to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:43 | 10.05.2015

Πολιτική

Ν. Χουντής: Οι «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης είναι και του ελληνικού λαού

Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Χουντή στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM (Παυλόπουλος-Νιφλής)


Ο Νίκος Χουντής, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, ερωτώμενος για τη σημερινή υπουργική σύσκεψη, ανέφερε ότι, η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός λειτουργεί κατά συλλογικό τρόπο. Η διαπραγμάτευση είναι μια συλλογική υπόθεση. Αφορά τον πρωθυπουργό, την κυβέρνηση που αναμετριέται με τις προεκλογικές δεσμεύσεις και τα αιτήματα του λαού.

Σε ό,τι αφορά στη συζήτηση που γίνεται για τη συμφωνία και τα μέτρα που συζητούνται, τόνισε ότι, η συμφωνία είναι πρωτίστως πολιτική, δηλαδή σχετίζεται με το κατά πόσο οι εταίροι, και ιδίως οι θεσμοί της ΕΕ, θα σεβαστούν τη δημοκρατία και τα αιτήματα του λαού, τα προβλήματα με τον τρόπο που πρέπει ν’ αντιμετωπιστούν, καθώς αυτό που ζήτησε ο λαός είναι να σταματήσει η λιτότητα, να σταματήσουν οι υφεσιακές πολιτικές, να βγούμε από τα μνημόνια, να μπορέσει να αντιμετωπίσει η χώρα την ανθρωπιστική κρίση και να μπούμε σε μια αναπτυξιακή πορεία.

Στο ερώτημα για τις πιέσεις των δανειστών για τα μέτρα και για την ανάγκη αναπτυξιακής πολιτικής, επισήμανε τα θετικά της συμφωνίας της 20ης του Φλεβάρη, όπου είχε αποφασιστεί ότι θα συζητηθεί το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θα προτείνει η ελληνική κυβέρνηση, που αποτελεί πολιτική θέαση των πραγμάτων και από την ΕΕ, και που είναι όχι μνημόνιο και όχι email Χαρδούβελη.

Στη συνέχεια επισήμανε ότι «οι δανειστές, έτσι όπως «αποδιαρθρώθηκαν» από το σχήμα «τρόικα», καθένας, ανάλογα με τις βλέψεις του, ζητάει και διάφορα άλλα μέτρα, και συνέχισε λέγοντας ότι «Εμείς έχουμε δηλώσει τις προθέσεις μας, έχουμε πει ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές». Πρόσθεσε επίσης ότι οι πολιτικές δηλώσεις της κ. Μέρκελ, του κ. Γιούνκερ, κτλ, επαναφέρουν το πολιτικό πρόβλημα, κάτι που επιθυμεί και η ελληνική κυβέρνηση, διερωτώμενος «εάν τελικά οι πολιτικοί της ΕΕ αποδέχονται ότι υπάρχει μια κυβέρνηση που ζητάει διαφορετικές πολιτικές, σεβόμενοι κανόνες που συνάδουν με τις αρχές της ΕΕ ή αν επιδιώκουν να στραγγαλίσουν οικονομικά μια κυβέρνηση και μια χώρα, για να πουν ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι διαφορετικό».

Στο ερώτημα, σε ποιο ποσοστό τα μέτρα θα περάσουν από την κοινωνία, και αν θα δημιουργήσουν ενδοκυβερνητικά και εσωκομματικά προβλήματα, απάντησε: «Η κυβέρνηση είναι συσπειρωμένη. Ελεγχόμαστε από τους πολίτες, από τον ελληνικό λαό συνολικά, στο κατά πόσο η συμφωνία θα περιέχει μέτρα που θα επιδεινώνουν την κοινωνική κατάσταση και τα προβλήματα που έχει σήμερα». Με αφορμή την έρευνα της Real News, επισήμανε ότι οι πολίτες λένε «όχι μείωση των μισθών, όχι μείωση των συντάξεων, όχι μείωση του ΕΚΑΣ, όχι στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων». Γιατί αυτά τα μέτρα θα διευρύνουν την ανθρωπιστική κρίση και είναι άκρως αντιαναπτυξιακά, που είναι και το μεγάλο πρόβλημα. Καταλήγοντας στην απάντησή του, επισήμανε τέλος, την ανάγκη επίλυσης του θέματος του χρέους, από το οποίο έχουν ξεκινήσει όλα.

Καταλήγοντας στη συνέντευξή του και ερωτώμενος αν μπορεί η ελληνική κοινωνία να ανεχθεί επιπλέον αντιλαϊκά μέτρα, απάντησε ότι, η χώρα και οι πολίτες δεν μπορούν να τα ανεχθούν, «το δείχνει η έρευνα, το δείχνει η πραγματικότητα, το δείχνουν και τα στοιχεία». Επισήμανε ότι αυτό που υπερασπίζεται η ελληνική κυβέρνηση, όταν πλέον έχει μπει και στην Ευρώπη, στο τραπέζι των συζητήσεων, το ζήτημα της ανάπτυξης, είναι «το μείζον πολιτικό διακύβευμα και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη».

Κλείνοντας, τόνισε ότι «κρινόμαστε όλοι πολιτικά, όχι μόνο για να γίνει σεβαστή η δημοκρατία, αλλά γιατί μια συμφωνία επωφελής και για την Ελλάδα και την Ευρώπη, θα ωφελήσει τους πάντες».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)