to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:06 | 29.04.2020

Πολιτική

Ν. Γκαρά: «Με το αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο απειλείται η ανάπτυξη, το περιβάλλον και η εργασία στη Θράκη»

«Η Κυβέρνηση της ΝΔ επιλέγει, χωρίς κανέναν ενδοιασμό, να καταθέσει εν μέσω πανδημίας και με τη Βουλή να υπολειτουργεί ένα νομοσχέδιο που απειλεί την περιβαλλοντική προστασία, ενώ πλήττει τις τοπικές οικονομίες» σημειώνει με γραπτή δήλωση της, η βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Γκαρά


Είναι ενδεικτική η εναντίωση όλων των περιβαλλοντικών οργανώσεων, των εμπλεκόμενων φορέων και των εργαζομένων στις περιοχές Natura 2000, οι οποίοι ζητούν την άμεση απόσυρσή του.

Παράλληλα, σε ένα ακόμη νομοσχέδιο της Κυβέρνησης Μητσοτάκη παρατηρούμε να «φυτεύονται» την τελευταία στιγμή άρθρα και φωτογραφικές διατάξεις, χωρίς καμία διαβούλευση, γεγονός που επιβεβαιώνει τη συνήθη πρακτική της Κυβέρνησης να περνά σκανδαλώδεις και αμφιλεγόμενες διατάξεις εξυπηρέτησης συμφερόντων.  

Το αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο της ΝΔ:

Καταργεί τους αποκεντρωμένους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (Φ.Δ.Π.Π.) οι οποίοι πλέον εντάσσονται σε έναν κεντρικό φορέα στην Αθήνα, υποχείριο των «ορέξεων» του εκάστοτε Υπουργού Περιβάλλοντος, ενώ υποβαθμίζεται και ο ρόλος τους στην Τοπική Ανάπτυξη και θέτει 400 εργαζόμενους σε εκκρεμότητα και εργασιακή ανασφάλεια, παγώνοντας τον διαγωνισμό ΑΣΕΠ του ΣΥΡΙΖΑ.
Καταργεί την ουσία της προστασίας των περιοχών NATURA 2000 και προωθεί ακόμα και μεταλλευτικές δραστηριότητες, εξορύξεις υδρογονανθράκων σε περιοχές προστασίας της φύσης.
Απαλλάσσει από την αδειοδότηση τις εταιρείες που αναπτύσσουν μεταλλουργικές μεταλλευτικές βιομηχανικές διεργασίες οι οποίες και μεταπίπτουν στο καθεστώς της «απλής γνωστοποίησης» των δραστηριοτήτων τους.
         Διάταξη εξόχως «φωτογραφική» για τις εταιρείες εξόρυξης χρυσού που δραστηριοποιούνται στη Βόρεια Ελλάδα και τελευταία προσπαθούν να βρουν «ευκαιρίες» για να επεκταθούν και στη Θράκη.

Περιορίζει τις λειτουργίες της περιβαλλοντικής άδειας και ελέγχου και, αντί να ενισχύσει και να επιταχύνει τις δημόσιες υπηρεσίες, βάζει ιδιώτες στον έλεγχο περιβάλλοντος.
Ακυρώνει και βραχυκυκλώνει το έργο των δασικών χαρτών, χωρίς να οργανώνει την πυροπροστασία και τη δασική στρατηγική που δημιουργεί θέσεις εργασίας και εισόδημα στην ύπαιθρο.
Προωθεί τη διαπλοκή τακτοποιώντας συγγενείς και golden boys της ΝΔ ενώ, ξεπουλάει το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας σε βάρος του εθνικού συμφέροντος.

Με όλα τα παραπάνω γίνεται πλέον ξεκάθαρο πως η Κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο αρμόδιος Υπουργός, κ. Χατζηδάκης, εκμεταλλεύονται την ύπαρξη της πανδημίας για να περάσουν νόμους που θα οδηγήσουν σε μία πρωτόγνωρη περιβαλλοντική υποβάθμιση στη χώρα μας.

Χωρίς διάλογο, χωρίς διαβούλευση, μας οδηγούν σε έναν πρωτοφανή αντιδημοκρατικό κατήφορο. Με απίστευτα σκάνδαλα να έρχονται την ίδια στιγμή στην επιφάνεια, όπως αυτό με τα voucher. Με τους χιλιάδες εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις να εκπέμπουν SOS για την κατάσταση της οικονομίας,  δίνουν ένα ακόμη χτύπημα στην ανάπτυξη και την εργασία.

Η Θράκη για άλλη μία φορά βρίσκεται στο στόχαστρο της ΝΔ. Εκατοντάδες εργαζόμενοι κι επιστήμονες χάνουν τη δουλειά τους, αναπτυξιακά προγράμματα και κεφάλαια χάνονται από την τοπική οικονομία, το περιβάλλον μένει απροστάτευτο και οι αποφάσεις για τον τόπο μας θα λαμβάνονται στην Αθήνα, χωρίς τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας.

Αν η Κυβέρνηση της ΝΔ φαντάζεται το μέλλον της Θράκης με τεράστια βιομηχανικά πάρκα ανεμογεννητριών στη Σαμοθράκη, με ανεξέλεγκτες, χωρίς αδειοδότηση, μεταλλευτικές δραστηριότητες εξόρυξης στο Πέραμα, τις Σάπες και αλλού, ή με θηριώδεις ξενοδοχειακές μονάδες ξένων συμφερόντων μέσα σε προστατευόμενες περιοχές και περιοχές Natura, τότε ας γνωρίζουν πως σε αυτό το έγκλημα θα έχουν την απόλυτη ευθύνη. Εμάς θα μας βρουν απέναντι στην καταστροφή του τόπου μας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)