to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:09 | 23.05.2015

πηγή: Αυγή

Πολιτική

Ν. Φίλης: Τα συμφέροντα της διαπλοκής και οι καναλάρχες θέλουν να ρίξουν την κυβέρνηση (βίντεο)

«Τα μεγάλα συμφέροντα της διαπλοκής και οι καναλάρχες θέλουν να ρίξουν την κυβέρνηση» δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης σε συνέντευξή του στο ΚΟΝΤΡΑ24.


Παράλληλα εξήγησε ότι αποτελεί ευτύχημα ότι τα κανάλια της διαπλοκής είναι πλήρως απαξιωμένα, από την κοινή γνώμη, κάτι που αποτυπώνεται άλλωστε και στις δημοσκοπήσεις. Όμως όπως εξήγησε «δεν αρκεί να υπονομεύεις μια κυβέρνηση για να τη ρίξεις, αλλά πρέπει να έχεις και πολιτική λύση και σήμερα δεν υπάρχει. Δεν είναι θέμα ηγέτη στη Ν.Δ. αλλά θέμα ταυτότητας». «Η Ν.Δ. οδηγείται σε εξαέρωση, γίνεται γκρουπούσκουλο».

 

Εξέφρασε την άποψη ότι «(η κυβέρνηση) θα ακυρώσουμε το σχέδιο της υπονόμευσης, της αριστερής παρένθεσης, συζητώντας με το λαό, εξηγώντας τις δυσκολίες και την προοπτική της τετραετίας».

Συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση θα κριθεί και από τη διαχείριση στο θέμα των ΜΜΕ. Τόνισε μάλιστα ότι «η συζήτηση για τις άδειες θα ξεκινήσει από μηδενική βάση» και ότι «πρέπει να ελεγχθεί η σχέση ιδίων κεφαλαίων και δανεικών στις επιχειρήσεις των μίντια».

Αναφορικά με την ΕΡΤ υπογράμμισε ότι έκλεισε μια άρρωστη ΕΡΤ και ότι στόχος είναι «να ανοίξει η ΕΡΤ χωρίς συντεχνιακές, κομματικές παρεμβάσεις». Η επαναλειτουργία της απαντά «στο δικαίωμα για αδιαμεσολάβητη και ισότιμη πληροφόρηση του πολίτη». Ενώ η επανασύσταση οφείλει να γίνει χωρίς τις παθογένειες του παρελθόντος. Επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί για το θέμα στη συζήτηση που θα γίνει στη Βουλή, ασκώντας όπως χαρακτηριστικά είπε «κριτική στήριξη» στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνει σήμερα η διοίκηση της.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι «σέβεται τις ενστάσεις των βουλευτών» ενώ σημείωσε ότι είναι ιδιαίτερα κρίσιμο και το θέμα της χρηματοδότησης της ΕΡΤ. «Δεν αρκεί να αλλάζεις πρόσωπα, πρέπει να είναι και με αξιοκρατία. Έχει μεγάλη σημασία η αλλαγή των προσώπων, και όχι η ανακύκλωση του παλαιοκομματισμού και της παλαιάς εξουσίας». 

Η σημερινή πραγματικότητα δεν είναι ίδια με εκείνη πριν από τις εκλογές

Ζούμε κρίσιμες ώρες οι συζητήσεις ανάμεσα στον Αλ. Τσίπρα, Μέρκελ, Ολάντ αφορούν την ουσία για να ανοίξει ένας νέος δρόμος για τη χώρα, νέα αφετηρία προς την ανάπτυξη. Σημαντική είναι και η πρωτοβουλία που έλαβε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, ο Μάρτιν Σούλτς για μια νέα συνάντηση μεταξύ του κ. Τσίπρα, Ντράγκι, κ.α. μέσα στην επόμενη εβδομάδα για να δοθεί ισχυρό πολιτικό σήμα για να υπάρξει συμφωνία που θα δημιουργήσει υποφερτές συνθήκες και ένα μέλλον μπροστά μας.

Αυτό αποδεικνύει ότι δεν είναι απομονωμένη κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ καθώς κατέστησε το ελληνικό θέμα κεντρικό της παγκόσμιας οικονομίας και όχι περιφερειακό βαλκανικό ζήτημα. Το τετράμηνο δεν ήταν μια χαμένη περίοδος αλλά μια κατάκτηση η διεθνοποίηση του ελληνικού θέματος και θα σπάσει η λιτότητα και θα υπάρξει μια ελπιδοφόρα πορεία για τη χώρα.

Δύο παράμετροι που καθόρισαν και άλλαξαν την μετεκλογική πραγματικότητα είναι: α) οικονομικός στραγγαλισμός, β) σκληρότητα δανειστών, «που οδήγησε σε στραγγάλισμα της οικονομίας ως προς το χρηματοδοτικό μέρος.» «Δεν έχουμε λεφτά για το ΔΝΤ τον Ιούνιο, αλλά έχουμε για μισθούς και συντάξεις» ξεκαθάρισε ο Νίκος Φίλης δηλώνοντας ότι δεν πρέπει να έχουν καμία ανησυχία οι σημερινοί συνταξιούχοι γιατί δεν πρόκειται να χάσουν «ούτε ένα λεπτό».

Από τη μια οι «σκληροί, αδυσώπητοι και τιμωρητικοί δανειστές, απέναντι στον ελληνικό λαό». Φοβήθηκαν ότι αν υποχωρούσαν αυτό θα σήμαινε ανατροπή της λιτότητας για τους άλλους λαούς της Ευρώπης. Δεν σεβάστηκαν οι δανειστές την αρχή της δημοκρατίας και την λαϊκή εντολή ώστε να ενδιαφερθούν να βρεθεί άμεσα μια λύση.

Από την άλλη, «αντί για 3% πρωτογενές πλεόνασμα βρήκαμε 0,3% στα ταμεία» εξήγησε ο Νίκος Φίλης που όπως είπε εντυπωσιάστηκε από την «εντιμότητα του κ. Σταϊκούρα που δηλώνει ότι τα ταμεία τον Φεβρουάριο ήταν άδεια γι' αυτό και επέσπευσαν τις εκλογές».

Η συμφωνία θα κριθεί από την προοπτική που θα δίνει στη χώρα

«Η συμφωνία θα έχει αγκάθια, αλλά θα κριθεί και από την προοπτική που θα δίνει στη χώρα, και στο ζήτημα του χρέους, αν υπάρξουν δεσμεύσεις δηλαδή, για την ανάπτυξη της χώρας». Ο Νίκος Φίλης ξεκαθάρισε ότι είναι «διασφαλισμένες οι συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων για το μέλλον θα γίνει αναλογιστική μελέτη που θα συζητηθεί.» Επίσης ο κατώτατος μισθός, συλλογικές διαπραγματεύσεις θα γίνουν είναι δέσμευση.

Τόνισε επίσης ότι είναι «αδιανόητο» για μια κυβέρνηση της Αριστεράς να αποδεχθεί ομαδικές απολύσεις. Ενώ για τον ΕΝΦΙΑ υποστήριξε ότι πρόκειται για έναν άδικο και εξοντωτικό φόρο. «Παραμένει δέσμευση μας η κατάργησή του», είπε προσθέτοντας ότι «θα έρθουν αλλαγές π.χ. οι αντικειμενικές αξίες που στην πράξη θα καταργούν τον ΕΝΦΙΑ τουλάχιστον όπως τον γνωρίζαμε.» Στόχος της κυβέρνησης είναι «ένας δίκαιος φόρος για τη μεγάλη περιουσία και όχι εξόντωση της μικρής περιουσίας».

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο Νίκος Φίλης τόνισε ότι «έχει επιβεβαιωθεί η διαφωνία μεταξύ Σόιμπλε και Μέρκελ» καθώς και ότι δεν μπλοφάρει ο κ. Σόιμπλε όταν λέει ότι θα διώξει την Ελλάδα από το ευρώ. «Φαίνεται ότι κάποιοι κύκλοι ξανασκέφτονται την Ευρώπη των δύο ταχυτήτων. Συμβαίνουν πρωτοφανή πράγματα για την πορεία της Ε.Ε.» Αλλάζουν οι συνθήκες στην Ε.Ε. καθώς αναπτύσσονται αποσχιστικές δυναμικές, «παλιά μίλαγαν για Grexit σήμερα μιλούν για Brexit».

«Εκλογές θα γίνουν, μόνο αν προκύψει πολιτική ανάγκη» δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ. Η λαϊκή εντολή αφορά τη «διαπραγμάτευση εντός του ευρώ, χωρίς σκληρή λιτότητα» ότι άλλο θα πρέπει να ζητηθεί η γνώμη του ελληνικού λαού.

«Οι ευσεβείς πόθοι στο μνημονιακό στρατόπεδο και εντός και εκτός», καθώς και τα σενάρια για ανατροπή της κυβέρνησης όπως αποδεικνύεται από το σενάριο με τη δίμηνη παράταση μέχρι 28 Φεβρουαρίου, ή το σενάριο της οικονομικής ασφυξίας που στόχο είχε να εξαγριωθεί ο κόσμος, δεν επιβεβαιώθηκαν.

Όσα λέγονται για τον κ. Βαρουφάκη και την κ. Κωνσταντοπούλου είναι φτηνή αντιπολίτευση απάντησε σε ερώτηση για τις βολές της αντιπολίτευσης εναντίον του υπουργού Οικονομικών και της προέδρου της Βουλής. Ο κ. Θεοδωράκης θα έπρεπε να ντρέπεται για όσα λέει κατά της κ. Κωνσταντοπούλου.

Ωστόσο πρόσθεσε: «Δεν μπορεί συνεχώς να είμαστε αντικείμενο σύγκρουσης. Δεν πρέπει να δηλητηριάζουμε τη συναίνεση στη βάση και παίζουμε το παιχνίδι της αριστερής παρένθεσης. Να δώσουμε λύση στα προβλήματα του θέλει ο λαός με συγκρούσεις που θέλουν να φτιάχνουν συναινέσεις».

«Όλοι μας πρέπει εργαζόμαστε συλλογικά και δεν έχουμε την πολυτέλεια των υστεροβουλιών. Έχει σημασία να λειτουργούμε με τρόπο συνθετικό και συναινετικό. Η δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ είναι να ενώνει και όχι να διχάζει.»

Ολόκληρη η συνέντευξη του Ν. Φίλη

Κατερίνα Μπρέγιαννη

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)