to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:11 | 12.11.2019

Πολιτική

Ν. Φίλης: Ποιος... διοικεί αυτά τα πανεπιστήμια;

Ανάρτηση του Νίκου Φίλη, τομεάρχη Παιδείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την ομιλία του στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων


Έντονη αντιπαράθεση με την υπουργό Παιδείας είχε ο Νίκος Φίλης στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, επικρίνοντας την εισβολή της Αστυνομίας στην ΑΣΟΕΕ και τους τραυματισμούς φοιτητών. Ο τομεάρχης Παιδείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ καταλόγισε στην κυβέρνηση προσπάθεια να αλλάξει την ατζέντα σε σχέση με την διαχείριση του προσφυγικού και το σκάνδαλο Novartis, ενώ την προειδοποίησε ότι θα είναι υπεύθυνη για την κλιμάκωση της έντασης στα Πανεπιστήμια και για όσα συμβούν ενόψει της 17ης Νοέμβρη.

Ο Νίκος Φίλης σε σχετική ανάρτησή του αναφέρει τα εξής:

«Ποιος... διοικεί αυτά τα πανεπιστήμια»;

Προ ολίγου, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, η υπουργός Παιδείας κυρία Κεραμέως αναφέρθηκε δηκτικά στο γεγονός ότι χθες πήγα ο ίδιος στην ΑΣΟΕΕ να συμπαρασταθώ στους φοιτητές, όταν ενημερώθηκα για τον αποκλεισμό του πανεπιστημίου από την αστυνομία. Πρόσθεσε δε η υπουργός ότι «με αποδοκίμασαν οι φοιτητές και μου ζήτησαν να φύγω».

Της απάντησα:

Πήγα αλήθεια χθες στην ΑΣΟΕΕ. Καθήκον μου ήταν. Θα το κάνω και θα το κάνουμε συνεχώς αυτό. Μην εκπλήσσεστε.

Δεύτερον: Από τους εκατό και παραπάνω φοιτητές που συνάντησα εκεί, ήρθε πράγματι ένας πλάι στην κάμερα την ώρα που έκανα μια δήλωση και μου άσκησε κριτική. Τη δέχομαι. Δεν έφυγα, έμεινα να τον ακούσω. Με μεγάλη ευγένεια μίλησε ο άνθρωπος. Μπράβο του. Αν γνώριζε η υπουργός τι είναι και πώς λειτουργεί το φοιτητικό κίνημα, θα ήξερε πως εμπεριέχει κι ένα στοιχείο αντιδικίας.

Να αντιστρέψω εγώ την ερώτηση: Κα Κεραμέως, τι θα τον κάνετε εσείς αυτό τον φοιτητή, που όπως λέτε «με αποδοκίμασε»; Θα τον... συλλάβετε; Μα το κάνατε ήδη. Στείλετε χτες στο Οικονομικό τα ΜΑΤ να τον συλλάβουν, μαζί με τους συμφοιτητές του, επειδή διαδήλωναν για να λειτουργήσει η σχολή τους. Εσείς κύριοι βουλευτές της ΝΔ, τι θα λέγατε στο φοιτητή, αν είχε περάσει από το μυαλό σας να πάτε να συμπαρασταθείτε στα νέα παιδιά που αντίκρισαν χθες τα ΜΑΤ μες τη σχολή τους;

Κανείς ιδιοκτήτης

Κοιτάξτε, για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους. Δεν με ενοχλεί καθόλου η Δημοκρατία. Λέω ό,τι έχω να πω, λένε οι άλλοι, τους ακούω. Είπα στο φοιτητή και στους άλλους που ήρθαν κοντά, με σαφήνεια: ο εχθρός είναι ένας. Ο κυβερνητικός αυταρχισμός. Το φοιτητικό κίνημα και το πανεπιστημιακό άσυλο δεν έχουν ιδιοκτήτες. Κανέναν, ούτε εμένα φυσικά. Το άσυλο ανήκει σε όλους τους φοιτητές και τους πανεπιστημιακούς. Και λειτουργεί στο όνομα του ελληνικού λαού που χρηματοδοτεί τη λειτουργία των πανεπιστημίων και στέλνει τα παιδιά του να σπουδάσουν.

Εν κατακλείδι: Πήγα χθες στο πανεπιστήμιο για το άσυλο, την εισβολή της αστυνομίας, και τον εγκλωβισμό των φοιτητών. Πήγα για υποστήριξη και θα το κάνω σε κάθε ανάλογη περίσταση. Η αυταρχική υποτροπή, δεν θα περάσει. Δεν θα περάσει η προσπάθεια της ΝΔ να αλλάξει την πολιτική ατζέντα. Τα κρίσιμα ζητήματα είναι το προσφυγικό, το σκάνδαλο της Νοβάρτις, που θέλετε επικοινωνιακά και δικαστικά να θάψετε. Είναι ψευδεπίγραφη η επίκληση του νόμου και της τάξης, εκ μέρους σας. Η πολιτική σας είναι κατά ΚΑΙ του νόμου ΚΑΙ της τάξης. Θα είμαστε απέναντί σας. Και στα έδρανα της βουλής και στο πεζοδρόμιο!

Να προσθέσω κάτι ακόμα. Με ενοχλούν φυσικά, κα Κεραμέως, οι κόκκινες μπογιές στο γραφείο σας. Ασφαλώς καταδικάζω το περιστατικό. Εσείς ενοχληθήκατε καθόλου από τον τραυματισμό φοιτητών χθες από τα ΜΑΤ; Μια λέξη δεν βρήκατε να πείτε για αυτό, ενώ είστε η υπουργός που οφείλει να φροντίζει για την εκπαιδευτική κοινότητα. Αλλά τι λέω… Όχι μόνο δεν ενοχληθήκατε, εσείς προκαλέσατε την επέμβαση.

Έκκληση

Να κάνω λοιπόν αυτή τη στιγμή μια έκκληση: Η υπουργός Παιδείας, να συμπεριφερθεί ως υπουργός Παιδείας. Εκτός αν έχει εκχωρήσει τη διοίκηση των πανεπιστημίων στον κ. Χρυσοχοΐδη! Να μιλήσει η ίδια σήμερα με τις πανεπιστημιακές αρχές και να τους εγγυηθεί ότι η αστυνομία δεν θα λάβει καμία πρωτοβουλία στο εξής δίχως συνεννόηση με αυτές... Και ειδικά τις επόμενες μέρες, σε συνεννόηση με την επιτροπή για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου.

Να μη βρεθούμε προ τετελεσμένων γεγονότων. Να τεθεί ένα τέλος στην κλιμάκωση της έντασης. Υπάρχει εμπειρία. Επί πέντε χρόνια υπήρξε δημοκρατία στην εκπαίδευση, δεν διώξαμε κανέναν, δεν κυνηγήσαμε κανέναν, διαμορφώθηκαν συνθήκες ελεύθερης ανταλλαγής απόψεων και τα φαινόμενα ανομίας αντιμετωπίστηκαν χωρίς επικοινωνιακό σόου.

Διαφορετικά θα είστε υπόλογοι και υπεύθυνοι ως κυβέρνηση -και προσωπικά εσείς κα Κεραμέως- για ό,τι αρνητικό συμβεί τις επόμενες μέρες. Εύχομαι να με ακούσετε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)