to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:01 | 08.07.2015

Πολιτική

Ν. Φίλης: Υπέρ των αδύναμων η συμφωνία που θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ (βίντεο)

«Η συμφωνία που θα φέρει ο πρωθυπουργός θα είναι υπέρ των κοινωνικά αδύναμων και των συμφερόντων της χώρας», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, N. Φίλης. Γι' αυτό και δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να περάσει από τη Βουλή. «Ότι φέρει ο Τσίπρας, θα περάσει». Πρόσθεσε επίσης ότι είναι μέρος της συμφωνίας το τραπεζικό ζήτημα.


Ο Νίκος Φίλης επεσήμανε ότι η εντολή του ελληνικού λαού είναι για μια βιώσιμη συμφωνία μέσα στην Ευρωζώνη η οποία θα περιλαμβάνει τρία στοιχεία: α) δίκαιη κατανομή βαρών, β) θέμα του χρέους, γ) χρήματα για την εξυπηρέτηση των άμεσων αναγκών και για την ανάπτυξη. Εξήγησε επίσης ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε μια «οριστική συμφωνία» που δεν θα βρίσκεται διαρκώς, υπό την αίρεση αιφνιδιαστικών εκβιαστικών επιθεωρήσεων, χρηματοδότηση και συζήτηση για το χρέος. Θα υπάρχει προστασία των συντάξεων, όχι κατάργηση του ΕΚΑΣ και όχι ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.

Το δημοψήφισμα της Κυριακής πέτυχε μέσα σε δύσκολες συνθήκες, με τη χούντα των καναλιών, να επανατοποθετήσει θετικά πολιτικά το θέμα της διαπραγμάτευσης. Οι εταίροι, πλέον, είναι αναγκασμένοι να απαντήσουν στα κρίσιμα ερωτήματα: Είναι δυνατόν να συνεχίσουμε στην ίδια πορεία του υπερδανεισμού, της μέγγενης της ελληνικής οικονομίας και τη συνέχιση της λιτότητας, ή πρέπει να συζητήσουμε και κάποια σκληρά μέτρα, αλλά και κάποια προοπτική εξόδου από τη λιτότητα και ανοίγματος μιας προοπτικής ανάπτυξης.

Αναφορικά με την ύπαρξη συμφωνίας εξέφρασε την αισιοδοξία του λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «Θα υπάρξει λευκός καπνός την Κυριακή» και παρόλο που αναφέρθηκε στην ύπαρξη και σκληρών μέτρων αυτά δεν θα είναι μόνο για τους αδύνατους οικονομικά πολίτες και θα εμπνέονται από κοινωνική δικαιοσύνη.

Σημαντικό είναι ότι ακόμα και ο κ. Τουσκ στις δηλώσεις του χθες, τόνισε ότι «το πρόβλημα το ελληνικό είναι ευρωπαϊκό» προσθέτοντας ότι δεν είναι εύκολο να υιοθετήσουν το Grexit γιατί αυτό θα σημάνει γεωπολιτικές ανατροπές στην Ευρώπη.

 

Κατερίνα Μπρέγιαννη (Αυγή)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)