to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:17 | 04.07.2013

Πολιτική

Ν. Χουντής: Γιατί κώλυσε η Κομισιόν τη διαδικασία επί παραβάσει κατά της Ελλάδας για τις ώρες εργασίας των γιατρών στις δημόσιες υπηρεσίες;

Ερώτηση Ν. Χουντή προς την Κομισιόν


Ερώτηση κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντής, προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζοντας ότι παρά το γεγονός ότι «στις 29/9/2011 η Επιτροπή είχε ξεκινήσει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Ελλάδας για τις ώρες εργασίας των γιατρών στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας» και παρότι η ίδια είχε δηλώσει ότι :

«Η Επιτροπή θεωρεί την κατάσταση αυτή σοβαρή παράβαση της οδηγίας της ΕΕ σχετικά με τον χρόνο εργασίας. Υπερβολικές ώρες εργασίες, σε συνδυασμό με την έλλειψη ελάχιστης ανάπαυσης, αποτελούν ευρέως αναγνωρισμένους κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων,.. που διατρέχουν τον κίνδυνο να κάνουν λάθη τα οποία μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις για τους ασθενείς τους»,  δεν έχει έκτοτε προχωρήσει την υπόθεση κατά της Ελλάδας. 

Στην ίδια ερώτηση ο Ν. Χουντής αναφέρεται σε πρόσφατη ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας η οποία καταγγέλλει ότι «η υποστελέχωση και τα μειωμένα κονδύλια εφημέρευσης έχουν δημιουργήσει ασφυκτικές και οριακά επικίνδυνες συνθήκες λειτουργίας των νοσοκομείων, ιδιαίτερα αυτών της περιφέρειας» και ζητάει «την «Καθιέρωση Ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, 5νθήμερο, 6ωρο, 1 εφημερία την εβδομάδα, με κάλυψη των κενών θέσεων».

Καταλήγοντας την ερώτησή του ο Ν. Χουντής, καλεί την Κομισιόν να εξηγήσει «γιατί δεν εμφανίζεται πρόοδος στην υπόθεση αφού υπάρχει σαφής παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας».

Η πλήρης ερώτηση του Ν. Χουντή έχει ως εξής:

«Στις 29/9/2011, η Επιτροπή είχε ξεκινήσει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Ελλάδας για τις ώρες εργασίας των γιατρών στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας. Συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή της ( ΙΡ/11/1121) η Επιτροπή είχε τόνισε ότι «στην Ελλάδα, οι γιατροί που εργάζονται σε κρατικά νοσοκομεία και κέντρα υγείας πρέπει συχνά να εργάζονται  κατά μέσο τουλάχιστον 64 ώρες την εβδομάδα και πάνω από 90 ώρες σε ορισμένες περιπτώσεις, χωρίς να υπάρχει νόμιμο μέγιστο όριο. Δεν υπάρχει νόμιμο ανώτατο όριο όσον αφορά τον αριθμό των συνεχόμενων ωρών που μπορεί να τους ζητηθεί να εργαστούν στη θέση εργασίας, και συχνά πρέπει να εργάζονται χωρίς τα δέοντα διαλείμματα ανάπαυσης και ύπνου. Η Επιτροπή θεωρεί την κατάσταση αυτή σοβαρή παράβαση της οδηγίας της ΕΕ σχετικά με τον χρόνο εργασίας . Υπερβολικές ώρες εργασίες, σε συνδυασμό με την έλλειψη ελάχιστης ανάπαυσης, αποτελούν ευρέως αναγνωρισμένους κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων. Επίσης, γιατροί με υπερκόπωση διατρέχουν τον κίνδυνο να κάνουν λάθη τα οποία μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις για τους ασθενείς τους».

Σε πρόσφατη ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας καταγγέλλει ότι «η υποστελέχωση και τα μειωμένα κονδύλια εφημέρευσης έχουν δημιουργήσει ασφυκτικές και οριακά επικίνδυνες συνθήκες λειτουργίας των νοσοκομείων, ιδιαίτερα αυτών της περιφέρειας» και ζητάει την «Καθιέρωση Ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, 5νθήμερο, 6ωρο, 1 εφημερία την εβδομάδα, με κάλυψη των κενών θέσεων». Με δεδομένο ότι, οι περικοπές του προσωπικού  έχουν εφαρμοστεί στον δημόσιο τομέα κατ’ εφαρμογή του Μνημονίου και έχουν χειροτερέψει τις συνθήκες εργασίας των ιατρών με ενδεχόμενες επιπτώσεις και στους ασθενείς και ότι, στις 30/5/2013, η Επιτροπή απέστειλε αιτιολογημένη γνώμη στην Ιταλία για τις ώρες εργασίας των γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία,

Ερωτάται η Επιτροπή: ποια είναι η πορεία της διαδικασίας επί παραβάσει κατά της Ελλάδας για την παραπάνω υπόθεση; Γιατί  δεν εμφανίζεται πρόοδος στην υπόθεση αφού υπάρχει σαφής παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας;»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)