to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:46 | 04.06.2019

Πολιτική

Ν. Φίλης: Το πρόγραμμα της Αριστεράς είναι μάχη αξιών και ιδεών, με επίκεντρο την εργασία και το περιβάλλον

«Είμαστε σε πολύ καλή καταγραφή, είμαστε η δεύτερη δύναμη στη ραχοκοκαλιά του πολιτικού συστήματος» - Δεν υπάρχει ρεύμα υπέρ της δεξιάς, υπάρχει όμως μια μετατόπιση προς τις αξίες της ξενοφοβίας, του ατομισμού και του εθνικισμού


Η Δεξιά δίνει ιδεολογική μάχη, δεν λέει "πατάτες" ή "γκάφες" ο Μητσοτάκης, η πραγματική αντιπαράθεσή μας πρέπει να έχει χαρακτήρα σαφών, ρεαλιστικών προτάσεων που να εδράζονται σε σαφώς διατυπωμένη λογική θεώρηση, χρειάζεται να απαντήσουμε με τις ιδέες και τις αξίες της Αριστεράς, είπε ο Νίκος Φίλης Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο.


«Είναι αναγκαία η συζήτηση για το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, ώστε να ενσωματώσουμε στην προεκλογική μας τακτική συμπεράσματα και να αποφύγουμε τα ίδια λάθη ενόψει των εθνικών εκλογών, που δεν έχουν κριθεί … Δύσκολα, αλλά μπορεί να υπάρξει θετική έκβαση», είπε ο κ. Φίλης, σημειώνοντας ότι «δεν πρέπει να γελιόμαστε, μνημόνιο εφαρμόσαμε. Λιγότερο επαχθές από τα προηγούμενα, δώσαμε μάχη να αξιοποιήσουμε τις κοινωνικές δομές υπέρ των αδύναμων και των ευάλωτών. Είμαστε υπερήφανοι, αλλά δεν είμαστε υπερήφανοι για το μνημόνιο».

Ο κ. Φίλης στη συνέχεια κατέθεσε τέσσερις διαφορετικές αιτίες που συνδιαμόρφωσαν το αρνητικό αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών. Όπως είπε, «κάθε μνημόνιο είχε πολιτικό κόστος, κατάπινε τα κόμματα που το εφάρμοζαν, το ΠΑΣΟΚ πήγε εκεί που πήγε, η ΝΔ με κόπο προσπαθεί να επανέλθει σε επίπεδα που απέχουν από αυτά προ κρίσης», παρά ταύτα, αν και «το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εφήρμοσε μία μνημονιακή πολιτική είχε συνέπειες, δεν πήγε στα Τάρταρα, αντιθέτως είμαστε η ραχοκοκαλιά του δεύτερου πολιτικού πόλου στην χώρα».

Δεύτερη αιτία ήταν κατά τον ίδιο ότι «φανήκαμε άτολμοι σε θέματα όπως του Δημοσίου, που δεν λειτουργεί όπως θα θέλαμε και δεν έγιναν οι απαραίτητες τομές που θα καταλάβει ο πολίτης. Και έχει επιπτώσεις στην καθημερινότητα η λειτουργία του δημόσιου τομέα. Αντίστοιχα, ήταν άτολμες οι σχέσεις που επιχειρήθηκε να υπάρξουν με την Εκκλησία, αλλά και άλλα».

Υπογράμμισε επίσης «συμπεριφορές κυβερνητικών στελεχών» που «δημιούργησαν μία λανθασμένη εικόνα για το ύφος της αριστερής διακυβέρνησης».

«Τέταρτη αιτία, που υπερβαίνει τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι το γεγονός ότι σε όλη την Ευρώπη είχαμε μία δεξιά στροφή. Και στην Ελλάδα έχουμε δεξιά στροφή, δεν πρόκειται στενά για εκλογικό αποτέλεσμα που ευνοεί την ΝΔ. Μέσα στην κοινωνία βλέπουμε να ενισχύονται συντηρητικά στερεότυπα και αξίες», όπως είπε ο κ. Φίλης.

Αναφερόμενος στην αποχή, σημείωσε ότι «η βασική ερμηνεία είναι ότι δεν υπάρχει έμπνευση, υπάρχει περαιτέρω απομάκρυνση του κόσμου από το πολιτικό σύστημα, αφορά το πολιτικό σύστημα σε όλες τις εκδοχές του. Ούτε η Δεξιά εμπνέει. Φοβίζει, αλλά δεν εμπνέει, δεν υπάρχει ρεύμα υπέρ της Δεξιάς. Αυτό που υπάρχει στον κόσμο είναι μία μετατόπιση στις αξίες, την επιχειρηματικότητα, την ιδεολογία της αγοράς, τον ατομισμό, την ξενοφοβία, την  θρησκοληψία, τον εθνικισμό, αυτά υπάρχουν, τα βλέπουμε γύρω μας. Είναι ένα corpus συντηρητικών αξιών που παγκοσμίως βλέπουμε να ανεβαίνουν. Δίνεται μία εικόνα ότι από την κρίση οι κοινωνίες βγαίνουν από την δεξιά πόρτα και αυτό πρέπει να μας προβληματίσει πάρα πολύ».

«Η πραγματική αντιπαράθεσή μας με την Δεξιά», τόνισε ο κ. Φίλης, «πρέπει να έχει χαρακτήρα σαφών, ρεαλιστικών προτάσεων που να εδράζονται σε σαφώς διατυπωμένη λογική θεώρηση. Η Δεξιά δίνει ιδεολογική μάχη με αυτά που λέει, δεν λέει “πατάτες” ή κάνει “γκάφες” ο Μητσοτάκης, δίνει ιδεολογική μάχη».

Σχολίασε εξάλλου τις χτεσινές δηλώσεις Μητσοτάκη περί μη απολύσεων στο Δημόσιο αναρωτώμενος: «Θα κάνει προσλήψεις; Με τον κανόνα του 1 προς 5; Πιστεύει ότι μπορεί να ανορθώσει το κοινωνικό κράτος και κρίσιμες υπηρεσίες με τον κανόνα αυτόν; Θα μπορέσει να προσλάβει φέτος 4.500 εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής; Μόνο οι αναγκαίες προσλήψεις για τις παραγωγικές σχολές της Αστυνομίας, των Αξιωματικών κτλ., είναι περίπου 3.500 κάθε χρόνο. Πώς θα στελεχώσει την Υγεία, την Παιδεία, την Κοινωνική Ασφάλιση;».

«Πρέπει να θυμόμαστε», συνέχισε, «ότι ως υπουργός το 2014 είχε δηλώσει στο ΣΚΑΪ “το έχω πει πολλές φορές, η δέσμευση που έχει αναλάβει η χώρα είναι για 15.000 απολύσεις αθροιστικά το 2013-2014 και ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί”. Δεν ήταν κάτι που του επεβλήθη, ο ίδιος θεωρούσε ότι είναι σωστό. Πώς εμείς επαναφέραμε τους απολυμένους, ενώ αυτός “υποχρεώθηκε” να τους απολύσει; Κάτι συμβαίνει, είναι θέμα διαπραγμάτευσης, αντίληψης, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπόρεσε να ανατρέψει αυτού του είδους τις ρυθμίσεις και δεσμεύσεις που είχε αναλάβει και υλοποιήσει η τότε κυβέρνηση διά του κ. Μητσοτάκη».

Για τον εκσυγχρονισμό του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που είναι πλέον στην Βουλή, ο κ. Φίλης είπε ότι ήταν μία εργασία «που βρήκαμε αρκετά προχωρημένη, την συνεχίσαμε και την ολοκληρώσαμε, ήταν έργο διακομματικής συνεννόησης, αναγκαίο βήμα εκσυγχρονισμού των δικαιωμάτων». Η επιλογή του κ. Μητσοτάκη να προαναγγείλει αποχώρηση από την διαδικασία εντάσσεται κατά τον ίδιο σε «ένα γενικό σχήμα στη λογική “δεν μπορεί να ανοίξει η Βουλή γιατί δεν υπάρχει κυβέρνηση” … είναι εξαιρετικά συνθηματολογικό και επικίνδυνο για την λειτουργία του πολιτεύματος», τόνισε ο κ. Φίλης. «Όταν υπάρχει ένα έργο με διακομματική αποδοχή όπως οι Κώδικες, είναι λάθος να το παραπέμψουμε για αργότερα … Ο κ. Μητσοτάκης θέλει επικοινωνιακά να πει “τελείωσε η κυβέρνηση” και πως “ό,τι φέρνει αυτή η κυβέρνηση είναι αρνητικό”. Και τα δύο δεν προάγουν την λειτουργία του πολιτεύματος», τόνισε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)