to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:14 | 08.06.2021

Πολιτική

Ν. Γκαρά: Η πρόταση Μητσοτάκη ήταν το «υγειονομικό διαβατήριο» και απορρίφθηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο

«Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχουμε ταχθεί εξ’ αρχής υπέρ μια κοινής ευρωπαϊκής λύσης για την ασφαλή και γρήγορη μετακίνηση των πολιτών για όσο διαρκεί η περίοδος της πανδημίας», τόνισε η Ν. Γκαρά, αν. Τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής, Ενημέρωσης κι Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ


Στην Ολομέλεια της Βουλής τοποθετήθηκε η Ν. Γκαρά, αν. Τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής, Ενημέρωσης κι Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ σχετικά με το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό covid19. Συγκεκριμένα, ανέφερε: 

Το πλαίσιο που συζητάμε σήμερα είναι λειψό και θεσπίζει μια «πατέντα» Μητσοτακικής εμπνεύσεως, την οποία μάλιστα η κυβέρνηση έχει ήδη εγκαταλείψει στην πράξη.  Το περιεχόμενο της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) δεν συμβαδίζει ακριβώς με τη φόρμα η οποία εκδίδεται από την ιστοσελίδα gov.gr η οποία ακολουθεί το μοντέλο του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού.

Πρόκειται για μία ΠΝΠ γραμμένη «στο πόδι» που δεν σχετίζεται με τις προβλέψεις του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού και δεν εντάσσεται σε ένα ενιαίο πλαίσιο συνεργασίας και κανόνων μεταξύ των κρατών – μελών.

Υπάρχει κίνδυνος, αυτή η πρακτική, να ακολουθηθεί και από άλλες χώρες και να αρχίσει ένας ανταγωνισμός «εκπτώσεων» στα υγειονομικά standards, προκειμένου να προσελκύσουν το τουριστικό ρεύμα ανεξάρτητα από το περιεχόμενο του πιστοποιητικού.

Η κυβέρνηση προβάλει το αφήγημα, πως ο Πρωθυπουργός είναι αυτός που πρότεινε πρώτος το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό covid. Η αλήθεια, όμως, είναι πως η πρόταση Μητσοτάκη δεν έκανε λόγο για πιστοποιητικό, αλλά για «υγειονομικό διαβατήριο».

Επίσης, η αλήθεια είναι πως η πρόταση Μητσοτάκη απορρίφθηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ απορρίφθηκε και από τα συντηρητικά κόμματα στο ευρωκοινοβούλιο.

Η πρόταση Μητσοτάκη εγκαταλείφθηκε και απορρίφθηκε γιατί ήταν αντίθετη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Το επικοινωνιακό αυτό αφήγημα επιχειρεί να κρύψει τις ελλείψεις και τις καθυστερήσεις στη διαδικασία του εμβολιασμού, αλλά και του συνολικού σχεδιασμού για την επανέναρξη του τουρισμό. 

Σε ότι αφορά τον εμβολιασμό: έχουμε φτάσει στο σημείο, οι καθημερινά χορηγούμενες δόσεις εμβολίων να είναι λιγότερες από 100.000. Τις τελευταίες  δύο εβδομάδες μάλιστα έγιναν 150.000 λιγότεροι εμβολιασμοί απ' ότι αναμενόταν.  Θωρείται σχεδόν βέβαιο πλέον, ότι ο στόχος  για 4 εκατομμύρια εμβολιασμούς μέσα στον Ιούνιο δεν θα έχει επιτευχθεί.

Σε ότι αφορά τον Τουρισμό: Η Κυβέρνηση απέκλεισε ολοκληρωτικά τους «μικρούς επαγγελματίες» από το πακέτο της έκτακτης ενίσχυσης, με την Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος να αναφέρει σε ανακοίνωση της πως «ο εμπαιγμός έχει ξεπεράσει κάθε όριο».

Επίσης θα απαιτηθούν δεκάδες χιλιάδες τεστ τόσο για τους τουρίστες όσο και για τον μόνιμο πληθυσμό. Όμως, οι τουριστικοί προορισμοί, κυρίως στα νησιά, θα είναι αδύνατο να καλύψουν το πλήθος των τεστ που θα απαιτηθεί, ειδικά την περίοδο αιχμής, διότι έχουν βασική έλλειψη σε υποδομές και προσωπικό με ευθύνη της κυβέρνησης.

Δεν έχει δοθεί ακόμα λύση στο πρόβλημα με τις αυθημερόν μετακινήσεις στις χερσαίες εισόδους της χώρας. Είναι χιλιάδες όσοι ταλαιπωρούνται από την ολιγωρία της Κυβέρνησης μιας και υποχρεούνται να υποβληθούν σε τεστ κατά την έξοδο, αλλά και κατά την επιστροφή τους σε διαγνωστικό κέντρο με έδρα τη γειτονική χώρα.

Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχουμε ταχθεί εξ’ αρχής υπέρ μια κοινής ευρωπαϊκής λύσης για την ασφαλή και γρήγορη μετακίνηση των πολιτών για όσο διαρκεί η περίοδος της πανδημίας.

Γι’ αυτό και συμμετείχαμε ενεργά στη διαπραγμάτευση του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου με την Κομισιόν, ώστε να διασφαλιστεί πως τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών θα είναι προστατευμένα και πως το Πιστοποιητικό δεν θα αποτελεί ταξιδιωτικό έγγραφο.

 Ως συνεπής Αξιωματική Αντιπολίτευση έχουμε διατυπώσει ένα πλέγμα προτάσεων, το οποίο έχουμε καταθέσει δημόσια, και εστιάζει στα ουσιαστικά ζητήματα για την ασφαλή επανέναρξη της τουριστικής δραστηριότητας. Αυτό περιλαμβάνει:

  • Αξιολόγηση και επικαιροποίηση των συστημάτων ιχνηλάτησης.
  • Επιτάχυνση διαδικασίας εμβολιασμού και άρση του καθεστώτος προστασίας της πατέντας για όλα τα εμβόλια.
  • Εκτεταμένη και επαναλαμβανόμενη διενέργεια διαγνωστικών τεστ στους χώρους εργασίας.
  • Έγκαιρος εμβολιασμός, κατά προτεραιότητα τους εργαζόμενους στον χώρο του Τουρισμού.
  • Ενίσχυση των δομών υγείας στους ταξιδιωτικούς προορισμούς.

Το Πιστοποιητικό Covid αποτελεί πανάκεια, τόσο για την προστασία της υγείας των πολιτών, όσο και για την αναθέρμανση του τουρισμού. Θα πρέπει να συνοδευτεί από έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό με ενίσχυση των υποδομών, ενίσχυση του προσωπικού, στήριξη της οικονομίας και της εργασίας, αξιοποίησης του περιβαλλοντικού και πολιτιστικού μας πλούτου, αλλά με προστασία των συμπολιτών μας και υγειονομική ασφάλεια.


2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)