to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:03 | 22.03.2018

Πολιτική

Ν. Φίλης: Το σχολείο δεν είναι κατηχητικό, η απόφαση του ΣτΕ δεν έχει συνταγματικό έρεισμα (βίντεο)

«Η απόφαση του ΣΤΕ είναι εκτός Συντάγματος, το Σύνταγμα μιλάει για διαμόρφωση θρησκευτικής συνείδησης» τόνισε ο βουλευτής και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης μιλώντας στην ΕΡΤ


«Η απόφαση του ΣτΕ είναι εκτός Συντάγματος, το σχολείο δεν είναι κατηχητικό» δήλωσε στην εκπομπή «Πρώτη Είδηση» ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης σχετικά με την απόφαση του Συμβουλίου για το μάθημα των Θρησκευτικών.

Όπως ανέφερε: «Το Σύνταγμα δεν μιλάει για ορθοδοξία σε σχέση με τους σκοπούς της εκπαίδευσης. Μιλάει για τη θρησκευτική αγωγή των παιδιών, το οποίο είναι κάτι ευρύτερο. Τα παιδιά πρέπει να ξέρουν γιατί γίνονται για παράδειγμα οι θρησκευτικοί πόλεμοι, ή ακούνε για τα ζητήματα του περιβάλλοντος, πρέπει να ξέρουν τι λένε οι θρησκείες για αυτό. Να απαντάει δηλαδή η θρησκεία στα σύγχρονα προβλήματα».

Ο κ. Φίλης τόνισε, μεταξύ άλλων, πως εκπαιδευτικοί και μαθητές έχουν αγκαλιάσει το νέο μάθημα θρησκευτικών και υπογράμμισε ότι ο πρωθυπουργός ήθελε ηρεμία στις σχέσεις με την εκκλησία. Ο πρώην υπουργός πάντως δήλωσε ότι είναι υπέρ του διαχωρισμού κράτους - εκκλησίας.

Το μάθημα σήμερα είναι πλουραλιστικό ανοικτό και στις άλλες θρησκείες

Μιλώντας για το σημερινό χαρακτήρα του μαθήματος ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «το μάθημα σήμερα έχει πλουραλιστικό χαρακτήρα με έμφαση στην Ορθοδοξία αλλά και με άνοιγμα στις άλλες θρησκείες. Όλοι διδάσκονται το μάθημα των Θρησκευτικών σήμερα και επιπλέον τα στοιχεία για την δική τους θρησκεία».

Το νέο μάθημα των Θρησκευτικών έχει μεγάλη ανταπόκριση σε εκπαιδευτικούς και μαθητές δήλωσε ο κ. Φίλης τονίζοντας ότι «οι εκπαιδευτικοί έχουν αγκαλιάσει το νέο μάθημα των Θρησκευτικών, ένα μάθημα ανοικτό που μορφώνει τα παιδιά για το σύνολο του θρησκευτικού φαινομένου με έμφαση βέβαια στην Ορθοδοξία.» «Το μάθημα γίνεται ελκτικό και επειδή μιλάει για τα σύγχρονα προβλήματα υπάρχει περισσότερη συμμετοχή των μαθητών», εξήγησε ο Ν. Φίλης του ΣΥΡΙΖΑ.

«Παρέλαβα μια διαδικασία πειραματικής διδασκαλίας νέων προγραμμάτων σπουδών για τα Θρησκευτικά που είχε ξεκινήσει ήδη μια πενταετία πριν. Μετά από διάλογο με την Εκκλησία για το δογματικό μέρος διότι για το παιδαγωγικό ευθύνη έχει η Πολιτεία, το ΙΕΠ είχε συνομιλήσει και με θεολογικούς παράγοντες και ελήφθη η απόφαση εφαρμογής. Αυτά που συμφωνήσαμε μετά από εξαντλητικό διάλογο νομοθετήσαμε αυτά αποτελούν και τη βάση των νέων προγραμμάτων κατά 99%».

Πληροφορίε: Αυγή, ΕΡΤ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)