to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:30 | 05.11.2015

Πολιτική

Ν. Φίλης: Υποστηρίζω και υλοποιώ την επίσημη θέση της Πολιτείας - Στη Δημοκρατία όμως αναστολή προσωπικής άποψης δεν υπάρχει (βίντεο)

Ο υπουργός Παιδείας τόνισε ότι «ως υπουργός υποστηρίζω κι υλοποιώ την επίσημη θέση της Πολιτείας»


«Δεν είμαι πολιτικάντης καραγκιόζης για να αλλάζω απόψεις» τόνισε ο υπουργός Παιδείας, Ν. Φίλης, απαντώντας στον θόρυβο σχετικά με την δήλωσή του για την γενοκτονία των Ποντίων. Ο Ν. Φίλης υπογράμμισε ότι υποστηρίζει την εθνική θέση για το ζήτημα για την οποία έχει πάρει απόφαση η Βουλή των Ελλήνων, ενώ κατήγγειλε ότι οι δηλώσεις του παραποιήθηκαν από τα ΜΜΕ ώστε να τον εμφανίσουν ότι απορρίπτει την γενοκτονία των Ποντίων.

Ο υπουργός Παιδείας τόνισε ότι «ως υπουργός υποστηρίζω κι υλοποιώ την επίσημη θέση της Πολιτείας» σημειώνοντας ότι «τιμώ τα θύματα, σέβομαι τον πόνο των σημερινών απογόνων τους». Για τα ΜΜΕ ο Ν. Φίλης σχολίασε ότι υπέστη «πογκρόμ» και «τηλεοπτικούς τραμπουκισμούς» καθώς αποκοβόταν η επεξήγηση που έδινε με αποτέλεσμα να φαίνεται ότι αρνείται την γενοκτονία των Ποντίων. Υπογράμμισε πάντως ότι δεν μπορούν να τεθούν «όρια στην επιστημονική έρευνα».

Για την θέση που διατυπώθηκε από την μεριά του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Ν.Δ., Μ. Βορίδη, ότι μιλώντας έδωσε επιχειρήματα στους αντιπάλους της Ελλάδας, ο υπουργός Παιδείας επισήμανε ότι «καθεστώς αναστολής της προσωπικής άποψης δεν υπάρχει στην Δημοκρατία, είναι γενοκτονία άποψης» παρατηρώντας ότι το επιχείρημα αυτό είναι «μακριά από αντίληψη ευρωπαϊκής χώρας».

 

Η ομιλία του υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκου Φίλη, σήμερα στην ελληνική Βουλή

Ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκος Φίλης, μιλώντας σήμερα από του βήματος της Βουλής είπε τα εξής:

«Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος ξέφυγε από την μανία των τραμπούκων της ακροδεξιάς πάνω στο μνημείο του Αγνώστου στρατιώτη. Είναι μερικές εκατοντάδες οι οποίοι βεβαίως κερδοσκοπούν πολιτικά. Κάποιοι οι οποίοι με τρόπο επαγγελματικό διαχειρίζονται τις μνήμες των ανθρώπων με τρόπο εξοργιστικό τραμπουκικό φασιστικό.

Πως συνέβη αυτό; Το πυροδότησε, όπως ειπώθηκε, η προκλητική και εξοργιστική δήλωση του Υπουργού Παιδείας; Αυτός όπλισε το χέρι των τραμπούκων, στη Βουλή μέσα ουσιαστικά, εδώ μπροστά, να επιτίθενται εναντίον βουλευτών και να φωνασκούν συνθήματα «αλήτες προδότες πολιτικοί;», κατονομάζοντας και εμένα βέβαια ως προδότη αλλά και συλλήβδην όλους εκτός από τους χρυσαυγίτες, ως προδότες και αλήτες πολιτικούς;

Θα παρακαλούσα την ομόθυμη καταδίκη της επίθεσης εις βάρος των συναδέλφων βουλευτών. Να μην διαταράσσετε με παρεμβάσεις οι οποίες μπορεί να εκληφθούν ότι αναιρούν αυτή την καταδίκη.

Ποιοι οπλίζουν τα χέρια των τραμπούκων; Ποιοι όπλιζαν μέχρι πρόπερσι με μαχαίρια τους εγκληματίες για να σκοτώνουν φτωχούς ανθρώπους στο κέντρο της Αθήνας;

Ποιοι όπλισαν το χέρι του δολοφόνου του Παύλου Φύσσα;

Και συνεχίζουν σήμερα να οπλίζουν το χέρι των τραμπούκων;

Είναι προφανές ότι η δημοκρατία δεν πρέπει να διαιρείται μπροστά στην απειλή του νεοφασισμού στην απειλή του ρατσισμού μπροστά στους τραμπούκους οι οποίοι, αν και υπόδικοι, δεν υποχωρούν. Είναι εδώ κοντά μας και προκαλούν τη δημοκρατία.

Είναι μία άλλη μία απόδειξη αυτό το οποίο απειλείται σήμερα. Είναι εντυπωσιακό ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ διασπούν την μόλις εκφρασθείσα καταδίκη των τραμπούκων της Χρυσής Αυγής εις βάρος βουλευτών, με ανοίκειες επιθέσεις εις βάρος της κυβέρνησης.

Το μείζον θέμα το οποίο αναδεικνύεται σήμερα με τρόπο, ευτυχώς όχι όσο θα μπορούσε να είναι τραγικός αλλά πάντως αποκρουστικός, είναι μία απειλή κατά των δημοκρατικών δικαιωμάτων των πολιτών. Το ζήσαμε με προπηλακισμούς, με παραχάραξη απόψεων που ξεκίνησαν με την παραποίηση της δικής μου άποψης με την σχετικά με την γενοκτονία των ποντίων.

Ρωτήθηκα και απάντησα με σαφήνεια, ότι ως υπουργός υποστηρίζω και υλοποιώ την επίσημη θέση της πολιτείας για την γενοκτονία των Ελλήνων του πόντου. Ότι τιμώ τα θύματα, ότι τιμώ τους ανθρώπους που έπεσαν θύματα εγκλημάτων της τουρκικής θηριωδίας στον Πόντο. Και ότι σέβομαι τον πόνο των σημερινών απογόνων τους. Αυτό το είπα από την πρώτη στιγμή. Και είναι φτωχό και περιττό να συζητούμε γύρω από αυτό το ζήτημα.

Ρωτήθηκα και δεν είχα και την πρωτοβουλία αν έχω διαφορετική επιστημονική άποψη και όχι πολιτική. Η πολιτική είναι σαφής και είναι αυτή της Βουλής. Δεν τη διατύπωσα εγώ τώρα. Παρέπεμψα σε παλαιότερο κείμενο.

Και εδώ ολοκληρώνω σεβόμενος την ταλαιπωρία που υπέστησαν οι δύο συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, θύματα μίας μισαλλοδοξίας η οποία δεν προκλήθηκε από τη δική μου δήλωση αλλά από την προσπάθεια χρησιμοποίησης με μικροκομματικό τρόπο αυτών των προβλημάτων. Από την προσπάθεια να αναζωπυρωθεί ο εθνικιστικός λόγος στη χώρα μας. Αυτός που βύθισε τη χώρα μας στην κρίση, αυτός που την είχε κατατάξει και οδηγήσει στη καθυστέρηση και σε μία ζώνη ταλαιπωριών ανεπαρκειών και χαμένων ευκαιριών.

Είναι σαφές ότι σε αυτή την πορεία μίας διαίρεσης του λαού μας, την πορεία μιας εθνικιστικής ρητορείας που προσβάλει τα πατριωτικά αισθήματα των Ποντίων και όλων των ελλήνων. Τα γνήσια πατριωτικά αισθήματα τα προσβάλει ο κίβδηλος εθνικισμός, η εθνοκαπηλεία. Σε αυτές τις απόψεις και τις αντιλήψεις η κυβέρνηση της αριστεράς αλλά και όλοι οι Έλληνες είναι λογικό, έχουμε χρέος να είμαστε κατηγορηματικά απέναντι με όλα τα μέσα που προβλέπει το Σύνταγμα και η νομοθεσία. Με όλα τα μέσα που επιτρέπει η δημοκρατική ιδεολογία.

Πρέπει να είμαστε ανυποχώρητοι όχι μόνο στην καταδίκη μικρών κρουσμάτων αλλά του μεγάλου κρούσματος που είναι ο Εθνικισμός. Το φάντασμα του Εθνικισμού, που σε ορισμένες έχει τα στοιχεία μίας κερδοσκοπίας πολιτικής και άλλης. Άρα, όπως είδαμε και τώρα, αυτό που διακυβεύεται σήμερα, που απειλείται είναι η δημοκρατία και αυτό που ζήσαμε και εγώ ειδικά το έζησα σε μορφή πογκρόμ από τις τηλεοράσεις, που διέστρεψαν τη δήλωση μου και με εμφάνισαν ότι είμαι κατά της γενοκτονίας, τελεία. Ενώ υπήρχε ένα σκεπτικό κατά των εγκλημάτων, ανεξαρτήτως του νομικού προσδιορισμού που ήταν θέμα επιστημονικό και πολιτικά είχε ήδη λυθεί από τη Βουλή των Ελλήνων.

Αυτό που υφιστάμεθα σήμερα όλες οι πτέρυγες εδώ μέσα είναι αυτή η απειλή για τα δημοκρατικά δικαιώματα και ένας βουλευτής ο οποίος τυγχάνει να είναι και καθηγητής Πανεπιστημίου μίλησε χθες για σκέρτσα επιστημόνων. Ο κύριος Λοβέρδος που αποδέχεται και σήμερα την ευθύνη όσων είπε χθες, προφανώς γνωρίζει ότι δεν υπάρχουν σκέρτσα επιστημόνων αλλά επιστημονική έρευνα. Η οποία τίθεται υπό την κρίση της επιστημονικής κοινότητας. Άρα λοιπόν προκύπτει ότι θέλετε να βάλετε όρια στην επιστημονική έρευνα. Δεν θα σας περάσει.

Δηλαδή στρέφεστε εναντίον στοιχειωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων και επαναλαμβάνω υπέστην αυτά που υπέστην από τους τραμπουκισμούς τους τηλεοπτικούς, από την διαστροφή των δηλώσεων μου, που ήταν σαφείς και ενώπιον του ελληνικού λαού. Και που επαναλαμβάνω ότι το πρώτο στοιχείο τους είναι ο σεβασμός την απόφασης της Βουλής των Ελλήνων για το θέμα της γενοκτονίας, το σέβομαι ως Υπουργός, το τόνιζα και το τονίζω, ανεξαρτήτως των προσωπικών απόψεων επί επιστημονικού επιπέδου.

Αυτό για το οποίο σήμερα κρινόμαστε δυστυχώς είναι ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μία αναζωπύρωση της εθνικιστικής ρητορείας. Και το γεγονός ότι η Χρυσή Αυγή κατέθεσε μήνυση εναντίον μου για παραβίαση του αντιρατσιστικού νόμου επιβεβαιώνει αυτό που σας λέω. Ανεξαρτήτως των διαφωνιών που μπορεί να έχουμε μεταξύ μας, πρέπει να πρυτανεύσει ένα πνεύμα λογικής. Ένα πνεύμα δημοκρατικού τόξου στην αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων.

Άκουσα επίσης το επιχείρημα ότι η διατύπωση διαφορετικών επιστημονικών απόψεων πάνω σε ένα ζήτημα που έχει και πολιτική σημασία δίνει επιχειρήματα στους αντιπάλους μας. Είναι προφανές ότι αυτό έχει ελαχίστη σχέση με μία αντίληψη ανοικτής κοινωνίας, δημοκρατικής, μία αντίληψη ευρωπαϊκής κοινωνίας όπως κατεξοχήν υποστηρίζουν ορισμένοι ότι πρέπει να είναι η χώρα μας.

Επαναλαμβάνω δεν χαίρομαι για τίποτα δεν λυπάμαι για τίποτα υποστηρίζω τη θέση που έχει η χώρα μου και το δικαίωμα όταν ερωτώμαι ως άτομο τότε να μην αλλάζω την άποψη μου. Δεν είμαι πολιτικάντης. Δεν είμαι από αυτούς που αλλάζουν θέσεις. Επαναλαμβάνω υποστηρίζω την εθνική θέση που αφορά τη γενοκτονία των Ποντίων και από εκεί και πέρα δεν είμαι καραγκιόζης πολιτικάντης να πω ότι δεν έχω πει τίποτα σχετικό στη ζωή μου. Είναι σαφή αυτά που λέω; Καθαρά πράγματα.

Θέλω να τονίσω ότι στη δημοκρατία καθεστώς αναστολής προσωπικής άποψης δεν υπάρχει. Αυτό είναι γενοκτονία άποψης, είναι γενοκτονία για τη δημοκρατία, αν επιμένουμε ότι πρέπει να βάζουμε στον πάγο τις πολιτικές μας απόψεις. Μπορείτε να μου ζητήσετε να το ξανασκεφτώ, να αλλάξω πιθανά άποψη. Αυτό είναι άλλη συζήτηση σε δημοκρατικό πλαίσιο κουβέντας. Αυτό είναι άλλο.

Σέβομαι τον πατριωτισμό των συμπολιτών μου. Τα γνήσια πατριωτικά αισθήματα και τον πόνο των Ελλήνων Ποντίων, σέβομαι την επίσημη θέση της ελληνικής πολιτεία και ζητώ να σεβαστείτε και εσείς το δημοκρατικό μας πολίτευμα.

Διαφορετικά λυπούμε αλλά θα έχουμε χειρότερα αποτελέσματα από αυτά που είδατε μόλις τώρα.

Σας ευχαριστώ»


 


 

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)