to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:15 | 10.11.2018

πηγή: Αυγή

Πολιτική

Ν. Φίλης: Προστασία των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, όχι στον αλυτρωτισμό (βίντεο)

Για τη συμφωνία Εκκλησίας-Πολιτείας, την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας και την εναντίωση στον κατ' επάγγελμα αλυτρωτισμό, τον Ρουβίκωνα, την ασφάλεια, τις μετεκλογικές συνεργασίες αλλά και τον Βέμπερ μίλησε ο βουλευτής Α' Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ και μέλους της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, χθες στο κεντρικό δελτίο του ΟΡΕΝ TV


Σε ερώτηση με τη δράση του Ρουβίκωνα, την ασφάλεια των πολιτών, το ρόλο της Αστυνομίας και τις δημοκρατικές ελευθερίες

ΝΙΚΟΣ ΦΙΛΗΣ: Δεν πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχει παρακολούθηση πολιτών χωρίς σαφή εντολή και διαδικασία και δεν πιστεύω ότι η αντίδραση σε αυτή την παρακολούθηση είναι να μετατρεπόμαστε σε αστυνομικούς. Υπάρχουν διαδικασίες που ελέγχουν ανα μια παρακολούθηση είναι νόμιμη ή παράνομη και πρέπει να επιληφθούν του γεγονότος αυτού οι αρμόδιες αρχές. Δεν θεωρώ ότι ο Ρουβίκωνας είναι το πρόβλημα της ασφάλειας στη χώρα μας. Είναι πολύ ευτελές και ανάξιο να συζητάμε έτσι το ζήτημα της ασφάλειας.

Καθαροί ρόλοι σημαίνει μια δημοκρατική αστυνομία που με βάση τους νόμους ασκεί τα καθήκοντά της και οι πολίτες να έχουν τη δυνατότητα να εκφράζονται, να διατυπώνουν τα αιτήματά τους και βεβαίως να αντιδρούν σε πράξεις που δεν είναι νόμιμες.

Η κυβέρνηση έχει κατοχυρώσει το πλαίσιο των δημοκρατικών ελευθεριών. Από το 2015 μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία μα καμία σχέση με το τι συνέβαινε τα προηγούμενα μνημονιακά χρόνια.

Για την κηδεία του Κ. Κατσίφα, τις δηλώσεις Ράμα και τις ελληνοαλβανικές σχέσεις

ΝΙΚΟΣ ΦΙΛΗΣ: Η εεληνική κυβέρνηση έχει μια σταθερή γραμμή που είναι να οικοδομηθούν οι ελληνοαλβανικές σχέσεις στη βάση του διεθνούς δικαίου και με αμοιβαία ωφέλεια. Έχει πετύχει στο θέμα της αιγιαλίτιδας ζώνης να υπάρξει συμφωνία με την Αλβανία, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Άρα πρέπει την οξύτητα μερικών δηλώσεων να την αναζητήσουμε στην αντίδραση να προχωρήσουν οι ελληνοαλβανικές σχέσεις. Υπάρχει ένα συνολικό κλίμα που πυροδοτείται από μέσα ενημέρωσης και συνήθως ο εθνικισμός σε μια χώρα παρασύρει και τις ηγεσίες. Κι αυτό δεν αφορά μόνο την Αλβανία, αφορά κάθε χώρα. Στα δελτία ειδήσεων είδαμε εικόνες από την κηδεία του τραγικού αυτού νέου, μια μεγάλη λαϊκή συμμετοχή. Αυτοί οι άνθρωποι που πήγαν εκεί να τιμήσουν τον συμπατριώτη τους δεν έχουν βεβαίως καμιά σχέση με φωνές που ακούστηκαν και δημιουργούν πρόβλημα. Μεμονωμένες αλλά ισχυρές φωνές . Όπως για παράδειγμα « Η Βόρειος Ήπειρος είναι ελληνική, θα επιστρέψουμε και θα τρέμει η γη» που παραπέμπει σε αλήστου μνήμης συνθήματα. Πρόκειται για θύλακες. Υπάρχει όμως ο κατ` επάγγελμα βορειοηπειρωτικός αλυτρωτισμός και διάφοροι κύριοι που παρελαύνουν στα κανάλια. Πρέπει να είναι σαφές: Η χώρα μας δεν θέτει θέμα αλλαγής συνόρων με την Αλβανία, θέτει θέμα προστασία ςτων δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας, όσης έχει απομείνει στα εδάφη της Νότιας Αλβανίας, διότι αυτή είναι η Βόρειος Ήπειρος, η Νότια Αλβανία.

Για τη συμφωνία με την Εκκλησία,  τη σημασία της και τις αντιδράσεις που υπάρχουν

ΝΙΚΟΣ ΦΙΛΗΣ: Είναι θετικό ότι ένα παγωμένο θέμα το ανακινεί η κυβέρνηση σε συνεννόηση με την Εκκλησία. Το θέμα των σχέσεων Κράτους- Εκκλησίας όταν το έθεταν κατά καιρούς διάφορες κυβερνήσεις, συνήθως έκαναν πίσω. Θυμηθείτε την περίπτωση Τρίτση κλπ. Η δική μας κυβέρνηση και με τη συνταγματική αναθεώρηση- όχι τόσο τολμηρά όσο θα ήθελα- ανοίγει το θέμα αυτό και με το προσύμφωνο στο οποίο αναφερθήκατε .

Το κρίσιμο  θέμα αυτού του προσυμφώνου είναι ότι δεν στηρίζεται σε μια μελέτη τι χρωστάει ή τι δεν χρωστάει το κράτος ή η Εκκλησία, ο ένας στον άλλον. Αντιθέτως, υπάρχει μια δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να πληρώνει την Εκκλησία για τη μισθοδοσία εσαεί. Πρέπει να την πληρώνει; Βεβαίως πρέπει γιατί έχουν δικαίωμα οι Έλληνες πολίτες στα θρησκευτικά-λατρευτικά τους καθήκοντα και πρέπει η Πολιτεία να εξασφαλίζει και τους ιερείς όλων των επίσημων θρησκειών στη χώρα μας.

Πρώτον, δεν ισχύει αυτό που ακούστηκε ότι χρωστάει το κράτος. Η δέσμευση του προσυμφώνου είναι να τα δίνει πάντα από τον προϋπολογισμό του κράτους. Και ρωτώ: Γιατί δεσμεύεται το ελληνικό κράτος ότι θα δώσει αυτά τα χρήματα; Επειδή λέει χρωστάει στην Εκκλησία. Μα, δεν τα χρωστάει! Αν τα χρωστάει να δούμε πώς. Αβλεπί δεν δίνει χρήματα το κράτος. Χρειάζεται μια μελέτη λοιπόν.

Δεύτερον, αν πρέπει να δίνονται χρήματα για να μισθοδοτείται ο κλήρος η απάντηση είναι ναι, βεβαίως. Και στην Ορθόδοξη και στις άλλες Εκκλησίες που υπάρχουν στην Ελλάδα, αναλογικά. Το πόσο είναι θέμα συνεννόησης.

Τρίτον, υπάρχει η εταιρία , το κοινό ταμείο που θα ιδρυθεί. Εκεί η Εκκλησία θα εισφέρει περιουσία που δεν της ανήκει , τα «διακατεχόμενα», τα αμφισβητούμενα και θα παίρνει το 50% των κερδών και μάλιστα πριν τελειώσει το Κτηματολόγιο.

"Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτέλεσε παρένθεση, ολοκληρώνει την τετραετία και διεκδικεί τη δεύτερη"

Δεν υπάρχει ακόμη μια συμφωνία. Είναι η αρχή και είναι θετικό ότι ξεκινάει ο δημόσιος διάλογος που θα δούμε πως θα καταλήξει. Ακούω αντιδράσεις και ακούω και του λαϊκού κλήρου τις αντιδράσεις. Τις κατανοώ. Δεν πρέπει να αρχίσουμε μια κινδυνολογία. Το να μην είναι δημόσιος υπάλληλος δεν σημαίνει ότι δεν θα έχει δικαιώματα στην εργασία ο απλός παπάς. Βεβαίως, πρέπει να τον προστατεύσουμε από τη «δεσποτοκρατία», από το δικαίωμα που μπορεί να έχει πλέον ο μητροπολίτης να μειώνει τον μισθό των απλών ιερέων. Δεν είναι πολίτες; Δεν έχουν εργασιακά δικαιώματα οι ιερείς; Ένας παπάς είναι και πολίτης. Έχει εργασιακά δικαιώματα και πρέπει να διασφαλιστούν στο νέο πλαίσιο.

Σε ερώτηση για τους ΑΝΕΛ και τις μετεκλογικές συνεργασίες αλλά και τον κ. Βεμπερ και την υποψηφιότητά του με το ΕΛΚ για την προεδρία της Commission ο Νίκος Φίλης απάντησεΣτις εκλογές φτάνει το τέλος της συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ. Οι κυβερνήσεις σχηματίζονται στις εκλογές στη βάση των συσχετισμών  και του προγράμματος. Έτσι είναι η συνταγματική τάξη και όποιος  την παραβιάζει κάνει λάθος. Είμαστε σε μια φάση όπου στην Ευρώπη και στην Ελλάδα αναζητούνται συμμαχίες προοδευτικές από τη μια και συντηρητικές από την άλλη. Προχθές ο Βέμπερ ένας ακροδεξιός από το κόμμα της Μέρκελ βγήκε υποψήφιος για την προεδρία της Commission. Τον ψήφισε και ο κ. Μητσοτάκης μαζί με τον Όρμπαν. Ο Βέμπερ συμβολίζει το γάμο νεοφιλελευθερισμού και ακροδεξιάς στην Ευρώπη.

Χρειαζόμαστε νέες κυβερνητικές συνεργασίες στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων μετά τις εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα διασφαλίσει αυτή την πορεία, πετυχαίνοντας να κερδίσει μια νέα τετραετία για να προχωρήσει μπροστά η χώρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτέλεσε παρένθεση. Ολοκληρώνει την πρώτη τετραετία και στις εκλογές θα διεκδικήσει τη δεύτερη.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)