to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:58 | 26.03.2022

Πολιτική

Ν. Γκαρά: «Πολιτικές μηδενικής ανοχής στα κυκλώματα εκμετάλλευσης ανθρώπων»

«Απαιτούνται πολιτικές μηδενικής ανοχής στη χειρότερη μορφή εγκλήματος που ανάγει τον άνθρωπο σε αντικείμενο εκμετάλλευσης» ανάφερε στην παρέμβασή της η Βουλευτής Έβρου και Αναπληρώτρια Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Επικοινωνίας και Ενημέρωσης του ΣΥΡΙΖΑ Νατάσα Γκαρά, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ισότητας Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου με θέμα: «Κυκλώματα εκμετάλλευσης, προστασία των θυμάτων και αποτελεσματική δίωξη των δραστών».


Στους παράγοντες που αυξάνουν την ευαλωτότητα και τον κίνδυνο για συνανθρώπους μας να γίνουν θύματα των κυκλωμάτων, αναφέρθηκε η κα Γκαρά, με ιδιαίτερη αναφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία που ανάγκασε εκατομμύρια ανθρώπους στον δρόμο της προσφυγιάς, τονίζοντας ότι η Πολιτεία πρέπει να εγγυηθεί ότι κανένας πρόσφυγας ή μετανάστης δε θα θυματοποιηθεί, δε θα στερηθεί την αξιοπρέπεια και τα θεμελιώδη δικαιώματά του.

«Στο στόχαστρο των κυκλωμάτων, βρίσκονται κυρίως οι πιο ευάλωτοι. Γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένοι. Η φτώχεια, η ανεργία. Οι έμφυλες ανισότητες. Το χαμηλό βιοτικό επίπεδο, οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, οι κυρίαρχες πατριαρχικές αντιλήψεις, ακόμη και η έλλειψη ενημέρωσης είναι παράγοντες που οδηγούν σε ευαλωτότητα», ανέφερε η κα Γκαρά. Ενώ άσκησε σκληρή κριτική στην Κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία έχει εγκαταλείψει τους πολίτες αυτής της χώρας, έρμαια της ακρίβειας, χωρίς καμία πρόθεση να υιοθετήσει τις προτάσεις της αντιπολίτευσης, όπως μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, του ΦΠΑ στα τρόφιμα, ενίσχυση του εισοδήματος και αύξηση του κατώτατου μισθού, ενώ έχει διαλύσει το δημόσιο σύστημα υγείας και κατήργησε ακόμα και την αυτοτέλεια του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας για την καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας.

Η Βουλευτής Έβρου υπενθύμισε πολιτικές, που έχουν στο επίκεντρο τον άνθρωπο, και  ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ στη διαχείριση των προσφυγικών ροών και στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και, κλείνοντας, πρότεινε τη χάραξη πολιτικών για την εξάλειψη κάθε μορφής εκμετάλλευσης, όπως:

  • Να υπάρξει πρόληψη με στοχευμένες καμπάνιες ενημέρωσης και Προγράμματα εκπαίδευσης στην τυπική, μη τυπική και άτυπη εκπαίδευση, και στις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες. Καθώς και μέτρα ενίσχυσης και προστασίας της κοινωνίας.
  • Να υπάρξει αρωγή και προστασία των ευάλωτων ομάδων από την πιθανή θυματοποίησή τους με επέκταση, αναβάθμιση, στελέχωση και ενίσχυση των σχετικών δομών, με συνεργασία και συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
  • Να υπάρξει σοβαρή επιστημονική μέριμνα, συλλογή και καταγραφή στοιχείων, τα οποία θα βοηθήσουν στην στρατηγική αντιμετώπιση των μορφών εκμετάλλευσης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)