to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ν. Χουντής για διαχείριση απορριμμάτων: Να μην επιβάλλει το ΥΠΕΚΑ λύσεις αντίθετες με τις συστάσεις του Ευρωκοινοβουλίου

«Αν θέλουμε επιτέλους να δοθεί μία διέξοδος στα προβλήματα, πρέπει να υπάρξει απαγκίστρωση από πρακτικές, αλλά κυρίως από συμφέροντα, που για χρόνια προσπαθούν να επιβάλουν τις δικές τους λύσεις σε βάρος του περιβάλλοντος και των Ελλήνων πολιτών»


Με αφορμή το Non Paper του ΥΠΕΚΑ σε σχέση με την Έκθεση της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τους ΧΥΤΑ στην Ελλάδα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 

«Αντιλαμβανόμαστε πλήρως την δυσκολία που έχει η σημερινή πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, αφού στα χέρια της έσκασαν όλες αυτές οι υποθέσεις αδιαφάνειας και κακοδιαχείρισης που δημιουργούν τεράστιους περιβαλλοντικούς κινδύνους για πολλές περιοχές της χώρας μας, αλλά αφήνουν και ανεπίλυτο το μεγάλο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Θέλουμε να ελπίζουμε ότι το Υπουργείο δεν θα προσπαθήσει, επικαλούμενο «επείγουσες ανάγκες» και δήθεν «συνέπειες στο περιβαλλοντικό ισοζύγιο», να εκβιάσει και να επιβάλει λύσεις αντίθετες με τις σαφείς συστάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις συγκεκριμένες περιοχές- ΧΥΤΑ.

Συμφωνούμε απολύτως ότι δεν πρέπει να υπάρξει πολιτική εκμετάλλευση του προβλήματος.  Αν θέλουμε επιτέλους να δοθεί μία διέξοδος στα προβλήματα, πρέπει να υπάρξει απαγκίστρωση από πρακτικές, αλλά κυρίως από συμφέροντα, που για χρόνια προσπαθούν να επιβάλουν τις δικές τους λύσεις σε βάρος του περιβάλλοντος και των ελλήνων πολιτών».

-----------------------

Το non paper του ΥΠΕΚΑ

Το ΥΠΕΚΑ, απαντώντας στις αυστηρές συστάσεις της Επιτροπής Αναφορών για τους ΧΥΤΑ στην Ελλάδα, εξέδωσε non paper, στο οποίο υπογραμμίζει ότι "οι προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα στον τομέα διαχείρισης στερεών αποβλήτων, αναγνωρίζονται στην τελική έκθεση της επιτροπής αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που διερευνά εδώ και αρκετό χρόνο αναφορές σχετικά με υποδομές, ενώ ενθαρρύνεται η συνέχιση χρηματοδότησης των έργων στον συγκεκριμένο τομέα". 

Σύμφωνα με το Non Paper του υπουργείου ΠΕΚΑ, βήματα σημαντικής προόδου στην κατεύθυνση αυτή, αποτελούν η χρηματοδότηση από το ΕΠΠΕΡΑΑ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη) δεκάδων προτάσεων δήμων για έργα διαλογής στην πηγή και διαχείρισης βιοαποβλήτων, η δρομολόγηση μονάδων επεξεργασίας με σύγχρονες τεχνολογίες, των οποίων οι διαγωνισμοί ολοκληρώνονται σταδιακά, η εθελοντική συμφωνία ΥΠΕΚΑ και Ένωσης Τσιμεντοβιομηχανιών Ελλάδος για χρήση απορριμματογενών καυσίμων και η επεξεργασία Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) με τις προδιαγραφές τους.

Όσον αφορά τις περιπτώσεις των ΧΥΤΑ, το ΥΠΕΚΑ ξεκαθαρίζει ότι σε δύο μόνο από τις πέντε περιπτώσεις, σε Γραμματικό και Μεγαλόπολη, υπήρξαν αδειοδοτήσεις από το ΥΠΕΚΑ, και οι υπόλοιπες από τις αποκεντρωμένες διοικήσεις, ενώ σε όλες ακολουθήθηκαν διαδικασίες ευρείας δημοσιοποίησης και διαβούλευσης.

Υπεύθυνοι δε είναι οι τοπικοί και περιφερειακοί φορείς για την κατασκευή, λειτουργία, παρακολούθηση, διαχείριση, ενώ ταυτόχρονα υπογραμμίζεται ότι σε όλες τις περιπτώσεις ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διοικητική διαδικασία αδειοδότησης, όπως βεβαιώνεται και από τις θετικές για τα έργα αποφάσεις του ΣτΕ επί όλων των σχετικών προσφυγών.

Για το γεγονός ότι το 80% των αποβλήτων διατίθεται σήμερα σε χώρους υγειονομικής ταφής, που είναι η έσχατη επιλογή διαχείρισης, όπως η επιτροπή επισημαίνει, το ΥΠΕΚΑ απαντά ότι οφείλεται στο ότι η χώρα μας ξεκίνησε πρώτα να κατασκευάζει υποδομές διάθεσης (τους ΧΥΤΑ) λόγω της καταδίκης της Ελλάδας, τον Οκτώβριο του 2005, από το δικαστήριο Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διάθεση αστικών αποβλήτων σε ανεξέλεγκτους χώρους (ΧΑΔΑ).

Μάλιστα, ήδη από το 2004 είχε ξεκινήσει η εφαρμογή ενός ευρύτατου προγράμματος δράσης για τη διακοπή λειτουργίας και αποκατάσταση των ΧΑΔΑ και παράλληλα τη δημιουργία δικτύου υποδομών υγειονομικής ταφής.

Το πρόγραμμα, σύμφωνα πάντα με το υπουργείο, είχε σαν αποτέλεσμα οι 3.036 ανεξέλεγκτες χωματερές να έχουν πλήρως εξαλειφθεί και αποκατασταθεί με εξαίρεση περίπου 70 -στην πλειοψηφία τους σε πολύ μικρά νησιά- που και αυτές έχουν ενταχθεί σε προγράμματα του ΕΣΠΑ και το πολύ ως το 2015 θα έχουν επίσης αποκατασταθεί. Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα ξεκίνησε και η εξάπλωση της διαλογής στην πηγή και ανακύκλωση, που σήμερα καλύπτει το 85% του πληθυσμού της χώρας με το χαμηλότερο πανευρωπαϊκά κόστος ανά κάτοικο.

Το υπουργείο επισημαίνει τις συστηματικές προσπάθειες που καταβάλλονται αφενός να αντιμετωπίσει αδυναμίες και υποχρεώσεις από το παρελθόν και αφετέρου να προχωρήσει με συστηματικό σχεδιασμό και γοργά βήματα στην αναβάθμιση του τομέα, αφήνοντας στο «τελευταίο σκαλί» τη διάθεση στους ΧΥΤΑ. (energypress.gr)

Διαβάστε εδώ τις συστάσεις κόλαφος από την Επιτροπή Αναφορών για τους ΧΥΤΑ στην Ελλάδα μετά και από παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ  

Δείτε ακόμα: Πανελλαδική συνάντηση συλλογικοτήτων για τη διαχείριση των απορριμμάτων το Σ/Κ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)