα στα πλαίσια μιας ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής, ώστε πραγματικά να μείνουν και να διεκδικηθούν αυτές οι πολιτικά και νομικά απαράγραπτες διεκδικήσεις;».

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, λαμβάνοντας τον λόγο, αναφέρθηκε στις σχέσεις Ελλάδας και Γερμανίας: «Οι σχέσεις της Ελλάδας με τη Γερμανία όπως ξέρετε είναι πολύ καλές και ταυτόχρονα είναι πολύ σύνθετες. Είμαστε σύμμαχοι και εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και στο ΝΑΤΟ». Αναφέρθηκε στη συνέχεια στις γερμανικές εκλογές τονίζοντας ότι και στη νέα Κυβέρνηση θα τεθεί το ζήτημα: «Χθες, 26 Σεπτεμβρίου έγιναν κοινοβουλευτικές εκλογές στη Γερμανία. Είμαστε εν μέσω διεργασιών που θα οδηγήσουν στον σχηματισμό της νέας γερμανικής κυβέρνησης. Εν αναμονή των εξελίξεων, σας διαβεβαιώνω ότι η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να θέτει το ζήτημα των γερμανικών πολεμικών οφειλών και στη νέα αυτή κυβέρνηση».

Αποφεύγοντας να απαντήσει συγκεκριμένα αναφορικά με το ερώτημα του Νίκου Ηγουμενίδη για νομικές ενέργειες και τη νομική προετοιμασία από πλευράς της Ελλάδας, ο Υφυπουργός περιορίστηκε να απαντήσει στην πρωτολογία απλώς ότι «στόχος μας φυσικά είναι η επίλυση του ζητήματος αυτού με αμοιβαία αποδεκτό τρόπο που θα προκύψει μέσα από διαπραγμάτευση και διάλογο με τη Γερμανία. Τέλος, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών ασχολούνται συστηματικά με όλες τις πτυχές της πολύπλοκης αυτής διαφοράς».

Κατά τη δευτερολογία του ο Νίκος Ηγουμενίδης σημείωσε ότι η Γερμανία κλείνει συστηματικά την πόρτα σε μια διακρατική συζήτηση και συνεννόηση ενός μείζονος ιστορικού και εθνικού ζητήματος. «Άρα, ανεξαρτήτως αποτελέσματος των εκλογών, ανεξαρτήτως γερμανικών εκλογών, η στάση του κράτους αυτού είναι ενιαία και απορριπτική στις διεκδικήσεις της Ελλάδας», ανέφερε ο βουλευτής και επέμεινε για μια ακόμη φορά στο ερώτημα: «Η Γερμανία λοιπόν απαντάει αρνητικά στις διεκδικήσεις μας και το ερώτημα είναι το εξής: Θα διεκδικήσουμε νομικά τις αποζημιώσεις από το κράτος της Γερμανίας, ναι ή όχι; Το ερώτημα είναι ποιά είναι η νομική προετοιμασία της ελληνικής κυβέρνησης;».

Σχετικά με την αναφορά του Υφυπουργού για τις σχέσεις Γερμανίας-Τουρκίας και το θέμα της πώλησης και εξαγωγής υποβρυχίων από την Γερμανία στην Τουρκία, ο βουλευτής τόνισε συνολικά ότι η τακτική του Υπουργείου Εξωτερικών και της Κυβέρνησης οδηγεί τη  χώρα σε προκεχωρημένο δυτικό φυλάκιο, ρωτώντας με τη σειρά του: «Αποτρέψαμε την πραγματικά πρωτοφανή σε διάρκεια αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από την Τουρκία με τη στάση που κρατήσατε; Μιλάμε για τη σύνδεση της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εξασφαλίσατε κυρώσεις στην Τουρκία, εφόσον παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο;», ρώτησε ο βουλευτής.

Την ίδια ώρα ο Νίκος Ηγουμενίδης έθεσε και το αίτημα να εξαιρούνται του δικαστικού ενσήμου οι αγωγές για αποζημίωση λόγω ψυχικής οδύνης, ανεξαρτήτως ποσού ή αρμοδιότητας, όταν η αιτία θανάτου είναι εγκλήματα πολέμου, ολοκαυτώματα κ.ά. -  χωρίς ωστόσο να υπάρξει απάντηση σχετική από τον Υφυπουργό. Ο Υφυπουργός έκλεισε τη δευτερολογία του αναφέροντας ότι «για την Ελλάδα -και τονίζοντάς το, κύριε Ηγουμενίδη- το θέμα των γερμανικών πολεμικών οφειλών παραμένει ανοικτό μέχρι την ικανοποίηση των αξιώσεών μας».

Ο Νίκος Ηγουμενίδης μετά το πέρας της συζήτησης στη Βουλή δήλωσε ότι: «Η Κυβέρνηση ουσιαστικά δεν απαντάει. Κι αυτό είναι πρόκληση. Αποφεύγει να μιλήσει για όσα οφείλει να πράξει στη βάση του πορίσματος. Όσα μας είπε σήμερα ο Υφυπουργός είναι ήδη γνωστά και αποτελούν εκθέσεις ιδεών. Είναι φανερό ότι η Κυβέρνηση αποφεύγει να αγγίξει το ζήτημα».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)