to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:01 | 04.04.2015

πηγή: Στο Κόκκινο 105,5

Πολιτική

Ν. Φίλης: «Ας ξέρουν οι καναλάρχες ότι θα υπάρξει δημοκρατική τάξη» (ηχητικό)

«Εάν οι ιδιοκτήτες τηλεοπτικών καναλιών έχουν διαφωνία για το νόμο, ας κάνουν ό,τι κάθε πολίτης που έχει οικονομικές διαφορές με το Δημόσιο: Να πληρώσουν την προκαταβολή και να προσφύγουν στα δικαστήρια». Αυτό τόνισε, μιλώντας στο «Κόκκινο» και τον Διονύση Ελευθεράτο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης.


Σχολιάζοντας τον έντονο τρόπο, με τον οποίο αντέδρασαν οι ιδιοκτήτες καναλιών στην κυβερνητική αξίωση να πληρώσουν, ο κ. Φίλης είπε ότι το βασικό θέμα είναι αν «θα μπούμε σε μια διαδικασία δημοκρατικής τάξης και νομιμότητας στο χώρο των media». Παρατήρησε ότι υπάρχουν τρεις ακανθώδεις εκκρεμότητες. Πρώτη, τα 24 εκατομμύρια ευρώ που αντιστοιχούν στο ποσοστό επί του τζίρου. Δεύτερη, η σχέση ιδίων κεφαλαίων και δανεισμού, σε συνάρτηση με το φαινόμενο «να μην ισχύει στην πράξη για τα ΜΜΕ ο νόμος περί Ανωνύμων Εταιρειών». Τρίτον, οι άδειες.

«Δεν γίνεται να προχωράμε επί 25 χρόνια με προσωρινές άδειες» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Το ελληνικό Δημόσιο έχει να λάβει 350 -380 εκατομμύρια από αυτήν τη διαδικασία. Εάν οι ιδιοκτήτες θεωρούν ότι το ποσό είναι μεγάλο, ας το πουν, ας προτείνουν. Η ασυδοσία όμως δεν μπορεί να συνεχιστεί».

Ερωτηθείς για τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, ο κ. Φίλης είπε ότι απέναντι στο «ατού» των δανειστών, δηλαδή τη δυνατότητά τους να ελέγχουν το ροοστάτη της ρευστότητας προς την Ελλάδα, η χώρα διαθέτει δυο δικά της «όπλα»: Τη «λαϊκή στήριξη και αποφασιστικότητα» που είναι και «αφετηρία εξελίξεων», αλλά και τη γεωπολιτική θέση της χώρας, στην «εσχατιά της Ευρώπης», σε μια εξόχως ταραγμένη περίοδο, αλλά και στο ενεργειακό «σταυροδρόμι».

Μιλώντας για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση επιχειρεί να αξιοποιήσει το γεωπολιτικό της «ατού» και να επεκτείνει τις διεθνείς της σχέσεις, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ όνισε χαρακτηριστικά:

«Θυμάστε ασφαλώς τι μας είπαν, ειδικά η ΝΔ, όταν επισκεφθήκαμε το Ιράν. Δικαιωθήκαμε, όμως. Έπειτα από μία εβδομάδα το Ιράν ήλθε σε συμφωνία με τις ΗΠΑ. Δεν ακολουθούμε εκ των υστέρων τις εξελίξεις, κινούμαστε με βάση την οξυδέρκεια. Κάθε χώρα φροντίζει να αναπτύσσει τις σχέσεις της – θυμίζω ότι και ο Ρέντσι πήγε στο Ιράν. Δεν είμαστε ασήμαντη χώρα, ούτε έρμαιο διεθνών πιέσεων».

«Οι διαπραγματεύσεις διέρχονται από πολλές φάσεις» είπε ο κ. Φίλης και συμπλήρωσε  ότι  η κυβέρνηση επιδιώκει να αντιμετωπίσει όσο το δυνατόν ταχύτερα το πρόβλημα της χρηματοδότησης. Τόνισε πως  από τον Ιούνιο θα πρέπει, σύμφωνα με τα κυβερνητικά σχέδια, να υπάρξουν θετικές εξελίξεις και στο μεγάλο θέμα της ανάπτυξης. «Διαπραγμάτευση δεν είναι μόνο το πώς θα αποτρέψουμε μι ακόμη μείωση των συντάξεων, ασφαλώς και θα το κάνουμε αλλά μεγάλο ζήτημα είναι πώς θα ανορθωθούν συνολικά οικονομία και κοινωνία», είπε χαρακτηριστικά.

Για το θέμα που προέκυψε με το άρθρο του Γιάννη Πανούση στα «Νέα», ο κ. Φίλης επανέλαβε ότι είναι κυβερνητικός παράγοντας κι όχι σχολιαστής. Κληθείς να σχολιάσει το πρωτοσέλιδο του «Έθνους», σύμφωνα με το οποίο η «έκρηξη Πανούση» οδηγεί σε «νέο δόγμα» περί ασφάλειας εκ μέρους της κυβέρνησης που τώρα «στηρίζει τη ρεαλιστική γραμμή» του αναπληρωτή υπουργού, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Δεν υπάρχουν κέντρα που συγκρούονται, υπάρχει ενιαία κυβερνητική πολιτική».

Για τις καταλήψεις των τελευταίων ημερών ο κ. Φίλης ανέφερε:

«Μια μικρή μερίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου θέλει να αποδείξει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αριστερός. Δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα. Χρειαζόμαστε τη χρυσή τομή, ανάμεσα στα ατομικά, πολιτικά, κοινωνικά, δημοκρατικά δικαιώματα και το δικαίωμα κάθε πολίτη στην ασφάλεια. Αυτή η χρυσή τομή αντανακλά και αποδεικνύει ποιοι είμαστε. Έχουμε δώσει εξετάσεις με την ιστορία μας, όλοι μας, ένας- ένας, αλλά και ως χώρος. Το νομοσχέδιο για τη Δικαιοσύνη, τις φυλακές και τους κρατούμενους απαντά στα ζητήματα, που θέτουν και οι τελευταίες κινητοποιήσεις».   

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)