to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:48 | 13.03.2018

Πολιτική

Ν. Φίλης: Να καθιερωθεί ασυμβίβαστο ιδιοκτησίας ΜΜΕ και αθλητικών ομάδων

«Επειδή, υπήρξαν και στο παρελθόν αντίστοιχα περιστατικά βίας, τραμπουκισμών και διασυρμού των θεσμών στον χώρο του ποδοσφαίρου, δεν μπορεί η αντιμετώπιση να θυμίζει "μια από τα ίδια"» τόνισε ο Ν. Φίλης, στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ» και στον δημοσιογράφο Κώστα Σαββόπουλο.


Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Νίκου Φίλη, στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ» και στον δημοσιογράφο Κώστα Σαββόπουλο:

Με αφορμή τα πρόσφατα θλιβερά επεισόδια που σημειώθηκαν στο γήπεδο της Τούμπας, με πρωταγωνιστή τον μεγαλομέτοχο του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδη, η κυβέρνηση αποφάσισε την διακοπή του πρωταθλήματος και ο ίδιος ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε, ότι αυτά τα φαινόμενα θα σταματήσουν, όποιο κι αν είναι το πολιτικό κόστος. Πρόκειται, για μια άμεση αντίδραση και μια υπεύθυνη στάση, που ελπίζουμε αυτή τη φορά να έχει αποτελέσματα.

Όμως, επειδή, υπήρξαν και στο παρελθόν αντίστοιχα περιστατικά βίας, τραμπουκισμών και διασυρμού των θεσμών στο χώρο του ποδοσφαίρου, δεν μπορεί η αντιμετώπιση να θυμίζει «μια από τα ίδια». Από αυτή την άποψη με προβληματίζει το γεγονός ότι επιλέχθηκε ως άμεση απάντηση η διακοπή του πρωταθλήματος, που μοιάζει να κατανέμει αδιακρίτως την ευθύνη σε όλες τις ομάδες και φοβάμαι, μήπως δημιουργηθούν συνθήκες διάλυσης, μέσα από την οποία τελικώς, να υπάρξει συμψηφισμός ευθυνών και ατιμωρησία και έτσι να διασωθούν οι «νονοί» του ποδοσφαίρου σε βάρος βέβαια του αθλητισμού.

Η αυστηρή εφαρμογή της υπάρχουσας νομοθεσίας εναντίον των πρωταγωνιστών των επεισοδίων είναι μονόδρομος και πρέπει ταχύτατα να ενεργοποιηθεί erga omnes. Και κάτι τέτοιο, δεν συνέβη, δυστυχώς, ακόμη κι όταν ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ εισήλθε οπλισμένος στον αγωνιστικό χώρο και αντί να συλληφθεί από την αστυνομία, αφέθηκε να προκαλεί και να απειλεί. Η κοινή γνώμη, φίλαθλη ή μη, δεν ανέχεται πια προέδρους ΠΑΕ και παράγοντες του αθλητισμού σε ρόλο «πιστολέρο» ή σερίφη, σε ρόλο αρχηγού οπαδικών στρατών ή σε ρόλο επίδοξου ιδιοκτήτη ολόκληρων πόλεων της χώρας. Ο χώρος του ποδοσφαίρου πρέπει να απαλλαγεί με κάθε τρόπο από τις «μαφίες» που χρόνια τώρα τον λυμαίνονται.

Η διακοπή του πρωταθλήματος και όσα μέτρα αποφασιστούν στο ενδιάμεσο, πρέπει να θωρακίσουν το ποδόσφαιρο από αυτές τις άθλιες καταστάσεις. Αυστηρός έλεγχος του διακινούμενου μαύρου χρήματος, διάλυση των οπαδικών στρατών, απομάκρυνση από το ποδόσφαιρο των εμπλεκομένων σε παράνομους στοιχηματισμούς ή άλλες εγκληματικές δράσεις, όπως το λαθρεμπόριο και η διακίνηση ναρκωτικών, θέσπιση των πιο αυστηρών κανόνων σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς για το χτύπημα της βίας, εξουδετέρωση της διαπλοκής ποδοσφαιρικών παραγόντων και πολιτικού συστήματος, είναι μέτρα που πρέπει με επιμονή, αποφασιστικότητα και σχέδιο να εφαρμοστούν. Χρειαζόμαστε τολμηρά βήματα, όπως για παράδειγμα, να εξεταστεί η θέσπιση ασυμβίβαστου μεταξύ της ιδιοκτησίας ΜΜΕ και ιδιοκτησίας αθλητικών ομάδων. Η διαπλοκή αυτή, αποτελεί μια από τις χειρότερες εκδοχές, καθώς επεκτείνεται και σε επιχειρηματικές πιέσεις ή και εκβιασμούς, καθώς και στη συγκρότηση πελατειακών δικτύων. Η Αριστερά έχει καθήκον να κόψει και αυτόν τον ομφάλιο λώρο, ο οποίος δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και αποτέλεσε άλλη μια αιτία να βυθιστεί η χώρα στην οικονομική, κοινωνική και ηθική κρίση.

Το ταχύτερο δυνατό πρέπει να συγκληθεί η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και να επιληφθεί του θέματος.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)