to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:02 | 14.09.2016

Πολιτική

Ν. Φίλης: Στον ευρύτερο χώρο της δεξιάς όσοι φωνάζουν για τα προσφυγόπουλα στο Ωραιόκαστρο - Οι τοπικές αρχές να τηρήσουν τη νομιμότητα (βίντεο)

«Στη χώρα μας δεν ζούμε σε γκέτο» σημείωσε ο υπουργός Παιδείας και τόνισε ότι είναι υποχρέωση της Ελληνικής πολιτείας να προσφέρει μόρφωση στα παιδιά των προσφύγων. Πρόσθεσε ότι σχολικές δομές μέσα στα κέντρα φιλοξενίας θα γίνουν κατ’ εξαίρεση, αν είναι πολύ μακριά από την πόλη, ή αν πρόκειται για παιδιά προσχολικής αγωγής, καθώς - όπως σημείωσε - δε θέλουμε να γκετοποιήσουμε τα παιδιά


Για μεμονωμένο φαινόμενο που δεν είναι δυνατόν να αμαυρώσει την αλληλεγγύη που έχει δείξει ο ελληνικός λαός στο θέμα των προσφύγων, έκανε λόγο ο Νίκος Φίλης μιλώντας στο ΣΚΑΪ, σχετικά με την απόφαση των συλλόγων γονέων στο 1ο, 2ο και 5ο Σχολείο Ωραιοκάστρου στη Θεσσαλονίκη να μη δεχθούν προσφυγόπουλα στα σχολεία.

Ο υπουργός Παιδείας τόνισε ότι δεν τίθεται υπό την κρίση των συλλόγων ή των τοπικών συμβουλίων το αν θα πανε τα παιδιά των προσφύγων στο σχολείο. Κάλεσε μάλιστα τις τοπικές αρχές να μη ρίχνουν λάδι στη φωτιά και να τηρούν τη νομιμότητα. Όλα τα κόμματα και όλοι οι φορείς πρέπει να τοποθετούνται και να μην δείχνουν κατανόηση σε τέτοιες μειοψηφικές αντιδράσεις. Εκτίμησε μάλιστα, ότι αυτοί που φωνάζουν στο Ωραιόκαστρο ανήκουν στον ευρύτερο χώρο της ΝΔ, και κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση και τα κόμματα να πάρουν θέση.

Ο Ν. Φίλης επανέλαβε ότι το κράτος σε συνεργασία με τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα. Εξήγησε ότι τα παιδιά των προσφύγων θα πηγαίνουν στο σχολείο μετά το μεσημέρι σε τάξεις Υποδοχής για να μάθουν τη μητρική τους γλώσσα, λίγα Ελληνικά και μια άλλη ξένη γλώσσα.

Ο υπουργός Παιδείας σημείωσε ότι είναι υποχρέωση της Ελληνικής πολιτείας να προσφέρει μόρφωση στα παιδιά των προσφύγων και τόνισε ότι σχολικές δομές μέσα στα κέντρα φιλοξενίας θα γίνουν κατ’ εξαίρεση, αν είναι πολύ μακριά από την πόλη, ή αν πρόκειται για παιδιά προσχολικής αγωγής, καθώς όπως σημείωσε δε θέλουμε να γκετοποιήσουμε τα παιδιά.

«Εγώ και ο Πολάκης είμαστε  αντικείμενα εκστρατείας δολοφονίας χαρακτήρων»

Για έναν επιτυχυμένο υπουργό έκανε ο Νίκος Φίλης, σχετικά με τον κ. Πολάκη και πρόσθεσε:   «Ο καθένας έχει τον τρόπο του να διατυπώνει τις απόψεις του. Ο Πολάκης κι εγώ έχουμε γίνει στόχος πολιτικών επιθέσεων. Είμαστε αντικείμενα εκστρατείας δολοφονίας χαρακτήρων. Το αισθάνομαι κάθε μέρα. Με βρίζουν επειδή είμαι χοντρός, λένε ότι είμαι απαίδευτος, πώς ντύνομαι πώς τρώω αν φοράω πράσινη ή μαύρη μπλούζα; Μου ζητάτε να κάνω τι; Ποια κριτική για ποιον; Ο καθένας έχει την ευθύνη των πράξεών του και των λεγομένων του». O υπουργός Παιδείας μάλιστα απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους του ΣΚΑΙ, τους είπε πως τις επιθέσεις τις δέχεται από την εφημερίδα του ομίλου την Καθημερινή. «Η εφημερίδα σας τα γράφει αυτά όχι άλλες. Υπάρχει επιχείρηση δολοφονίας χαρακτήρων. Εχετε την ευθύνη όσων λέγονται από το κανάλι σας εναντίον μου με ρατσιστικό τρόπο. Σας ζήτησα ποτέ να καταδικάσετε τους Μπογδάνους ή τους Κασιμάτιδες; Μιλάμε για ένα σύστημα εξουσίας των μιντια. Ασκείται μια πολιτική δολοφονίας χαρκατήρων». 

«Όλα τα τμήματα έχουν τον δάσκαλό τους»

Αναφορικά με το πρώτο κουδούνι και τα κενά σε εκπαιδευτικούς ο υπουργός Παιδείας τόνισε πως «όλα τα τμήματα έχουν τον δάσκαλο τους και τον καθηγητής τους». «Εχουμε προσλάβει ένα μεγάλο μέρος αναπληρωτών πριν αρχίσουν τα σχολεία. Στη δευτεροβάθμια δεν μπορεί να είναι το σύνολο, γιατί τώρα συγκροτούνται τα προγράμματα και εντοπίζονται οι ανάγκες», πρόσθεσε.  Για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση είπε πως «όλοι οι εκπαιδευτικοί είναι στη διάθεση των διευθύνσεων και πως τα προβλήματα που παρατηρούνται είναι λόγω συνδικαλιστικών παρεμβάσεων». «Παντού υπάρχει δυνατότητα να λειτουργήσουν τα ολοήμερα», υπογράμμισε ο κ. Φίλης. 

«Ναι στα Αρχαία όχι σε καταστάσεις αρχαιοπληξίας»

Για τις αλλαγές στο εκπαιδευτικό προγραμμα του γυμνασίου ο Ν. Φίλης είπε πως τα 14 μαθήματα που έδιναν τα παιδιά στο τέλος εξυπηρετούσαν μόνο τα φροντιστήρια. Για τα αρχαία είπε πως θα παραμείνει σαν μάθημα χωρίς όμως καταστάσεις αρχαιοπληξίας. Τα θρησκευτικά είπε υπάρχει νέο πρόγραμμα έπειτα από εξαντλητικό διάλογο που έχει γίνει ενώ όπως υπογράμμισε η προσευχή δεν έχει καταργηθεί. 

«Στη χώρα μας δεν ζούμε σε γκέτο»

Ολόκληρη η συνέντευξη του υπ. Παιδείας έχει ως εξής:

« Δεν ήταν σκληρή η χτεσινή μου τοποθέτηση για το θέμα, ήταν δημοκρατική και νομίζω ότι απηχεί τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Απέφυγα χαρακτηρισμούς και είπα ότι αυτά τα φαινόμενα είναι ακατανόητα και απαράδεκτα. Βεβαίως καταλαβαίνω ακόμα και αυτούς οι οποίοι, χωρίς να λένε ότι έχουν προκαταλήψεις ρατσιστικές επικαλούνται άλλα θέματα όπως υγιεινής, ναι τους καταλαβαίνω και θέλω να κάνω με όλους διάλογο. Δεν ανήκω στην κατηγορία εκείνων οι οποίοι εξ καθέδρας κατηγορούν και καταδικάζουν.

Δημ: Στην πράξη όμως τι θα γίνει υπουργέ;

Υπ: Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να τονίσουμε διότι αυτή τη στιγμή μας ακούει ο ελληνικός λαός γι΄ αυτό το ζήτημα, είναι ότι τα φαινόμενα αυτά είναι εξαιρετικά μειοψηφικά έως και περιθωριακά στην ελληνική κοινωνία. Η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών, όλοι οι φορείς, η Κυβέρνηση, τα Κόμματα, η Εκκλησία, οι Δήμοι έχουν συμπαρασταθεί έμπρακτα στους πρόσφυγες κι έχουν δείξει αυτό που γνωρίζουμε, ένα απόθεμα αλληλεγγύης, αγάπης, συμπόνιας, συμπαράστασης. Συνεπώς, αυτά τα φαινόμενα δεν είναι δυνατόν να αμαυρώσουν τη γενική εικόνα της συμπάθειας που έχει δείξει ο ελληνικός λαός.

Δεύτερον, έχει δικαίωμα μια γειτονιά ή ένα σχολείο να πει δεν θέλω να έρθουν εδώ ξένοι; Έχει αυτό το δημοκρατικό δικαίωμα; Όχι δεν το έχει! Στη χώρα μας δεν ζούμε σε γκέτο. Δεν περιχαρακώνουμε τα χωριά και τα σχολεία και τις πόλεις και διώχνουμε όποιους είναι ανεπιθύμητοι για μας επειδή είναι διαφορετικοί. Στη χώρα μας έχουμε ελευθερία διακίνησης πολιτών και έχουμε ένα Κράτος το οποίο καθορίζει τους όρους, με βάση το διεθνές δίκαιο και τις συμβάσεις τις οποίες έχει υπογράψει η χώρα μας και το εσωτερικό δίκαιο, την εσωτερική έννομη τάξη τους όρους εγκατάστασης και περίθαλψης και υποδοχής των προσφύγων.

Δημ: Επομένως θα πάνε κανονικά αυτά τα παιδιά στο σχολείο και εσείς θα αφήσετε στην άκρη τις αντιδράσεις αυτές, γιατί εδώ ανοίγει ένα ζήτημα.

Υπ: Επομένως, για να γίνει σαφές, δεν κρίνεται υπό την κρίση των τοπικών κοινωνιών, ή των διαφόρων σχολικών Συμβουλίων, το αν τα παιδιά θα πάνε ή όχι σ αυτά τα σχολεία το απόγευμα.

Δημ: Θα πάνε λοιπόν;

Υπ: Είναι λοιπόν απόφαση της Πολιτείας και αυτό που θέλω να πω είναι, καλώ και τον Δήμαρχο, παρά τις αντιφατικές δηλώσεις του αλλά και τους άλλους παράγοντες στην περιοχή, να μην ρίχνουν λάδι στη φωτιά και να λειτουργήσουν με βάση τη δημοκρατική νομιμότητα.

Προσπαθώ να μιλήσω μαζί τους αλλά βλέπω ότι παραιτήθηκε ο πρόεδρος και θέλω να δω ποιος είναι ο εκπρόσωπος τους, τους διαβεβαιώ ότι το Κράτος με τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές έχει λάβει, και συνεχίζει να λαμβάνει όλα τα μέτρα πρόληψης κι εμβολιασμού των παιδιών ώστε να μην υπάρχουν φόβοι.

Δημ: Έχει λάβει ή θα λάβει;

Υπ: Εχει λάβει και λαμβάνει, τα μέτρα υγιεινής δεν λαμβάνονται άπαξ, λαμβάνονται συνεχώς, κάνουμε εμβολιασμούς, οι υγειονομικές Αρχές έχουν την ευθύνη.

Δημ: Τα παιδιά αυτά θα είναι εκτός προγράμματος ελληνόπουλων, θα βγαίνουν μετά το πρόγραμμα, για να ενσωματωθούνε μετά σταδιακά, πως θα γίνει;

Υπ: Τα παιδιά αυτά θα πηγαίνουν μετά το μεσημέρι στα σχολεία, σε τάξεις υποδοχής, προκειμένου να μάθουν ελληνικά, να καλλιεργήσουν λίγο τη μητρική τους γλώσσα, και βεβαίως να μάθουν μία ξένη γλώσσα γιατί θέλουν να φύγουν οι περισσότερες οικογένειες από τη χώρα. Βοηθούμε για να έχουν τα εφόδια να κάνουν αυτό που θέλουν.

Δημ: Υπάρχει υπουργέ, ένα συνολικό πρόγραμμα ενσωμάτωσης; Γιατί είναι πάρα πολλά τα παιδιά και είναι και σε διαφορετική κατάσταση. Άλλα είναι σε χώρους συγκέντρωσης άλλα είναι σε κατοικίες, άλλα ζουν κανονικά, υπάρχει ένα συνολικό πρόγραμμα ενσωμάτωσης στην σχολική διαδικασία;

Υπ: Προφανώς κύριε Λυριτζή έχετε δίκιο, έχουμε πολλές ταχύτητες σ΄ αυτή τη διαδικασία, πολλών ειδών εγκαταστάσεις. Ο μεγάλος όγκος των παιδιών των προσφύγων είναι στα κέντρα φιλοξενίας και γι’ αυτό, έχει υποχρέωση η ελληνική Πολιτεία με βάση τις διεθνείς Συνθήκες αλλά και το Σύνταγμα να προσφέρει στα παιδιά ικανοποίηση στοιχειωδών δικαιωμάτων όπως είναι η μόρφωση. Και όχι μόνο έχει υποχρέωση αλλά αλλιώς, θα έχουμε καταστάσεις χειρότερες αν τα αφήσουμε τα παιδιά έτσι. Πρέπει να βρούμε τρόπο να έρθουν σε επικοινωνία σταδιακά και με τα Ελληνάκια, να γίνουν κοινές παρέες κι όχι να έχουμε διαχωρισμούς και γκέτο μέσα στην κοινωνία.

Δημ: Να μην γίνουν δηλαδή μέσες στις μονάδες φιλοξενίας χώροι εκπαίδευσης, αυτό λέτε;

Υπ: Εκεί θα γίνει μόνο κατ’ εξαίρεση, δεν θέλουμε να γκετοποιήσουμε τα παιδιά εκεί. Θα γίνουν σίγουρα για τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας γιατί αυτά έχουν μία σχέση προσωπική με τη μάνα τους, είναι δύσκολο να τα πάρεις από κει να τα πας αλλού, σαφές είναι, δεύτερον θα γίνει εκεί που είναι μακριά από οικιστικούς ιστούς οι χώροι φιλοξενίας. Όπου είναι κοντά σε λογική απόσταση, έχουμε συνεννοηθεί με τη Διεθνή Οργάνωση μετανάστευσης να μας δώσει 9 εκατ. για τη μεταφορά των παιδιών. Η λογική ότι μπορεί τα χρήματα αυτά που έχουν δοθεί για αυτό το σκοπό, δεν κάνουμε ό,τι θέλουμε εμείς, για να νοικιάζουμε χώρους, για να πηγαίνουν αλλού τα παιδιά, είναι μία λογική, επαναλαμβάνω, εκτός της δημοκρατικής νομιμότητας που έχουμε ως Κράτος, και δεύτερον, τα χρήματα είναι γι αυτό τον λόγο.

Επαναλαμβάνω κι έχει σημασία, όλα τα πολιτικά κόμματα- και δεν έχω ακούσει να μιλάνε, μου κάνει εντύπωση αυτή τη στιγμή- και όλοι οι φορείς θα πρέπει να τοποθετούνται και όχι να δείχνουν κατανόηση σε τέτοιου είδους τοπικές μειοψηφικές αντιδράσεις.

Δημ: Μου επιτρέπετε, την απόφαση την λαμβάνει η Πολιτεία δεν μπορεί ο καθένας από μας να κάνει ό,τι θέλει. Για το πώς διαμορφώνεται η εκπαιδευτική κατάσταση και για το πώς σπουδάζουν τα παιδιά μας αποφασίζεται από την Πολιτεία, ούτε οι γονείς, ούτε οι τοπικοί φορείς ούτε οι Σύλλογοι.

Υπ: Έχει όμως και σημασία, τα πολιτικά Κόμματα που επί παντός επιστητού ανακοινώνουμε κάτι κάθε μέρα, να μιλήσουν και γι' αυτό, και περιμένω τα μεγάλα πολιτικά Κόμματα, όπως η ΝΔ να πάρει θέση, πολλώ δε μάλλον που ο Δήμαρχος που έχει δημιουργήσει και το πρόβλημα μαζί με μια ομάδα εκεί στο Ωραιόκαστρο, ανήκει και στον ευρύτερο χώρο της ΝΔ σε μία τοποθέτηση σαφή».

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)